Vágólapra másolva!
A Red Bull Forma–1-es csapatának klasszis tervezőmérnöke, Adrian Newey elárulta, hogy belső kétségek merültek fel az istállónál a 2023-as szezont megelőző szabálymódosításokkal kapcsolatban, de végül másokkal eltérően inkább nem keveredtek konfliktusba a Nemzetközi Automobil Szövetséggel (FIA).

2022-ben teljesen új szabályokkal kezdte meg a szezont a Forma–1. A Red Bull és a Ferrari szoros csatájával kezdődött az év, de végül az energiaitalosok Max Verstappen vezetésével nagy fölénybe kerültek az év második felére. Ezt követően 2023-ban is történt változás a szabályzatban,

a padlólemezeket és a diffúzort 15 milliméterrel kellett megemelni.

Ezt a módosítást sokan kifogásolták, többen meg is próbáltak küzdeni ellene az FIA-val. Adrian Newey elárulta, a Red Bull nem így tett.

Adrian Newey megérzése helyesnek bizonyult Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Mark Thompson

Adrian Newey döntése beigazolódott

„Amikor tavaly bejelentették a változást, belső megbeszélést tartottunk. Néhányan küzdeni akartak ellene, de

mondta Newey a The Race-nek. – Én úgy gondoltam, hogy miután a gyors kanyarokban 2022-ben a Ferrari mögött voltunk, a szabályváltás talán kedvezne nekünk, így nem nagyon harcoltunk ellene."

Newey megérzése meglehetősen pontosnak bizonyult, hiszen a Red Bull 2023-ban 22 futamból 21-et megnyert, sok rekordot megdöntve, minden idők legdominánsabb F1-es szezonját produkálva.