Az FIA elnöke személyesen találkozott Wolff-fal a vitatott szezonzáró kapcsán

Mohammed bin Szulajm
DUBAI, UNITED ARAB EMIRATES - SEPTEMBER 02: His Excellency Mohammed Ben Sulayem, President of the Automobile & Touring Club of the UAE (ATCUAE) and Vice-President of the Federation Internationale de l'Automobile (FIA) at the first edition of the Emirates Motorsport Expo 2016 on September 2, 2016 in Dubai, United Arab Emirates. (Photo by Rubina A. Khan/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Az Abu-dzabi Nagydíjon történtek kivizsgálásának részeként a hírek szerint Mohammed bin Szulajm, az FIA nemrég megválasztott elnöke találkozott Toto Wolff-fal, a Mercedes csapatfőnökével. A megbeszélésen bizonyára Lewis Hamilton jövője is szóba került.

Nemrég hivatalosan is bejelentették, hogy az FIA elindította azt a folyamatot, ami a tavalyi Abu-dzabi Nagydíj utolsó köreiben hozott versenyigazgatói döntéseket hivatott kivizsgálni. Mint ismeretes, Michael Masi úgy indította újra a futamot az utolsó körre, hogy csak a két éllovas között lévő lekörözöttek vehették vissza a körüket, Ennek következtében Max Verstappen a friss gumikon meg tudta előzni Lewis Hamiltont, és megszerezte előle a világbajnoki címet.

Bin Szulajm egyeztetett a Mercedes csapatfőnökével Forrás: Getty Images/2016 Rubina A. Khan/Rubina A. Khan

A BBC úgy tudja, hogy a vizsgálat keretében Mohammed bin Szulajm, az FIA decemberben megválasztott elnöke személyesen találkozott Toto Wolff-fal, a Mercedes csapatfőnökével. Hogy a megbeszélésen miről volt szó, azt egyik fél sem kívánta kommentálni, ugyanakkor az elmúlt napokban felröppent hírek alapján bizonyos részleteket lehet sejteni.

Az elsődleges kérdés, hogy Masi marad-e a pozíciójában.

Korábbi sajtóértesülések szerint a Mercedes mindenképpen el akarja érni, hogy az ausztrál szakembert távolítsák el a pozíciójából, ráadásul nem ő az egyetlen ilyen személy. Állítólag Nikolasz Tombazisz, az FIA formulaautós bizottságának eddigi elnöke szintén nemkívánatos személlyé vált a címvédő szemében, miután az ő vezetésével alkották meg a Mercedest hátráltató padlólemezszabályokat a tavalyi évre. Hivatalos döntés még egyikük esetében sem született, de Masi másik tisztségét már elvették, és a nevük nem szerepel az FIA idei szervezeti listáján.

A találkozón bizonyára Lewis Hamilton is szóba került, aki a leintést követő interjúja óta hallgatásba burkolózott, és bizonytalanná vált, hogy folytatja-e a versenyzést. A hétszeres világbajnok a hírek szerint a vizsgálat eredményétől teszi függővé a jövőjét, ám ezzel kapcsolatban van egy bökkenő.

Bár a részletes elemzés eredményét már februárban bemutatják az F1-es bizottságnak, végleges döntés csak március 18-án fog születni a Motorsport Világtanács aznapi ülésén.

Ezzel pedig az a probléma, hogy a szezonnyitó Bahreini Nagydíj pénteki napjáról van szó, vagyis addigra már rég túllesznek a teszteken. Amennyiben Hamilton maradása valóban ezen múlik, akkor szükség lesz egy háttéralkura a felek között.

Hamilton nem várhatja meg a hivatalos végeredményt a döntéssel, mert akkor már túl késő lesz Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Időközben az is kiderült, hogy Peter Bayer, a formulaautós bizottság frissen kinevezett igazgatója szerdán egyeztetni fog a csapatok sportigazgatóival, hogy megvitassák a biztonsági autóra vonatkozó szabályokat. Könnyen lehet, hogy ennek során egyértelművé válik, hogy Masi valóban rosszul alkalmazta a szabályokat, emellett pedig meg fogják próbálni kiküszöbölni a szabályzat félreérthető részeit. Bayer később a pilótákkal is egyeztetni fog, mivel közülük is akadt, aki hangot adott nemtetszésének. Ennek időpontját még nem erősítették meg, de ara számítanak, hogy Hamilton is részt vesz majd rajta.