Vágólapra másolva!
A kétszeres világbajnok Fernando Alonso nem tartja igazságtalannak, hogy csak kétszer ért fel a csúcsra a Forma-1-ben, és inkább úgy tekint a pályafutására, mint ami így is jóval sikeresebb volt annál, mint amit a kezdetekkor remélt.

A Forma-1 utóbbi húsz évének egyik legmegosztóbb személyisége, de azt nem lehet elvitatni tőle, hogy a valaha élt egyik legjobb F1-es pilóta. Sokan emiatt pedig úgy tekintenek Fernando Alonso pályafutására, mint amit a sikerek helyett inkább az elszalasztott lehetőségek jellemeznek, hiszen tehetsége és képességei alapján a spanyol pilótának jóval több is juthatott volna két világbajnoki címnél. Ő azonban nem bánkódik ezen.

Alonso 15 évvel ezelőtt volt legutóbb világbajnok Forrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Ralf Hirschberger

Miután 2001-ben bemutatkozott a Minardinál, Alonso egy évet kihagyott és főállásban a Renault tesztpilótája volt, hogy aztán 2003-ban már az enstone-iakkal versenyezzen az F1-ben. A csapat 2005-re állt össze és nyert zsinórban két világbajnoki címet. Ekkor kevesen gondolták volna, hogy Alonso neve mellett 15 évvel később is csak ez a két vb-cím szerepel, de a spanyol sem a McLarennel, sem a Ferrarival nem tudott ismét felérni a csúcsra, nem beszélve második renault-s időszakáról, amely során messze elkerülték a korábbi sikerek.

Alonso mindezt részben a balszerencsének, sokak szerint pedig részben saját magának köszönheti, de azt nem lehet elvitatni tőle, hogy a pályán mindig 100%-ot nyújtott. Pályafutása vége felé közeledve azonban nincs benne keserűség amiatt, hogy nem áll több világbajnoki cím a neve mellett.

– felelte a Beyond the Grid podcastban arra a felvetésre, hogy a tehetsége alapján több vb-cím járt volna neki. – Van néhány eset, amikor mondhatjuk azt, hogy valami igazságtalan olyan értelemben, hogy egyesek úgy nyernek bajnoki címeket vagy versenyeket, hogy talán vannak náluk jobbak a mezőnyben, de ezt soha nem fogjuk megtudni, mert mindannyian más autóban ülünk."

Sokszor egymaga vitte a hátán a Ferrarit, de ez csak arra volt elég, hogy kétszer is az utolsó futamon bukja el a vb-címet Forrás: Ferrari

A kétszeres világbajnok inkább úgy tekint magára, mint azon szerencsések egyikére, akinek megadatott a siker az F1-ben. „Ahogy korábban is mondtam, sok tehetséges versenyző van, aki még csak el sem jut a Forma-1-be, ez pedig nem igazságos. Sok-sok kiemelkedő versenyző ellen versenyeztem alacsonyabb kategóriákban. Számos bajnoki címet nyertek gokartban, Forma-3-ban és más sorozatokban, és soha nem volt esélyük arra, hogy Forma-1-es autót vezessenek. Ugyanez a helyzet az F1-es rajtrácson is.

A 40 esztendős spanyolban elmondása szerint nincs hiányérzet a pályafutásával kapcsolatban, mert így is sokkal többre vitte annál, mint amit fiatalon remélt. „Amikor visszagondolok a karrieremre, és nekem volt szerencsém két világbajnoki címet is nyerni, és amikor visszatekintek és még odateszem a Le Mans-i, a daytonai, hosszú távú világbajnoki és a gokartvilágbajnoki győzelmet, azt látom, hogy többet értem el, mint amiről álmodtam, amikor elkezdtem a versenyzést. Úgyhogy soha nem fogom igazságtalannak vagy balszerencsésnek tartani magam az eredményeim miatt."