Vágólapra másolva!
Lewis Hamilton nagyon maga alatt volt, miután kétszer is a falnak ment és csak a negyedik helyen végzett az Orosz Nagydíj időmérőjén, de Toto Wolff szerint nem ezen ment el a pole pozíció és az első sor kibérelése.

Jókora drámával zárult le az Orosz Nagydíj időmérő edzése, a Q3-ra ugyanis eléggé felszáradt a pálya a slick gumikhoz, ám azokat Lewis Hamilton és Valtteri Bottas is túl későn kapta meg ahhoz, hogy javítani tudjon az idején, így csak a negyedik és a hetedik helyet szerezték meg, miközben a Q1-ben és a Q2-ben is ők végeztek az első két helyen. A hétszeres világbajnok ráadásul eközben kétszer is a falnak ment. Toto Wolff csapatfőnök szerint azonban egyszerűen a körülmények áldozatává váltak.

Hamilton sokáig magabiztosan robogott a pole pozíció felé Forrás: AFP/Alexander Nemenov

„Vannak ilyen szerencsétlen helyzetek. Még csak nem is arról van szó, hogy hibát követtük volna el, vagy a versenyzők hozzájárultak volna a történtekhez – nyilatkozta Wolff a Sky Sportsnak. – Mi hajtottunk elsőként pályára a Q3-ban, ezért olyan helyzetbe kerültünk, hogy vagy félbeszakítjuk a második gyorskörünket az intermediate gumikon és akkor két körünk lesz a lágyakon, vagy biztonságra játszunk és befejezzük.

A Mercedes tehát amiatt került ilyen helyzetbe, hogy akik először lágy gumira váltottak, mögülük mentek ki a bokszba, míg ők értelemszerűen nem akartak elsőként kockázatot vállalni. Emiatt pedig,

ha rendben lezajlott volna mindkét kerékcsere – Hamilton nem megy a falnak és nem kell kicserélni az autója első szárnyát, Bottast pedig nem váratják meg emiatt – akkor sem lett volna idejük két slick gumis mért körre.

„Őszintén mondom, hogy ma nem hibázott senki – mondta Wolff. – Visszanézve, ha valamin változtatnék, akkor talán az lenne, hogy ne elsőként menjünk ki a pályára, hanem egy perccel később. Ugyanakkor kizárt, hogy ezeket a következményeket valaki kristálygömb nélkül előre lássa. Végső soron nem volt szerencsénk, ami az első két helyünkbe került a rajtrácson, és holnap meg kell fordítanunk a helyzetet. Előfordul, hogy ezek a dolgok ellened vannak."

Wolff egyébként „biztos benne", hogy két lágy gumis körrel megszerezték volna az első két rajtkockát, viszont „egy kör alatt nem volt esélyünk felmelegíteni a gumikat."

Hamilton hibája drámai volt, de a lényegen nem változtatott

Ami a futamot illeti, a Mercedes csapatfőnöke szerint Hamiltonnak a negyedik helyről is minden esélye megvan a győzelemre (a csapat eddigi hétvégi tempóját elnézve nem okozhat nekik gondot egy Williams, egy Ferrari és egy McLaren megelőzése), Bottasszal kapcsolatban viszont még bizonytalanok.

és ha minden jól megy, akkor Valtterivel, már ha a hetedik helyről rajtol, mivel más dolgokat is meg kell fontolnunk jelenleg, de ha onnan rajtol, akkor könnyedén vissza kell zárkóznia a pódiumra. Ennek kell lennie a célnak" – mondta Wolff, de nem részletezte, hogy mit kell megfontolniuk a finnel kapcsolatban.

Hamilton csalódott magában

Azzal együtt, hogy tulajdonképpen mindent kihozott a lehetőségeiből, hiszen intermediate gumikon az első helyen állt, utána pedig tehetetlen volt a lassan felmelegedő abroncsokkal szemben, a címvédő szemmel láthatóan maga alatt volt a bokszutca falának koccanás és az utolsó mért körén bemutatott piruett és újabb falnak ütközés után.

– mondta a bokszutcai hibájáról. – Addig benne voltam a ritmusban, elkaptam a fonalat. Nagyon sajnálom az itt és a gyárban dolgozó csapattagokat is, mivel nyilván nem erre számít az ember egy bajnoktól. De ez van, holnap mindent meg fogok tenni, hogy megpróbáljam kijavítani."

Hamilton nem ezt várta magától Forrás: AFP/Yuri Kochetkov

Hamilton elmondta, hogy az utolsó mért körének „borzalmas volt a vége, nagyon rossz volt a tapadás, nagyon csúszkált az autó a hideg gumikon, és a kör során is veszítettem az abroncsok hőmérsékletéből.

Ami pedig a vasárnapot illeti, nem tűnt annyira bizakodónak, mint amennyire a száraznak ígérkező versenyen a Mercedes várható tempója miatt lehetne. „Az előttem levő srácoknak jó a tempója, úgyhogy egyértelműen nem lesz könnyű. Csak imádkozhatok és reménykedhetek, hogy az autót összerakják és jó lesz holnapra. De igen, ezek a dolgok próbára tesznek, és most borzasztóan érzem magam, de pozitívummá fogom ezt változtatni és megpróbálom a legjobbamat nyújtani. Viszont így is egy brit van a pole-ban, ami remek, gratulálok Landónak" – utalt Lando Norris élete első F1-es pole pozíciójára.