Max Verstappent eltiltotta a Red Bull

auto-prix TOPSHOTS Horizontal, Max Verstappen
Red Bull Racing's Dutch driver Max Verstappen reacts after winning the Qatari Formula One Grand Prix at Lusail International Circuit on October 8, 2023. (Photo by Ben Stansall / AFP)
Vágólapra másolva!
A Red Bull háromszoros világbajnokát, Max Verstappent a csapata eltiltotta bizonyos veszélyes tevékenységektől, a pilóta szerződésében foglalt záradék alapján. A részletekről éppen maga Verstappen beszélt.

Max Verstappennek van a leghosszabb és legjövedelmezőbb szerződése a Forma–1-es versenyzők közül, hiszen a 2028-as szezon végéig le van kötve a Red Bullnál, amely évi legalább 40 millió fontos fizetést ad a hollandnak. Ám vannak bizonyos kikötések is ebben a szerződésben, mint például egy kilépési záradék, amely alapján ha a Red Bull nem lesz képes versenyképes autót tenni a versenyzője alá, akkor Verstappen szabadon távozhat.

Verstappen 2028-ig nem húzhat fel például sílécet a lábára Forrás: AFP/Andres Stapff

Verstappennek megtiltotta a Red Bull, hogy síeljen

Ezen záradék érvénybe lépése jelenleg nem tűnik úgy, mintha veszélyben forogna, hiszen a 2023-as szezonban minden korábbinál dominánsabb teljesítménnyel győzött, és 2024-re sem jósolnak túl sok esélyt a riválisoknak. Tekintettel azonban arra, hogy Verstappen mennyire értékes számukra, a Red Bull szeretné biztosítani, hogy a holland mindig alkalmas legyen a versenyzésre. Így aztán a háromszoros világbajnoknak be kell tartania egy, a szerződésbe írt záradékot, amely

arra kényszeríti őt, hogy kerülje az egészségére túl kockázatosnak ítélt tevékenységeket.

Ilyen a síelés is, amit például barátja és riválisa, Lando Norris a napokban is űzött, Verstappen azonban nem teheti meg.

– mondta Verstappen a Formule1 magazinnak. – Persze annak tudatában, hogy vannak még évek, amikor nagy esélyem van az újabb világbajnoki címekre és futamgyőzelmekre, automatikusan egy kicsit kevesebb kockázatot vállalok."

A Nordschleifén sem versenyezhetett Verstappen

Tavaly hasonlóan eltiltotta Verstappent a csapata egy tevékenységtől.

A holland részt akart venni szeptember 9-én a Red Bull Formula Nürburgring nevű eseményen,

amelyen Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo és Cunoda Juki is ott lehetett. Ám a Red Bull tanácsadója, Helmut Marko Verstappennek megtiltotta a részvételt, az indoklás szerint azért, mert a hollandnak a világbajnokságra kell koncentrálnia, és mivel szokásához híven biztosan megpróbálna minél gyorsabban körözni a Nordschleifén is, ez túl kockázatos lenne számára a világ egyik legveszélyesebb pályáján.