Vágólapra másolva!
Max Verstappen megkérdőjelezte, hogy valóban jó ötlet-e a Forma-1 közelmúltbeli törekvése: a belvárosi utcai versenyekre helyezni a hangsúlyt az olyan ikonikus pályák elvesztésének rovására, mint Spa-Francorchamps.

Az F1 népszerűségének fellendülése miatt egyre több helyszín fejezi ki érdeklődését egy nagydíj megrendezése iránt, és kész kifizetni, a rendezési jogokat. A jelenlegi Forma-1-es szezon 22 versenyből áll,

a Concorde-egyezmény, amely 2025-ben jár le, már 24 nagydíjat tesz majd lehetővé évente.

2023-ban az F1 Las Vegasba indul egy éjszakai versenyre a híres Strip mentén, míg Katar a futball-világbajnokság után egy még meg nem erősített helyszínen térhet vissza a naptárba. Kína még várat magára, hogy újra a versenynaptár részese legyen, de tekintettel a piac fontosságára (amint a COVID-19 helyzetet kordában tartják), az F1 visszatér Sanghajba.
A Forma-1 bonyolult tárgyalások előtt áll a Kyalami-i Dél-afrikai Nagydíj ügyében is - a megállapodást még nem kötötték meg.

A megnövekedett érdeklődés és az új/visszatérő versenyek eredményeként az olyan európai pályák, mint Paul Ricard és Spa-Francorchamps is veszélybe kerültek. Verstappen ezt kellemetlennek tartja, óva inti az F1-et az utcai helyszínek számának további növelésétől.

Baku az egyik olyan pálya, amely habár utcai, népszerű a versenyzők körében Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Resul Rehimov

Spa ikonikus, és az F1-et újra kellene gondolni - mondja Verstappen

- magyarázta a világbajnok a médiának.

- kesergett a 2021-es világbajnok.

„Természetesen megértem, hogy mindenki pénzt akar keresni, de ennek is megvan a határa, mert fontos, hogy ezeket a nagyon klassz köröket a naptárban tartsuk ahelyett, hogy csak utcai pályákon vezetnénk. Szerintem az F1-es autókat egyébként sem utcai pályákon való versenyzésre tervezték."

Az utcai pályák térnyerése az F1-ben
Az elmúlt néhány szezonban az F1 és a tulajdonos Liberty Media megpróbálta növelni az utcai pályák számát a bajnokságban, és az úgynevezett „célvárosokba" vinni a versenyzést.

Szaúd-Arábiában, Miamiban és Las Vegasban futamokat jelentettek be,

a Vietnami Nagydíjat pedig politikai és jogi okok miatt félbehagyták anélkül, hogy a hanoi pályára autók kerültek volna.

A Miami Nagydíj óriási szupersztárokat vonzott a helyszínre, többek között David Beckham is kilátogatott a futamra Forrás: Getty Images/2022 Getty Images/Mark Thompson

Az Azerbajdzsán Nagydíj is csatlakozott a naptárhoz, bár ez egy megállapodás az F1 korábbi tulajdonában volt, és Baku ma már népszerű állomás a naptárban. Ezenkívül az F1 2023-ra a katari Losail International Circuitről egy erre a célra épített utcai pályára vált. Ez azt jelenti, hogy a teljes vagy részleges utcai pályák a közeljövőben az összes versenynek alig a felét teszik ki, beleértve az olyan helyszíneket is, mint például Ausztrália, Monaco és Szingapúr.
Forrás