Albon: Hiába tűnik annak, nem a Red Bull maga a megtestesült gonosz

Forma-1, Emilia Romagna Nagydíj, szombat, Alex Albon, Red Bull, Helmut Marko
IMOLA, ITALY - OCTOBER 31: Alexander Albon of Thailand and Red Bull Racing talks with Red Bull Racing Team Consultant Dr Helmut Marko in the garage during practice ahead of the F1 Grand Prix of Emilia Romagna at Autodromo Enzo e Dino Ferrari on October 31, 2020 in Imola, Italy. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Red Bullnál tavaly lefokozott, az idén az energiaitalos istálló segítségével a Williamshez szerződő Alexander Albon szerint sem jelenlegi munkaadója, sem annak szigorú tanácsadója nem olyan a valóságban, mint amilyennek beállítják.

A Red Bullt, és különösen annak szigorú osztrák tanácsadóját a sajtó előszeretettel tünteti fel rossz fényben amiatt, ahogyan a fiatal pilótákkal az elmúlt években bántak. Daniel Ricciardo 2018-as távozása óta a bikások első számú csapatában Pierre Gasly és Alex Albon is megbukott, így az idei szezonra már kívülről hoztak egy rutinos versenyzőt Sergio Pérez személyében, de korábban is kapott kritikát az energiaitalos alakulat amiatt, hogy könyörtelenül elküldi azt, aki nem teljesít. A tavaly lefokozott Alex Albon szerint azonban „tévhitek" alakultak ki ezzel kapcsolatban.

Albon és Gasly sem vált be Verstappen csapattársaként Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Joe Portlock

A Red Bull 2005-ös Forma-1-be érkezése óta számos, saját junior programjában kinevelt pilótát juttatott már az F1-be, közülük azonban csak Sebastian Vettel lett eddig világbajnok, rengetegen pedig nem is tudtak megmaradni a királykategóriában azután, hogy a Red Bull eltanácsolta őket.

Az utóbbi években azért is rengeteg kritika érte őket, hogy Pierre Gasly-t mindössze 12 Red Bullnál töltött verseny után lecserélték Alex Albonra, nem adva neki egy szezonnyi lehetőséget sem a bizonyításra. A döntések mögött sokszor a pilótaprogramot felügyelő Helmut Marko könyörtelensége húzódik, legalábbis kívülről nézve, Albon szerint ugyanis belülről egyáltalán nem olyan tragikus a helyzet.

– nyilatkozta az F1 Nation podcastban, a thai-brit piltóa, aki szerint különösen Markót állítják be a megtestesült gonosznak, de összességében a Red Bullra vetítik rá ezt.

Azt ugyanakkor a jövőre a Williamsnél visszatérő versenyző sem tagadja, hogy magasak az elvárások. „Fel kell ismerni, hogy ők egy győztes csapat. Jó eredményeket várnak. A csapatnak olyan a kultúrája, hogy ha nem nyerünk, nem örülünk, és őszintén szólva ennek így is kell lennie. Különösen a top három csapatban, a Mercedesnél, a Ferrarinál és a Red Bullnál ez az, amit elvárnak."

Marko szigora persze nem légből kapott teória, de Albon szerint rosszabbnak tűnik, mint amilyen valójában Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Mark Thompson

Albon elismeri, hogy „ez kemény, különösen ha az embernek nincs sok tapasztalata egy topcsapatban", azt viszont tagadta, hogy ha valaki nem szállítja az eredményeket, akkor elkezdik nyomás alá helyezni.

„Nem arról van szó, hogy ezt vagy azt teljesítened kell, és ha nem tudod, akkor csomagolhatsz. Természetesen azt akarják, hogy mindkét autó jól szerepeljen, ez a szándék.

Ami engem illet, én helyezem magamra a legtöbb nyomást, senki más, mivel a kívülről érkező nyomás nem válik az előnyömre."