Nem meri nyíltan véleményezni a háborút a kirúgott orosz F1-es pilóta

Forma-1, teszt, Barcelona 3. nap, Nyikita Mazepin, Haas
CIRCUIT DE BARCELONA-CATALUNYA, SPAIN - FEBRUARY 25: Nikita Mazepin, Haas during the Barcelona February testing at Circuit de Barcelona-Catalunya on Friday February 25, 2022 in Barcelona, Spain. (Photo by Carl Bingham / LAT Images)
Vágólapra másolva!
Az orosz-ukrán háború következményeként a Haastól elküldött Nyikita Mazepin szerint a sport világában az „eltörlés kultúráját" alkalmazzák hazája sportolóival szemben. A 23 éves pilóta érzései megváltoztak a konfliktust illetően, de úgy véli, kockázatos lenne, ha ennél konkrétabban beszélne erről.

Hosszú idő után először szólalt meg Nyikita Mazepin a nyilvánosság előtt. Az orosz versenyzőt még a bahreini tesztelés előtt küldte el a Haas, miután az orosz-ukrán háború miatt szerződést bontottak a főszponzorral, az Uralkalival, aminek következtében az immáron anyagi hasznot nem hozó versenyzőre sem volt szükségük.

Mazepint és a főszponzort a barcelonai tesztelés után küldte el a Haas Forrás: NurPhoto via AFP/Alessio Morgese/NurPhoto/Alessio Morgese

A 23 esztendős pilóta már korábban is kifejezte nemtetszését azt illetően, hogy a szövetségek eltiltották az orosz sportolókat, illetve csapatokat a különböző eseményektől, és kijelentette, hogy egy alapítványt is létrehoz, hogy segítse bajba jutott honfitársait. Ami az autósportot illeti, az FIA nem ment el a végsőkig, hiszen az orosz versenyzők abban az esetben továbbra is pályára léphetnek, ha nem használják hazájuk jelképeit, és elhatárolódnak a háborús cselekményektől. Ezt azonban többen nem írták alá, és Mazepin is ebbe a csoportba tartozott.

Nem értek egyet azzal, hogy ott vagyunk a szankcionáltak között

– utalt az orosz sportolókra a BBC-nek adott nyilatkozatában. – Korábban már mondtam, hogy harcolni fogok ellene. Most nincs itt az ideje, mert ha megnézzük ezt az egész helyzetet, ami általánosságban a sportolókkal szemben történik, az eltörlés kultúráját alkalmazzák az országommal szemben.”

Mazepin az angol nyelvben sokkal inkább elterjedt „cancel culture” kifejezést használta, ami nagyjából annyit jelent, hogy egy közösség megpróbál minden szempontból ellehetetleníteni egy személyt vagy csoportot, melynek kijelentését vagy cselekedetét a többség vállalhatatlannak tartja.

A Haas egykori versenyzője korábban nem ítélte el a háborút, és az ezzel kapcsolatos kérdésekre kitérően felelt. Egyértelmű választ most sem adott, ám amikor arról kérdezték, hogy mi a véleménye az Ukrajnában készült képekről, Mazepin sokat sejtetően reagált.

– jelentette ki a jelenleg Moszkvában tartózkodó pilóta. – Emberként nyilvánvalóan megváltoztak az érzéseim, egy olyan emberként, aki nagyon békés világban szeretne élni. Azonban őszinte leszek, óriási kockázatot látok abban, hogy bármit is mondjak erről az ügyről, mert soha nem fogok mindenkit kielégíteni, ezért a nyilvánosság előtt hallgatni fogok.”

Mazepin nem akar nyíltan állást foglalni a háborúról Forrás: Carl Bingham / LAT Images/Motorsport Images

Hogy Mazepin pontosan miért nem meri megosztani a véleményét a nyilvánosság előtt, arról legfeljebb csak találgatni lehet. Ugyanakkor tény, hogy az orosz hatóságok rengeteg olyan embert vettek őrizetbe, akik valamilyen módon a háború ellen foglaltak állást, ráadásul a 23 éves versenyző édesapja, Dmitrij Mazepin rendkívül közel áll Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz.