Vágólapra másolva!
71 évesen újra leül a kispadra Kisteleki István, aki a BVSC társedzője lesz. Kisteleki 2006 és 2010 között volt a Magyar Labdarúgó-szövetség botrányos elnöke. Megfelelési kényszerből egyszerűen kizárta a Fradit az NB 1-ből.

Visszatér a kispadra

Az NB II-ben szereplő BVSC pár napja jelentette be, hogy Szekeres Tamás helyét Kincses Ádám veszi át vezetőedzőként az NB II-es labdarúgócsapatnál, szombaton pedig az is kiderült, hogy Kisteleki István is a kispadról "segíti" a munkáját a hátralévő fordulókban. A BVSC sportigazgatójaként dolgozó Kisteleki István Urbán Flórián idején volt már beugró, amikor Urbán nem lehetett ott a kispadon a koronavírus miatt, de amúgy évtizedek óta nem edzősködik. Edzőként soha életében nem volt semmilyen érdemleges eredménye.

Kisteleki István újra kispadra ül
Fotó bvsc.hu

"Készen állok a feladatra. Nagyon szeretném, hogy a csapat jól dolgozzon. Kincses Ádámmal egyébként nagyon jól tudunk együttműködni. Szerintem jó páros vagyunk. Azt a győzni akarást, ami bennem is bennem van, szeretném átadni a játékosoknak. Minden nap délután tervezzük meg a másnapi munkát. Nem azt, hogy mik legyenek pontosan a gyakorlatok, hanem hogy milyen szellemi dolgot kell a játékosoknak a pályán megvalósítani. Úgy érzem ebben még sokat tudunk fejlődni. A játékosoknak is elmondjuk, miért csináljuk meg az adott gyakorlatot. Úgy látom, hogy ezt jól veszik most és működik ez a folyamat. Ádám fog meccselni, mint vezetőedző, én pedig igyekszem a tapasztalatommal segíteni annak függvényében, hogy alakul a mérkőzés vagy milyen cserék kellenek. De a legfontosabb az, hogy ezt mi előre megbeszéltük. Még a cserék is megvannak tervezve, hogy ki, ki helyett tud bejönni. Szeretnénk egy olyan csapatot látni a pályán, amelyik nyerni akar és nyerni tud, mert sorsdöntő összecsapás vár ránk" - mondta a szokásos közhelyeket a BVSC új társedzője a klub honlapjának!

Kizárta a Fradit, elküldte Matthäust

Kisteleki focizott az első és a másodosztályban is, majd azzal vált ismertté itthon, hogy több magyar edzővel egyetemben a kölni főiskolán szerzett edzői diplomát. Kisteleki, miután sikertelenül edzősködött itt-ott, előbb a Magyar Labdarúgóliga, majd 2006 márciusában az MLSZ elnöke lett, talán a magyar futball legkaotikusabb időszakában, amikor a válogatott és a bajnokság is romokban hevert, és mindenféle eljárás zajlott az MLSZ és a liga ellen is.

Kisteleki alig pár hónap után elképesztő döntésre szánta rá magát, kizárta a Ferencvárost az NB I-ből,

ami azért is érdekes, mert később is kaptak licencet olyan csapatok, amelyek hasonló anyagi helyzetben voltak, mint az akkori Fradi. Kisteleki döntésének hátterében sokan rivális klubok lobbiját gondolták, de nem meglepő, hogy millió szurkolóval utáltatta meg magát és az MLSZ-t is, amely komoly szponzoroktól is elesett Kisteleki érkezése után, hiszen nem akartak kétes működésű szervezeteket támogatni.

"Rengeteg ellenszelünk volt ezt követően. Nem volt politikus döntés, talán nem kellett volna ilyen keménynek lenni, de igazságos volt a döntés. Segítettünk a Ferencvárosnak a megtisztulásban, de nem volt jó döntés, és nem is biztos, hogy újra megtenném. Bár azért azt hozzátenném, hogy rám nem jellemző, hogy ilyen kompromisszumot kössek. Abszolút nyitottak voltunk a Ferencvárossal szemben, elmondtuk, hogy mi kell a licenchez, de nem tudták megoldani, ez lett a vége" - mondta Kisteleki a döntéséről a Blikknek később adott interjúban a 70. születésnapján. Segített a megújulásban a Fradinak, ezen a mondatán azóta is sokan nevetnek...

Kisteleki István (balról a második) elnöksége alatt buktuk el a horvátokkal közös Eb-pályázatot
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Kisteleki idejében bukta el a Horvátországgal közös Európa-bajnoki pályázatát az MLSZ, ráadásul nulla szavazattal, a klubfocit a DVSC vitte a hátán, amely a BL-ben is tudott szerepelni. Kisteleki kinevezésekor Lothar Matthäus volt a szövetségi kapitány, de vele nem hosszabbított, hanem Bozsik Pétert nevezte ki, aki a Málta elleni vereséggel meg is bukott, majd Várhidi Péter érkezett, akinek a fiatalítás volt a feladata, de az hamar kiderült, hogy hosszabb távon nem vele terveznek. Kisteleki az edzőként nem túl ismert Erwin Koemant nevezte ki a válogatott élére, de vele sem ért el kiugró eredményt a nemzeti csapat.

Kisteleki az utánpótlásba is holland szakembereket hozott, de ez sem jött be, az U19-es Eb-n Sisa Tiborral szerepelt remekül a válogatott majd az U20-as vb-n már Egervári Sándorral szerzett bronzérmet a csapat.

Nem szerették a munkatársai

Kisteleki a szövetségben is összeférhetetlen figura volt, összesen nyolc főtitkára volt „alatta” a szövetségnek, egykori beosztottjai szerint cégvezetőként akarta az MLSZ-t is irányítani, de ez hamar megbukott, egyre több ellenséget szerzett magának, így nem is lehetett más eredménye a munkásságának, mint az, hogy lemondott. Ebben szerepe volt a nemzetközi bundabotránynak is, ami egész Európát behálózta. Kisteleki 2009 decemberében fenyegetőzött lemondással, pontosabban öt évről négyre rövidítette a mandátumát és közölte, nem jelölteti magát a következő tisztújításon, majd következő februárban távozott, mert elmondása szerint le akar zárni még pár dolgot, de a magyarországi bundameccsek felderítése elmaradt, az ő érintettségét firtató újságokat pedig beperelte.

Ebből a korszakból érdemes kiemelni azt az esetet, amikor Várhidi Péternek kellett leülnie az U21-es válogatott szerbek elleni meccsre, ami 0-8 lett és később erről is kiderült, hogy bundameccs volt.

Nekem az a meccs a karrierembe került. 

A bundáról nem tudtam. Anno bent voltam a rendőrségen, kihallgattak. Elmondtam mindent, amiről információm volt. A kihallgatás végén megkérdeztem a rendőrt, hogy mit tudnak. Elővett egy nagy dossziét, hogy ennyi anyaguk van. A rendőrség mindent tudott, én semmit. Az a vicc az egészben, hogy ezen a meccsen nem is nekem kellett volna a kispadon ülni, mert nem én voltam az edzője annak a csapatnak. Szerintem ez egy előre megtervezett dolog volt, ki akartak csinálni. Akkor már Erwin Koeman volt a szövetségi kapitány, nem tetszett neki, hogy én is ott vagyok az MLSZ-ben, zavarhatta őt, hogy az elődje ott ül a nyakán. Hiszen ő is tudta, hogy nem azért váltottak le, mert annyira gyenge edző voltam, hanem azért, mert ő jött. Az is egy csodás történet volt, hogy azon a napon mondták meg, hogy már nem vagyok kapitány, amikor az MLSZ Koemant bemutatta az újságíróknak. De tudtam, hogy ez be fog következni, csak talán elegánsabb lett volna, ha legalább az előző nap szólnak. Mindegy, mert ott lett volna nekem az olimpiai válogatott. De vissza a 0-8-hoz. 2007 decemberében az MLSZ leváltotta az U21-es csapat éléről Róth Antalt, majd kilenc hónapig senki sem szólt ahhoz a csapathoz. Nem sokkal a szerbek elleni meccs előtt közölte velem Kisteleki István, hogy akkor a két U21-es Eb-selejtezőt is nekem kell csinálnom. Úgy, hogy nem is találkoztam ezzel a csapattal. Így jutottunk el a 0-8-ig. Annyit mondhatok, abban a keretben volt olyan játékos, aki azt morogta az orra alatt, hogyha az MLSZ kilenc hónapig nem foglalkozott velünk, akkor mi is így állunk majd az egészhez" - mondta erről az időszakról az Origónak Várhidi Péter.

„Teljesítettem, amit vállaltam, az utódom egy sikeresen működő szövetséget vehet át” – mondta a lemondásakor Kisteleki, de aligha az ő építkezése tette újra sínre a magyar labdarúgást. Az elmúlt 14 évben Csányi Sándor vezeti az MLSZ-t.

"Kicsit nagyképű leszek: ennyire hiányoztam a labdarúgásnak. Voltak megkeresések, de már nem akartam munkát vállalni a korom és a sok küzdelem miatt. Viszont jött a BVSC, ahol korábban ragyogó négy évet töltöttem, hiszen az NB III-ból az NB I-ig meneteltünk. Jó érzés volt, hogy emlékeznek rám. Az MLSZ támogatásával felépítünk egy olyan utánpótlást, amire büszkék lehetünk. A szövetség egy fantasztikus rendszert épített ki az utánpótlásra, csak a szakmai tudás nincs meg az edzőknél az utánpótlásra" - mondta a már fent említett interjúban Kisteleki, miért vállalta el (harcolta ki) a munkát a BVSC-nél.