Vágólapra másolva!
A tárgyaláson jelen lévő brit szerint a Mercedes a pénzbüntetésnél mindenképpen komolyabb szankciót érdemel, ha bűnösnek találják.

A Mercedes botrányos tesztjének csütörtöki tárgyalásán meglepetésre feltűnt Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke is. A brit megfigyelőként hallgatta végig a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA), a Mercedes és a Pirelli érveit, a tárgyalás végén pedig elmondta, továbbra is szabálytalannak tartja a háromnapos gumitesztet. Horner az ügy kirobbanása óta támadja a Mercedest, a Red Bull a Monacói Nagydíj hétvégéjén óvást is benyújtott a csapat ellen.

Horner a Sky Sports kérdésére elmondta, „nem igazán” győzte meg a Mercedes védekezése, „de a Bíróságnak kel döntenie. Az összes tény a rendelkezésükre áll, bízunk benne, hogy megfelelő döntést hoznak.”

A Mercedes elsősorban azzal védekezett, hogy a tesztet nem ők, hanem a Pirelli bonyolította le, ez pedig nem ütközik a Sportszabályzat 22.1-es cikkelyével. Horner szerint azonban ez nem menti fel őket, hiszen a Mercedes mindenképpen sportszerűtlen előnyhöz jutott a többi istállóval szemben.

Horner alaposan megbüntetné a Mercedest, ha bűnösnek találják őket Forrás: Red Bull

„Egy Forma-1-es autó használata közben az ember mindig tanul valamit – különösen, ha a jelenlegi modellről van szó. Szinte lényegtelen, hogy milyen gumik voltak az autón” – vélekedett Horner, aki szerint az sem lényeges tényező, hogy a Mercedes félreérthető válaszokat kapott az FIA illetékeseitől, amikor a teszt lehetőségéről érdeklődtek. „Minden csapat tisztában van a szabályokkal, hiszen együtt írták azokat az FIA-val” – mondta Horner.

A Mercedes ügyvédje csütörtökön úgy nyilatkozott, a csapat legfeljebb egy megrovást érdemelne. A legrosszabb esetben is arra számítanak, hogy az istálló nem vehet részt a fiatal versenyzők tesztjén júliusban, de Horner ezt nem tartaná igazi büntetésnek. „Már végrehajtottak egy tesztet a rutinos versenyzőikkel, ezért a fiatal pilóták gyakorlásáról való kitiltásuk nem lenne túl nagy szankció.”

A csapatfőnök azt sem tartaná helyesnek, ha pénzbüntetéssel sújtanák a Mercedest. „Ebben az esetben csak a tesztelés költségeit kellene kifizetniük. A legfontosabb, hogy tisztázzuk a helyzetet: vagy szabad tesztelni, vagy tilos” – magyarázta. „Azért nyújtottunk be óvást a Mercedes ellen, mert szerintünk megszegték a Sportszabályzatot.”

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!