Grosjean nem játszaná be az F1-es közvetítésekbe a szitkozódó pilótákat

Forma-1, Portugál Nagydíj, csütörtök, Romain Grosjean, Haas
PORTIMAO, PORTUGAL - OCTOBER 22: Romain Grosjean of France and Haas F1 talks in the Drivers Press Conference during previews ahead of the F1 Grand Prix of Portugal at Autodromo Internacional do Algarve on October 22, 2020 in Portimao, Portugal. (Photo by Rudy Carezzevoli/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Nem mindenkinek tetszik, hogy a tévénézők manapság mindent hallhatnak, ami a Forma-1-es versenyek alatt pilóta és csapat között a rádióban elhangzik.

A 2004-es szezon óta az átlagos tévénéző számára is hallható (előtte ez csak az F1 Digital adására előfizetők kiváltsága volt), hogy a versenyzők miről beszélgetnek a mérnökükkel, vagy adott esetben egy másik csapattaggal az F1-es futamok közben, a 2018-as szezon és az F1 TV megjelenésével pedig az összes szabadedzés, időmérő edzés és futam közbeni kommunikáció elérhetővé vált azoknak, akik előfizetnek a szolgáltatásra. Ennek azonban nem mindenki örül.

Norris nem kímélte Stroll a rádióban

Mióta gyakorlatilag bárki meghallgathatja, hogy a versenyzők mit és miről kommunikálnak a futamok közben, akár a legkiélezettebb szituációkban is, számtalan pilóta került már kényelmetlen helyzetbe a mondatai miatt. Legutóbb a Portugál Nagydíjon ketten is magyarázkodni kényszerültek: Max Verstappen a szabadedzésen mongol idiótának nevezte a vele ütköző Lance Stroll, ami miatt a mongol kormány egyenesen az Egyesült Nemzetek Szervezetének közbenjárását kérte, Lando Norris pedig a futamon küldte el melegebb éghajlatra a kanadait, amiért már – szintén a rádióban – a levezető körben elnézést kért.

Korábban a csapatát rádiós megnyilvánulásaival rendre kellemetlen helyzetbe hozó Fernando Alonso is amellett érvelt, hogy nem kellene bejátszani a rádiózásokat a televíziós közvetítésbe, most pedig Romain Grosjean jelentette ki ugyanezt. „Először is az ilyenek miért kerülnek adásba? – kérdezett vissza a francia pilóta az Autosport kérdésére. – A vezetőfülke és a csapatrádió a te saját közeged.

Grosjean tisztában van vele, hogy sokszor nem éppen elfogadható az, ahogyan egymást szidják a versenyzők menet közben, de hangsúlyozta, hogy a felfokozott idegállapotban nem is elvárható, hogy mindig nyugodtak legyenek. „Az ember nem mindig mondhatja ki, amit gondol. Tisztelni kell a másikat.

Ez nem olyan, mintha a kanapémon ülnék egy finom pohár borral és kívülről kommentálnám a történteket. Onnan mindez könnyűnek tűnik."

Norris már a levezető körben elnézést kért a Strollról mondottakért, mire mérnöke közölte vele, hogy „semmi gond, megértjük"

A Haastól az év végén távozó versenyző emellett arról is szót ejtett, hogy nem csak a rádióban, hanem a nyilatkozataik során sem lehetnek annyira szókimondóak, elég csak Lando Norris esetére gondolni, aki Lewis Hamiltonról mondott szavait után nem győzött szabadkozni. „Bárcsak annyira őszinte és egyenes lehetnék, mint a magánéletben – mondta Grosjean. – De amilyen világban élünk, mindig óvatosnak kell lennünk azzal kapcsolatban, hogy mit mondunk és hogyan mondjuk. Szerintem manapság egyszerűen ilyen a társadalom."