Mutatunk öt felfedezésre váró balkáni úti célt, ha már unja Horvátországot

Vágólapra másolva!
Nem meglepő, hogy a magyarok között az örök sláger még mindig Horvátország, ugyanis közel van, gyönyörű és rengeteg apró sziget vagy város közül választhatunk. Az árak azonban egészen felkúsztak az utóbbi években, így ha egy kis változatosságra vágyunk érdemes egy kicsit messzebb kitekinteni. Görögországon és Horvátországon kívül is van élet a Balkánon, most összeszedtük a kevésbé népszerű, de annál jobb úti célokat a környéken.
Vágólapra másolva!

Bulgária

Nessebar
Nessebar. Fotó: Unplash/ Deny Hill

A Fekete-tenger partján fekvő ország több szempontból is érdekes látnivaló lehet. A főváros, Szófia kiváló úti cél lehet egy hétvégi kiruccanáshoz, ugyanis a Vitosa-hegység lábánál fekvő gazdag történelmű és kultúrájú város kiváló lehetőséget nyújt a túrázni vágyóknak is. Az Európai Uniós második legmagasabban fekvő városa a Vitosa-hegység és a Balkán-hegység ölelésében fekszik, ahol az ország leghosszabb barlangja mellett még egy sípályát is találunk. A tengerpart szerelmeseinek pedig mindenképp érdemes a Napospart nevű turistaparadicsomba látogatni, ahonnan gyorsan eljuthatunk a gyönyörű ókori félszigeten található Nessebar-ba, amely még az UNESCO világörökségének a listájára is felkerült.

 

Montenegró

Montenegro
Montenegró. Fotó: Unplash / Faruk Kaymak

Senkit ne riasszon el a kacskaringós útvonal, Montenegró ugyanis bőven kárpótol minden megtett kilométerért. Ha azonban mégis inkább lerövidítenénk az utat, azt is megtehetjük könnyen, ugyanis a népszerű Budvában is található repülőtér. A budvai partokhoz közel találjuk a különleges, sziklaszigetre épített halászfalut, Sveti Stephan-t is. A város 21 kilométeres tengerparti szakaszán összesen 17 strand közül válogathatunk. Érdemes meglátogatni a kotori-öbölben fekvő történelmi várost Kotort is. Kotor régi mediterrán kikötője és az azt körülvevő, a szerb Nemanjić-dinasztia által építtetett lenyűgöző városfal nagyon jó állapotban maradt fenn és az UNESCO védelmét élvezi.

 

Észak-Macedónia

Macedónia
Észak-Macedónia. Fotó: Unplash / Pavol Svantner 

A főváros Szkopje különleges világot tár elénk, ugyanis a kulturális és építészeti stílusában a nemzeti egység üzenete rejlik. A városban érdemes megnézni az Tvrdina Kale erődöt, illetve a Balkán legrégebbi és legnagyobb piacát, a Čaršija-t és Mustafa Pasa mecsetét is. A Matka-kanyon meglátogatásával pedig csodálatos kirándulásban lehet részünk, ugyanis barlangászhatunk, csónakázhatunk, hegyet mászhatunk ha pedig megnéztük a Szent András kolostort a bevállalósak akár a vadvízi evezést is kipróbálhatják. 

 

Albánia

Ksamil, Albánia
Ksamil, Albánia. Fotó: Unplash / Vangel Dimp

Az albániai Ksamilt sokan csak az európai Karib-tengerként emlegetik, ugyanis a Korfutól nem messze található tengerpart híres kristálytiszta vizéről és gyönyörű világos homokos partjáról, miközben buja zöld növényzet veszi körül. A strandtól mindössze néhány kilométerre található a Butrint Nemzeti Park, ahol a természeti szépségek mellett ősi romokat is felfedezhetünk. A fővárosba Tiranába látogatóknak pedig mindenképp érdemes megnéznie a város főterén található Ethem Bég Mecsetet, és a kommunista időket bemutató bunkereket is, vagy éppen az albán titkosszolgálat épületében található kiállítást, amihez jobb ha lelkileg felkészülten érkezünk. Ha viszont madártávlatból is rálátnánk a városra, akkor semmiképp se hagyjuk ki, a Dajti Ekspres siklót, ugyanis a felvonó kényelmes kabinjaiból ha szerencsénk van akár elláthatunk a tengerig is.

 

Moldova

Moldova
Fotó: Unplash /  Oksana Simanovscaia

A főváros Kisinyov épületei különleges lenyomatai az ország sokszínű történelmének. Ha erre járunk az általános látnivalók mellett - mint a parlament, vagy a nemzeti történelmi múzeum - érdemes meglátogatni Puskin házát is. Mindemellett a vezetett bortúrák is hatalmas élményt nyújthatnak, ugyanis itt található a világ legnagyobb borospincéje is a Mileştii Mici és a Cricova is ami kilométerekre nyúlik a város alatt. Akik pedig egy kis szovjet nosztalgiára vágynak, azoknak érdemes ellátogatni Benderbe is, ami a Moldova keleti részén található szakadár, Dnyesztermenti Moldáv Köztársaság második legnagyobb városa. Ha viszont az urbánus létet megunva, a természetbe vágyunk, akkor mindenképp érdemes megnézni a fővárostól nem messze található Raut-völgyet, ahol  a a több millió évvel ezelőtti Szarmata-tenger mészkőrétegeiben a ma is látható Raut folyó egy kanyont vágott. A középkori romok és templomok mellett ősi barlangokat is találhatunk.