Vágólapra másolva!
Dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár és Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója szombaton bejelentette, hogy a Forma–1-es Magyar Nagydíj eddigi, 2027-ig szóló szerződését 2032-ig meghosszabbították. Ezzel hivatalossá vált, hogy még legalább kilenc szezonon át szerepel a versenynaptárban a Hungaroringen rendezett futam. Ennél hosszabb ideig Európában senkinek, és más kontinensekről is csak Bahreinnek (2036-ig) és Ausztráliának (2035-ig) biztosított az F1-es jövője.

Tavasszal Magyarország Kormánya már határozatban is rábólintott arra, hogy 2032-ig legyen Magyar Nagydíj, majd néhány nappal később dr. Schmidt Ádám és Gyulay Zsolt egy sajtótájékoztató keretein belül jelentette be, hogy a Hungaroring a következő években hatalmas változáson, felújításon megy keresztül.

A jelenlegi héten pedig a sportért felelős államtitkár már jelezte, hogy reményei szerint a 38. Magyar Nagydíj alatt hivatalossá válhat, hogy

az 1986 óta megszakítás nélkül, minden évben megrendezett versenyhétvége továbbra is a naptárban marad

– ez szombaton hivatalossá is vált, miután az F1-es motorhome-ban megtörtént az új szerződés aláírása.

Dr. Schmidt Ádám a bejelentéskor elmondta, a versenysorozat jogtulajdonosa a hosszabbítás feltételéül szabta, hogy a 2026-os viadalig elvégezzék a Hungaroring teljes megújítását.

„Terveink szerint év végére megszületik a munkákra vonatkozó közbeszerzési eljárás eredménye, majd

– nyilatkozta dr. Schmidt Ádám, hozzátéve, hogy a szerződéshosszabbítást a Honvédelmi Minisztérium nevében Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter írta alá.

„Ez a futam már régen túlmutat egy egyszerű sporteseményen: Magyarország egyik legfontosabb nemzetközi rendezvénye, amelyre minden évben külföldi szurkolók tízezrei látogatnak el hazánkba, a televíziós közvetítést pedig az egész világon látják" – tette hozzá az államtitkár.

Stefano Domenicali úgy fogalmazott, minden egyes helyszínen és eseményen látni szeretnék azt az elszántságot és erőfeszítést, amelyet Magyarországon tesznek a fejlesztések, valamint a szurkolók kiszolgálásának javítása szempontjából.

– tette hozzá az F1 elnök-vezérigazgatója.

Gyulay Zsolt azt mondta, a tervek szerint a 2026-os Magyar Nagydíjra teljes egészében megújul a pálya - a főépülettel, a főlelátóval és a szurkolói zónával együtt -, így az új szerződéses periódusban világszínvonalú környezetben láthatják vendégül a csapatokat és a szurkolókat.

– jelentette ki Gyulay Zsolt, majd kiemelte, hogy kollégáival nyolc évvel ezelőtt kezdtek el dolgozni a nagyszabású fejlesztés előkészítésén, és most "végtelenül boldog", hogy erőfeszítéseiket siker koronázta.

A 38. Forma-1-es Magyar Nagydíj négy napja alatt - a jegyeladási adatok alapján - több mint 300 ezer nézőre számítanak Mogyoródon. Az időmérő edzést 16 órától rendezik, a 70 körös versenyre pedig vasárnap 15 órakor kerül sor.

Érdemes kihasználni a MÁV-VOLÁN-csoport járatait a Magyar Nagydíj nézőinek. A Hungaroringre kifelé Kerepesig a MÁV-HÉV és onnan a Volánbusz ingyenes különbuszai nyújtanak egyszerű eljutási lehetőséget. Visszafelé, ha Budapest az úti cél, a MÁV-VOLÁN-csoport azt javasolja, hogy a Gödöllőig közlekedő különbuszokról a modern, klimatizált motorvonatokkal utazzanak tovább, amik 15 percenként indulnak a Keleti pályaudvarra. A MÁV-HÉV járatait elsősorban Mogyoród és Örs vezér tere között leszálló utasoknak ajánlják.