Vágólapra másolva!
Romain Grosjean Bahreini Nagydíjon történt balesete a másik 19 pilótára is sokkolóan hatott, és bár mindegyikük vállalta, hogy részt vesz a versenyen, nem lett volna meglepő az sem, ha valamelyikük másként dönt. Max Verstappen szerint azonban aki ilyen helyzetben meghátrál, azt ő a csapatfőnök helyében kirúgná.

Miközben Daniel Ricciardo az F1-et ostorozta, amiért a Bahreini Nagydíj piros zászlós megszakítása során számtalanszor ismételte Romain Grosjean balesetét, amivel szerinte a többi pilóta érzelmeivel játszottak, addig Max Verstappen pont a másik végletet képviselte a kérdésben. Ricciardo kifakadása után különösen éles kontrasztot jelentett a holland pilóta által tett nyilatkozat.

Grosjean balesetének képei a pilótatársakat is megrázták Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Peter Fox

A verseny utáni sajtótájékoztatón Verstappentől és Hamiltontól megkérdezték, hogy szerintük ilyen helyzetekben meg kellene-e adni a lehetőséget a versenyzőknek, hogy ha úgy érzik, hogy mentálisan nem állnak készen arra, hogy visszaüljenek az autóba, akkor kihagyják a versenyt. Elsőként a hétszeres világbajnok válaszolt és egyértelmű nemleges választ adott. „Én nem hiszem. Nem mi felelünk a biztonságért. Azért vagyunk itt, hogy elvégezzük a munkánkat és az FIA-ra támaszkodunk, amely ügyel a biztonságra, mi pedig megbízunk benne, úgyhogy nem, nem hiszem."

Ezután jött Verstappen, aki hasonlóan gondolkodott, szavai azonban jóval drasztikusabbak voltak. „Nem tudom, hogy miért ne versenyeznénk.

A mellette ülő Hamilton viccesnek szánt reakciójából is érződött, hogy nem feltétlenül ért egyet a hollanddal. „Remélem, hogy nem leszel soha a csapatfőnököm. Már most sajnálom, aki a jövőben a pilótád lesz" – mondta a Mercedes versenyzője, mire Verstappen megjegyezte, hogy nincsenek ilyen irányú tervei.

Verstappen ismét sarkos kijelentést tett Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Clive Mason

A futam második helyezettjének kemény szavai a közösségi médiában is nagy visszhangot vertek, a Forma-2-ben versenyző Jack Aitken például hangsúlyozta, hogy nem robotok, rájuk is lehet olyan hatással egy ilyen baleset, hogy ne tudjanak aznap azonnal visszaülni az autóba.

– írta a Twitteren. – Ebben nincs semmi más, csak hogy mi is emberek vagyunk. Ezek a jelenetek traumatizáló hatással voltak, különösen úgy, hogy nem ismertük azonnal Romain állapotát. Azért vagyunk itt, hogy versenyezzünk, de nem minden körülmények között. Miután tudták, hogy jól van, bizonyára sokkal könnyebbé vált a helyzetük. Ebben biztos vagyok."

A pilóták tették a dolgukat és a baleset után újra autóba ültek Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Peter Fox

Egy másik kérdésre a sajtótájékoztatón Hamilton is elmondta, hogy „nem volt könnyű visszaülni az autóba" és „újra a kellő mentális állapotba kerülni, de a verseny megy tovább, nekünk pedig ez a dolgunk. Le kell szegnem a fejem, különben ez a srác le fog győzni, ahogy most kis híján meg is tette."

Verstappen hozzáállása egyébként egyáltalán nem nevezhető szokatlannak az F1-es pilóták körében – elvégre egyikük sem döntött úgy, hogy nem akar rajthoz állni a baleset után – és inkább az ilyen szinten versenyzők mentalitásáról árul el sokat. Egészen más lehetett volna a helyzet azonban akkor, ha Grosjean súlyos sérülést szenved, vagy belehal a balesetbe.