Vágólapra másolva!
Váratlan eredmény született az Orosz Nagydíj időmérő edzésén: Lando Norris pályafutása első F1-es pole pozícióját szerezte, Carlos Sainz először került az első rajtsorba, George Russell pedig másodszor indulhat a 3. helyről. Mindannyian örülnek a sikernek, de már a vasárnapi rajtra gondolnak.

Az Olasz Nagydíjon elért kettős McLaren-győzelem után a 2. helyezett Lando Norris nem számított arra, hogy Szocsiban megszerzi pályafutása első pole pozícióját, de a brit pilóta a száradó pályán sikeresen felmelegítette a slick gumikat, és mindenkinél gyorsabb volt. Ennek köszönhetően a wokingi csapat ismét ünnepelhetett.

Norris pályafutása első pole pozícióját szerezte Forrás: AFP/Yuri Kochetkov

„Úgy döntöttünk, hogy slickekre váltunk, de az ember sohasem gondol arra, hogy megszerzi a pole-t egészen addig, amíg meg nem történik. Hihetetlenül boldog vagyok, nagy köszönet a csapatnak, lenyűgöző munkát végeztek! Megterhelő volt, önfényezésnek tűnhet, de trükkös feladat volt.”

„Melegen tartottam a gumikat, elég sokat kockáztattam, de megtérült. Azt nem igazán várom, hogy én vezessek az első kanyar felé, de majd meglátjuk. A lehető legjobb helyzetbe kerültünk, ez az első pole pozícióm, és remélhetőleg az első a sok közül” – mondta.

Norris ezzel arra utalt, hogy eddig mindössze kétszer győzött Szocsiban a pole pozícióból rajtoló versenyző, részben azért, mert az 1-es kanyarig tartó, 890 méteres gyorsulás során előnyben vannak azok a pilóták, akik hátrébbról, szélányékkal indulhatnak.

Statisztikailag a 2. helyről kezdő Carlos Sainznak sincsenek jó esélyei, innen még senki sem vette át a vezetést a rajt után.

„Már az elejétől nagyon trükkös időmérő volt. A Q2 után láttam, hogy van esély arra, hogy a slickek is képbe kerülnek. Végül jó kört futottam, pont a határon autózva” – nyilatkozta Sainz, aki a levezető körön meg is pördült, miközben a kormányán változtatott a beállításokon. Ez már csak hab volt a tortán, a száradó pályán Sainznak olykor a továbbjutásért is küzdenie kellett.

Russell lesz a nevető harmadik? Forrás: AFP/Yuri Kochetkov

„Ezen a hétvégén egy kissé erősebbnek tűnünk, talán az intermediate-eken voltunk a leggyengébbek. Van a két Mercedes és a két Red Bull, amitől azt várjuk, hogy holnap sokkal gyorsabbak lesznek, de állunk a küzdelem elébe. Este dolgoznom kell azon, hogy ne veszítsünk túl sokat a pálya piszkos oldalán” – utalt az aszfalt gyenge tapadására.

Madarat lehetett fogatni a 3. helyezett George Russell-lel is, aki már a Q2-ben jól taktikázott, elhasználta az utolsó intermediate szettjét és a Q3-ban elsőként váltott lágy gumikra, így a lehető legjobb állapotban futhatta meg a mért körét. Ez az utolsó pillanatban arra is elég volt, hogy megelőzze mindkét Mercedest és a 3. helyre érjen oda.

„Ez őrület. Három-négy hétvégén belül másodszor rajtolok a legjobb három közül, a csapat csodálatos munkát végzett. Trükkös volt, csak egy száraz íven mehettünk, és ha csak egy centiméterrel is arrébb mentünk, akkor már a nedves részre értünk. Nagyon várom a versenyt, tegnap a megtankolt tempónk az idei legjobb volt. Kemény csata vár ránk, de nincs vesztenivalónk, újra a dobogóra kell hajtanunk.”