Vágólapra másolva!
A Mercedes nem túl sportszerű húzással igyekszik megnehezíteni Max Verstappen utolsó helyről történő felzárkózását az Orosz Nagydíjon, legalábbis mással nehezen indokolható, hogy a címvédő istálló miért cserélt motort Valtteri Bottas autójában, ezzel a mezőny hátsó részébe száműzve a finnt.

A verseny előtt úgy tűnt, hogy az egyaránt minden erőforráselemből újat kapó Max Verstappen és Charles Leclerc, valamint az új motorral induló Nicholas Latifi lesznek azok, akik büntetés miatt hátrább kerülnek a rajtrácson (a holland pilóta mért kört sem teljesített az időmérőn, így őt gyakorlatilag hátrább sem kellett sorolni), a Mercedes azonban egy váratlan húzással motort, és feltehetően egyéb erőforráselemeket is kicserélt Valtteri Bottas autójában, ezzel a 17. rajtkockába, közvetlenül Latifi, Leclerc és Verstappen elé száműzve őt.

Bottast feláldozta a Mercedes Hamilton érdekében Forrás: AFP/Alexander Nemenov

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke szombaton, az időmérő után már utalt rá, hogy Bottasnál cserélhetnek. „Ami Valtterit illeti, gondolkodunk lehetséges stratégiai lépéseken, a döntést pedig a következő egy-két órában fogjuk meghozni arról, hogy

A finn pilóta az előző versenyen, Monzában kapott új motort, miután korábban egyet le kellett írnia, ezzel pedig minden valószínűség szerint kihúzta volna a szezon végéig,

a mostani cserének tehát aligha lehet más oka, mint megnehezíteni a világbajnoki pontversenyt Hamilton előtt 5 ponttal vezető Verstappen dolgát a felzárkózásban.

Az istálló hivatalos indoklásként azt jelölte meg a csere céljaként, hogy egy újabb erőforrást adjanak hozzá a Bottas által felhasználható darabokhoz a szezon hátralevő részére.

Szintén friss hír, hogy Antonio Giovinazzi autójában váltót cseréltek, így papíron öt rajthellyel hátrasorolják. Az olasz pilóta azonban a motorcserék miatt valójában még így is előrébb lesz a rajtrácson az időmérőn megszerzett 18. helyénél, a szankcióból pedig csak Nyikita Mazepin profitál.

Az Orosz Nagydíj rajtrácsa

#

Versenyző

Csapat

1.

Norris

McLaren

2.

Sainz

Ferrari

3.

Russell

Williams

4.

Hamilton

Mercedes

5.

Ricciardo

McLaren

6.

Alonso

Alpine

7.

Stroll

Aston Martin

8.

Pérez

Red Bull

9.

Ocon

Alpine

10.

Vettel

Aston Martin

11.

Gasly

Alpha Tauri

12.

Cunoda

Alpha Tauri

13.

Räikkönen

Alfa Romeo

14.

Schumacher

Haas

15.

Mazepin

Haas

16.

Giovinazzi*

Alfa Romeo

17.

Bottas**

Mercedes

18.

Latifi***

Williams

19.

Leclerc***

Ferrari

20.

Verstappen*** ****

Red Bull

*5 helyes büntetés váltócsere miatt

**15 rajthelyes büntetés belső égésű motor, turbófeltöltő és MGU-H cseréje miatt

***a rajtrács végéről indul, mivel több erőforráselemből is túllépte a megengedett limitet

****3 helyes büntetés ütközés előidézése miatt