A visszavonuló Kimi Räikkönen megváltozott, és nem fél átlagos lenni

Forma-1, Abu-dzabi Nagydíj, Kimi Räikkönen, Alfa Romeo Racing
RAIKKONEN Kimi (fin), Alfa Romeo Racing ORLEN C41, portrait during the Formula 1 Etihad Airways Abu Dhabi Grand Prix 2021, 22th round of the 2021 FIA Formula One World Championship from December 10 to 12, 2021 on the Yas Marina Circuit, in Yas Island, Abu Dhabi - Photo Florent Gooden / DPPI
Vágólapra másolva!
Szívesen éli majd az átlagos emberek életét az Abu-dzabi Nagydíjon visszavonult Kimi Räikkönen, aki utólag sem változtatna semmit az F1-es pályafutásán. A Jégember nem fél attól, hogy nem bírja majd az otthonlétet.

349 F1-es futammal a háta mögött Kimi Räikkönen végleg befejezte Forma-1-es pályafutását, és mostantól a családjának szenteli az idejét. A Jégember 42 évesen úgy érzi, hogy semmit sem változtatna 19 szezont felölelő F1-es karrierjén, mivel nincs oka panaszkodni. Emellett elmondta, hogy mi volt számára a legnagyobb nyűg az utóbbi időben, és azt is, hogy 2009-es távozásakor nem gondolta, hogy valaha fog még a királykategóriában versenyezni.

Räikkönen Abu-Dzabiban búcsúzott Forrás: Florent Gooden / DPPI/Florent Gooden

„Végtelen számú különbség van. Nyilván most már van családom, van okom otthon lenni. Ez sok szempontból teljesen más, nyilván mások a körülmények. Az életemnek más szakaszában járok" – nyilatkozta a 2007-es világbajnok a Beyond the Grid podcastban arról, hogy miért nem lehet összehasonlítani a visszavonulását azzal, amikor 2009 végén elhagyta a Ferrarit és elment ralizni.

Räikkönen egyébként az akkori búcsúját gyakorlatilag F1-es visszavonulásnak tekintette, mivel nem hitte, hogy egyszer újra a száguldó cirkuszban fog versenyezni.

Noha a Lotusszal és a Ferrarival szerzett még összesen három győzelmet, 2012 és 2021 között az F1-es világbajnoki címnek már a közelébe sem került, így egyszeres világbajnokként vonult vissza, ami sokak szerint a tehetségéhez mérten kevés. Ő azonban elégedett az egy vb-címet, 21 győzelmet, 103 dobogós helyezést és 18 pole pozíciót felölelő karrierjével. „Nincs okom panaszkodni. Jó időszak volt, és egyértelműen nem változtatnék semmin, még ha az több győzelmet vagy bajnoki címet is jelentene. Boldog vagyok azzal, amit elértem, nem panaszkodhatok."

Nincs hiányérzete Forrás: Florent Gooden / DPPI/Florent Gooden

A kétgyermekes apuka az Auto Motor und Sportnak elmondta, hogy már nem volt könnyű neki egész évben utazgatni a versenyekre, illetve előrebocsátotta, hogy ő nem fog becsavarodni attól, hogy hirtelen tengernyi szabadideje lesz. „Az utazás túl sok lett nekem, túl gyakran voltam távol az otthonomtól. Most már ide tartozom, és utálom a beosztást. Egész életemben aszerint éltem, úgyhogy már várom, hogy ne legyenek lekötött programjaim."

„Sokan azt jósolták, hogy hat hónap otthonlét után a fejemre fog dőlni a plafon. De ha velük ez történt, vagy ennyire rosszul érzik magukat, talán új otthonra vagy másik családra van szükségük.

Mostantól a család az első

Räikkönen ugyan nem zárta ki, hogy fog még versenyezni a jövőben, azt is leszögezte, nem lesz problémája azzal, hogy átlagos életet éljen. „Mi a gond azzal, ha valaki átlagos? Én nem az a típus vagyok, aki a hétköznapi életben is mindig keresi a kihívásokat és mindenben a legjobb akar lenni. Többé már nem. Talán fiatalabb koromban ilyen voltam, minden verseny vagy játék volt, de ez többé már nem én vagyok."