Társoldalunk:

Újabb híreket közölt az FIA a Red Bull lehetséges büntetéséről

2023.11.08. 17:34

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) szerda délután még nem tudott dönteni az Amerikai Nagydíjon történt pályaelhagyások ügyében, amellyel kapcsolatban négy csapatot is beidézett.

Az előzmény: a Haas óvása

A Haas csapata a hétvégi Sao Pauló-i Nagydíj közben jelentette be, hogy megóvja a két héttel korábbi austini futam végeredményét, amiért az előzetes ígéretek alapján szigorúan vett pályahatár-túllépésért nem osztott ki utólag büntetéseket az FIA. A versenybírók akkor csak Alexander Albont és Lance Strollt vizsgálták, ám egyiküket sem sújtották semmivel a hatos kanyar levágásáért, így a Haas két pilótája közül Nico Hülkenberg a 11., Kevin Magnussen a 14. helyen zárt. Az FIA hétfőn bejelentette, hogy az óvás következtében négy csapatot – az érintett Haas mellett a Williamset, az Aston Martint és Sergio Pérez pályaelhagyásai miatt a Red Bullt – beidézi szerdára, amikor online közösen beszélték meg a történteket.

A Haas abban reménykedik, hogy a bizonyítékaik alapján az FIA utólag megbünteti az austini pályát elhagyó riválisokatForrás: Anadolu via AFP/2023 Anadolu/Celal Gunes

Az amerikai csapat elárulta, a fedélzeti kamerák felvételeit veszi bizonyítékként, hiszen azokon látni leginkább, ha a pilóták négy kerékkel elhagyják a pályát. A Haas annak ellenére várta magabiztosan a megbeszélést, hogy a felügyelők korábbi érvelése szerint ezek a felvételek önmagukban nem lehetnek perdöntő bizonyítékok, ráadásul ezeket már Albon és Stroll esetében is minden bizonnyal megvizsgálták.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Az FIA váratlan szerdai bejelentése

A jelek szerint pedig okkal reménykedett a Haas, hiszen szerda délután olyan bejelentést tett az FIA, miszerint az amerikaiak bemutatott bizonyítékaihoz szükséges vizsgálatokra szeretne további időt hagyni a szövetség, amely így csütörtökön délutánra halasztotta a megbeszélés folytatását, ugyanazon szereplők részvételével.

„A meghallgatás újraindulásakor születik meg a döntés arról, hogy felfedeztek-e a versenybírók olyan jelentős és releváns bizonyítékot, amely a felülvizsgálatot kérő fél részére nem állt rendelkezésre a döntés meghozatalakor, ettől függ, hogy utána az ügy egyéb aspektusaival folytatódik-e a meghallgatás" – áll a közleményben.

Miután vizsgálat indult az ügyben, nem kizárt, hogy csütörtökön több büntetést is kiosztanak utólag, és teljesen megváltozik a végeredmény. Az alapján, hogy a Red Bullt is beidézték, elképzelhető, hogy – ahogy a Haas véli – Stroll és Albon mellett Sergio Pérez is megszegte a pályahatárokra vonatkozó szabályokat, így akár elvehetik a negyedik helyét. Ezt ebben az esetben George Russell kaphatna meg – a kizárás sorsára jutó Lewis Hamilton hátránya pedig akár 20 pontra csökkenhetne az összetett második helyén álló mexikóival szemben, két futammal a szezon befejezése előtt. Pérez mellett Stroll az austini hetedik, Albon pedig a kilencedik helyéért aggódhat.