Vágólapra másolva!
James Vowles, a Williams csapatfőnöke úgy gondolja, hogy Alex Albon képes lehet arra, hogy Forma-1-es világbajnok címet nyerjen.

Miútán Albont lefokozták a Red Bullnál, a brit–thai pilóta a Williamshez került, a brit csapatnál pedig lenyűgözte a vezetőket, mivel egy gyengébb autóban is jobban teljesített, mint az elődje, az azóta már a Mercedesnél versenyző George Russell.

Max Verstappen, Lando Norris és Alexander Albon is a legjobb pilóták között van Forrás: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki

A 27 éves brit–thai pilóta az előző szezonban a 13. helyet szerezte meg a vb-pontversenyben, 27 pontot szerzett, míg a Williams másik pilótája, az amerikai Logan Sargeant mindössze egy ponttal zárta az idényt. James Vowles, a Williams csapatfőnöke úgy gondolja, Albon vezérletével a Williams visszatérhet a győzelem útjára.

Vowles szerint, Albon sokat fejlődött a Red Bullnál eltöltött kemény időszak óta, ahol nem tudott futamot nyerni, miközben Max Verstappen csapattársa volt.

„A mostani Alex különbözik attól az Alextől, aki a Red Bullnál volt, vagy az attól Alextől, akit még a szezon elején láthattunk.

Akkor még nem hitt magában, de most már igen. Boldog, van önbizalma, strukturáltan dolgozik, és meghatározza az irányt. Mindez persze egyszerűen hangzik”

- mondta az AmuSnek a Williams csapatfőnöke.

„De a legegyszerűbb gyakran a legnehezebb.

Soha nem tudhatod, mennyire jó egy pilóta egy másikhoz képest, amíg be nem ülteted ugyanabba az autóba őket. Ha más pilótáknak holnap Williamst kellene vezetniük, valószínűleg bajba kerülnének.

A mostani Alexről tudom, hogy bármikor kihozza a maximumot a rendelkezésére álló autóból. Remekül megbirkózik a nyomással és egy nehezen vezethető autóval is, ez pedig előnyt jelenthet számára.

Szerintem Alex rendelkezik azzal a képességgel, hogy egyszer világbajnokká váljon.

Ezt őszintén mondom” – folytatta James Vowles.

James Vowles, a Williams csapatfőnöke Forrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Dan Istitene

Albon 2023-as szezon során hétszer végzett a pontszerző, ami lehetővé tette a Williamsnek, hogy a szezon végén a hetedik helyért harcoljon a konstruktőri bajnokságban. Vowles felidézte, hogy előtte nem gondolta volna, hogy a kilencedik helynél előrébb végeznek.

„Ez egy nagyon más Williams-csapat, mint amit 2022 végén és a szezon elején láthattunk. Amikor elkezdődött a szezon, nem tűztem ki célt, hogy hányadik helyen kellene végeznünk.

Azt hittem, a kilencedik hely realitás, a nyolcadik pedig álom. Azonban Albon hihetetlen munkát végzett, ezért végül a hetedik helyért harcoltunk. Remekül védekezett Montrealban, Silverstone-ban és Monzában a nála gyorsabb pilóták tömegével szemben”

– tette hozzá a Williams csapatfőnöke, aki végül hangsúlyozta, hogy Alban remek teljesítménye ellenére muszáj mindenkinek a földön maradnia, hiszen a legerősebb csapatok egy versenyhétvégén szereznek annyit pontot, mint a Williams egész szezonban.