Verstappen totális borzalomról beszélt, több pilóta is értetlenkedett

auto-prix Horizontal
Red Bull Racing's Dutch driver Max Verstappen speaks during a press conference at the Jose Carlos Pace racetrack in Sao Paulo, Brazil, on November 2, 2023, ahead of the Formula One Brazil Grand Prix. (Photo by Nelson ALMEIDA / AFP)
Vágólapra másolva!
Sok pilóta kritizálta a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) által a Forma–1-es Sao Pauló-i Nagydíj időmérőjén alkalmazott szabályt.

A kvalifikáción több kérdéses eset is akadt a feltartásból, ami a bokszutca kijáratánál történt. A versenyigazgató a hétvége előtt megtiltotta, hogy a bokszutca végén megálljanak a pilóták, ezért sokan a bokszból már kihajtva, a pályára vezető szűk részen haladtak lassan a megfelelő pozíció megtalálása érdekében. Ha ezt a sáv bal oldalán tették volna, azzal betartották volna az FIA hétvégére vonatkozó szabályát, ám néhányan középen maradtak, így a mögöttük haladó versenyzők legfeljebb a fűre hajtva tudtak (volna) csak elmenni mellettük. George Russell és a két Alpine-pilóta ezért 2-2 helyes rajtbüntetést is kapott a vasárnapi futamra.

A szombati sprintkvalifikáción már jobban figyeltek a versenyzők, Verstappen így is részben a fűre hajtva előzött meg több autót az SQ3-ban, majd a sprintfutam megnyerése után értetlenségét fejezte ki a szabály kapcsán.

Itt hosszú a bokszutca kijárata, falak övezik, miközben más pályákon ezzel a megoldással nagyon lassan hajtunk ki olyan egyenesbe, ahol 300 km/h feletti sebességgel érkeznek a többiek. Ez rendkívül veszélyes – mondta Verstappen. – Szerintem ez egyáltalán nem működik, csak sokkal több problémát jelent, ahogy mindenki a fűre ment velem együtt előzés céljából. Óriási a kavarodás minden időmérőn, 6-8 autót mindig vizsgálnak,akik nem érnek körbe a megadott idő alatt. Nem tudom, mit akarnak elérni ezzel."

Verstappen véleményével egyetértett a változást sürgető Christian Horner, a büntetését szigorúnak érző George Russell, és a szombaton a lassú kivezető köréért megrovást kapó Lando Norris is.

„Két autó volt előttem, az egyik átszelte már a biztonsági autós vonalat, a másik pedig akkor jött ki a bokszból. Nem előzhettem, hiszen egyébként versenyeznem kéne az időmérős körömön, ami hülyeség. Vissza kellett tehát vennem, emiatt elmaradtam a minimumidőtől, és kaptam érte egy megrovást érte. Ez egyszerűen butaság – értékelt Norris. –

Nem blokkoltam senkit, nem álltam senkinek útját, csak nem előztem, és nem mentem bele egy versenybe az időmérős körön. Ezért kaptam megrovást, de ezek butaságok."