Aggályos, hogy a Mercedes ki akarja rúgatni a Forma-1 versenyigazgatóját, hogy Hamiltonnak hízelegjenek

Forma-1, Lewis Hamilton, Mercedes, Olasz Nagydíj
Mercedes' British driver Lewis Hamilton looks on after the sprint session at the Autodromo Nazionale circuit in Monza, on September 11, 2021, ahead of the Italian Formula One Grand Prix. (Photo by LARS BARON / various sources / AFP)
Vágólapra másolva!
Anthony Davidson, a Mercedes szimulátor-pilótája biztos benne, hogy Lewis Hamilton nem vonul vissza, és az idén is a Forma-1-es mezőny tagja lesz, mivel vissza akar majd vágni a tavalyi vereségért. Ugyanígy gondolja Martin Brundle és Damon Hill is, előbbi szerint az viszont aggályos, hogy a Mercedes el akarja távolítani a versenyigazgatót.

Jelenleg is zajlik a Nemzetközi Automobil Szövetség tavalyi Abu-dzabi Nagydíjat érintő vizsgálata, amelytől nagyban függhet, hogy mi lesz Lewis Hamilton sorsa, és a hétszeres világbajnok marad-e a Forma-1-ben. Miután Toto Wolff csapatfőnök továbbra is csak reménykedik ebben, Hamilton pedig a szezonzáró óta nem szólalt meg nyilvánosan a kérdésben, mindenki csak találgat. Ugyanakkor a Mercedes egyik alkalmazottja, egy korábbi világbajnok és a Sky Sports szakkommentátora is úgy véli, hogy a hétszeres világbajnok nem fordít hátat az F1-nek, és minden korábbinál nagyobb erőfeszítést tesz majd, hogy ismét nyerjen.

Hamilton többek szerint is marad Forrás: AFP/Lars Baron

A Sky Sports és a BBC értesülései szerint az FIA vizsgálata, illetve Michael Masi versenyigazgató és Nikolasz Tombazisz, a szövetség formaautós bizottságának elnökének eltávolítása kardinális kérdés a Mercedes és Hamilton számára, utóbbi pedig ettől teheti függövé a folytatást. Martin Brundle, a Sky Sports 158 F1-es nagydíjon indult szakkommentátora szerint ez azonban csak mese, és Hamilton mindenképpen marad.

Biztos vagyok benne, hogy Lewis megkérdezte Totót, hogy »mit fogsz kezdeni ezzel?«, de a Mercedes elképesztően sikeres a Forma-1-ben, miközben Lewis 37 évesen is élete formájában vezet, elképesztően elszánt és versenyképes, úgyhogy vissza fog térni" – jelentette ki Brundle.

Ami Masi eltávolítását illeti, Craig Slater, a Sky Sports News riportere szerint a Mercedes „nem akar olyan megállapodást, hogy Lewis vagy mi csak akkor versenyzünk, ha Masi elmegy, de azt gondolom, nehéz elképzelni Hamiltont a rajtrácson úgy, hogy továbbra is Masi a versenyigazgató."

Brundle-nak viszont fenntartásai vannak azzal kapcsolatban, amikor egy csapat és pilótája kezd el feltételeket szabni az FIA-nak és megmondani, hogy kivel nem hajlandóak együtt dolgozni.

„Kissé kényelmetlenül érzem magam, ha egy csapat vagy versenyző kezdi el meghatározni, hogy ki és mit csináljon a versenyirányításban, vagy a sportág más területén.

Ha csapatfőnök lennék a Forma-1-ben, és a pilótám odajönne és azt mondaná, hogy többé nem akar versenyezni, ha ez vagy az továbbra is itt lesz, akkor a versenyirányítás helyett azonnal arra gondolnék, hogy a pilótám elveszítette a motivációját, ami ebben az esetben nyilvánvalóan nem történt meg. Lewis vissza fog térni, és minden korábbinál keményebben fogja nyomni a gázt."

Nem biztos, hogy jó, ha egy csapat és pilótája szabja meg a feltételeket az FIA-nak Forrás: Daimler AG/Steve Etherington/Mercedes-Benz Grand Prix Ltd./Steve Etherington

A Sky Sports szakértőjeként, egyben a Mercedes hivatalos szimulátorpilótájaként dolgozó Anthony Davidson úgy véli, az Abu-Dzabiban történteknél a csapatnak sem kell nagyobb motiváció a visszavágásra.

A 42 esztendős korábbi F1-es pilóta ezért szintén azt gondolja, hogy Hamilton nem vonul vissza.

„Az ember önteltté válhat, de nincs ennél jobb módja motiválni egy több mint 1000 fős csapatot arra, hogy az idén minden korábbinál keményebben harcoljon.

Damon Hill, 1996 világbajnoka sem látja maga előtt, ahogy Hamilton nemsokára bejelenti, hogy szögre akasztja a sisakját. Ő saját példájából indult ki, hiszen 1994-ben vitatott körülmények között veszített Michael Schumacher ellen, ami után a visszavágás hajtotta. „Bajnoki címet akartam nyerni. Persze Lewis már nyert hetet, úgyhogy kicsit más a helyzet, azt gondolhatja, hogy mindent megtett. De biztos vagyok benne, hogy a nyolcadik bajnoki cím túl csábító, és vissza akar jönni megszerezni azt és maga mögött hagyni ezt az egészet" – jelentette ki Hill.