Wolff: Az Aston Martin küszködése járulékos veszteség a Mercedes mellett

Forma-1, Emilia Romagna Nagydíj, Lance Stroll, Aston Martin, Lewis Hamilton, Mercedes
IMOLA, ITALY - APRIL 18: Lance Stroll of Canada driving the (18) Aston Martin AMR21 and Lewis Hamilton of Great Britain driving the (44) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes W12 on track during the F1 Grand Prix of Emilia Romagna at Autodromo Enzo e Dino Ferrari on April 18, 2021 in Imola, Italy. (Photo by Lars Baron/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Toto Wolff nem zárta ki, hogy az idei F1-es szabályváltozásokkal a Mercedesnek akartak ártani, de mellékhatásként a hasonló koncepciójú autóval rendelkező Aston Martin is érintett lett. A csapatfőnök megérti, hogy partnerük szeretne tisztán látni.

Jogi lépéseket helyezett kilátásba az Aston Martin csapatfőnöke az Emilia Romagna Nagydíj során az idei F1-es szabályváltozások miatt: Otmar Szafnauer azt kifogásolja, hogy a padlólemezt érintő előírások a feltevése szerint nagyobb mértékben ártottak az alacsony padlószögű autóknak, tehát a Mercedesnek és az Aston Martinnak, mint a magas padlószögű autót használó ellenfeleknek.

A Mercedes (jobbra) és az Aston Martin tempója is visszaesett, de ez a brit márkának fáj jobban Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Lars Baron

Szafnauer elmondása szerint azt szeretnék elérni, hogy a feltételek „egyenlőbbek” legyenek, de a Mercedes kivételével a többi csapat képviselője értetlenül fogadta a felvetést, és jelezték, hogy menet közben már nem lehet az elfogadott szabályokon változtatni, csak akkor, ha ennek célja a biztonság fokozása.

Vasárnapra újabb fordulat állt be,

Szafnauer ekkor már azt mondta, hogy elégedettek, mert a szabályalkotók „minden helyes lépést követtek”, de továbbra is zavarosan fogalmazva megerősítette, hogy folytatják az egyeztetéseket az ügyben.

„Próbáljuk megtudni, hogy milyen lépések történtek, hogy biztosak lehessünk abban, hogy minden rendesen és egyenlő feltételek mellett zajlott. Ez az oka a tárgyalásoknak. Át kell látnunk az egész folyamatot és meg kell győződnünk arról, hogy a folyamat tényleg igazságos volt.”

Az idénynyitón a Mercedes pilótája, Lewis Hamilton azt mondta, a szabályokat azért alakították így, hogy visszafogják a csapatát, elemzésünkben bemutattuk, hogy ennél összetettebb a helyzet, de Imolában már Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke sem zárta ki a Hamilton által említett eshetőséget.

Valószínűleg nem Szafnauer (balra), hanem a tulajdonosi konzorciumot vezető Lawrence Stroll elégedetlen a helyzet láttán Forrás: Getty Images/2021 Getty Images/Mark Thompson

„Megértem, hogy ez téma, mert látva, hogy tavaly miként álltak össze az [idei] szabályok, fel lehet tenni a kérdést, hogy mi volt a szándék – mondta Wolff a Mercedes online sajtóbeszélgetésén. – Szerintem mindig jogos, hogy felülvizsgáljunk bizonyos dolgokat és megvitassuk ezeket az FIA-val, hogy kiderüljön, pontosan mi és hogyan történt.”

„Ezért is tiszteletben tartom, hogy az Aston Martin kérdéseket intézett az egész dologgal kapcsolatban. Lehet, hogy minket céloztak meg és ők a járulékos veszteség, úgyhogy nekem ez rendben van” – utalt az Aston Martin lépéseire.