Kiderült, hogyan változtatják meg a Forma-1-es futam végeredményét

F1 American Grand Prix 2023,American Grand Prix,Austin,Circuit of The Americas,competit Horizontal
TEXAS, UNITED STATES - OCTOBER 22: Kevin Magnussen of Haas F1 team (20) and Fernando Alonso of Aston Martin F1 team (14) compete at the F1 American Grand Prix at the Circuit of The Americas in Austin, Texas, United States on 22 October 2023. Celal Gunes / Anadolu (Photo by Celal Gunes / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) csütörtök délután elutasította a Haas csapatának óvását az Amerikai Nagydíjon történt pályaelhagyások ügyében, amellyel kapcsolatban négy csapatot is beidézett, így nem változik meg a futam végeredménye sem.

Az előzmények

A Haas csapata a múlt hétvégi Sao Pauló-i Nagydíj közben jelentette be, hogy megóvja a két héttel korábbi austini futam végeredményét, amiért az előzetes ígéretek alapján szigorúan vett pályahatár-túllépésért nem osztott ki utólag büntetéseket az FIA. A versenybírók akkor csak Alexander Albont és Lance Strollt vizsgálták, ám egyiküket sem sújtották semmivel a hatos kanyar levágásáért, így a Haas két pilótája közül Nico Hülkenberg a 11., Kevin Magnussen a 14. helyen zárt.

A Haas nem örülhet a hosszas várakozás végén a döntésnek Forrás: Anadolu via AFP/2023 Anadolu/Celal Gunes

Az FIA hétfőn bejelentette, hogy az óvás következtében négy csapatot – az érintett Haas mellett a Williamset, az Aston Martint és Sergio Pérez pályaelhagyásai miatt a Red Bullt – beidézi szerdára, amikor online közösen beszélték meg a történteket. Ám ekkor még nem tudott dönteni a szövetség, amely a bizonyítékok vizsgálatára több időt kért, és csütörtök délután közölte a végleges határozatot.

A csütörtöki döntés

A szövetség ugyan elismerte, hogy a hatos kanyart nem ellenőrizte eléggé, és hogy többen is kiszélesítették ott a pályát, ám miután nem megfelelően helyezték el a pályakamerát, így nem volt olyan felvételük, amivel egyértelműen bizonyítani lehetett a pályaelhagyást. A Haas sem tudott jobb felvételekkel szolgálni, így

az amerikai istálló által bemutatott bizonyítékok minden esetben „se nem újnak, se nem relevánsnak" ítélte az FIA,

ezért döntött úgy, hogy elutasítja az óvást.

A szövetség ezzel lezárnak tekinti az austini ügyet, nem továbbította további felülvizsgálásra az eredményt, így a végeredmény nem változik azok után, hogy Lewis Hamilton és Charles Leclerc kizárása miatt már volt módosulás néhány órával a leintés után.

Pérez így megtarthatta a negyedik helyét, amellyel 32 pont az előnye az összetett második helyén Lewis Hamiltonnal szemben,

két futammal a szezon befejezése előtt. Pérez mellett Stroll az austini hetedik, Albon pedig a kilencedik helyét tarthatja meg az ítélet után.