Vágólapra másolva!
Daniel Ricciardo nagyon dühös a Forma-1-re amiatt, ahogy a televíziós adásban Romain Grosjean balesetét kezelte. A Renault ausztrál pilótája szerint elég lett volna másnap megmutatni az ismétléseket a horrorisztikus bukásról.

Daniel Ricciardóról az a kép él az emberek többségében, hogy mindig teli szájjal vigyorog és a legkomolyabbnak ígérkező interjúkból is képes paródiát csinálni. A Bahreini Nagydíjon a Renault ausztrál versenyzője azonban minden társánál jobban kiakadt, és még úgy is nagyon kemény szavakkal illette a Forma-1-et, hogy elmondása szerint próbálta visszafogni magát. A 31 éves pilótának az nem tetszett, hogy a televíziós rendező számos alkalommal megismételte Romain Grosjean horrorisztikus balesetét.

A baleset visszajátszása az egyik csapat monitorján Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Peter Fox

A futamot a hetedik helyen záró Ricciardo még a leintés után is fortyogott a dühtől, ami az interjúzónába érve sem szállt tova belőle.

– nyilatkozta a Ziggo Sportnak. – Amilyen módon Grosjean balesetét újra és újra megmutatták, az teljességgel tiszteletlen és tapintatban volt az ő és mindannyiunk családja felé. Egy órán belül visszaülünk az autóba, és minden alkalommal, amikor ránézünk a monitorra, egy tűzgolyót látunk és a félbe vágott autóját. Ezt másnap is megnézhetjük, nem kell aznap."

Ricciardónak tehát az volt a gondja, hogy miután piros zászlóval félbeszakították a versenyt, a pilóták pedig a bokszutcában leparkoltak és kiszálltak az autójukból, az újraindításig sokszor láthatták a tévéképernyőkön a balesetet. „Számomra ez szórakoztatás volt, az érzelmeinkkel játszottak, ezt pedig elég gusztustalannak tartom. Remélhetőleg néhány másik versenyző is felszólal emiatt. Meg lennék lepve, ha nem mindannyian ugyanígy éreznénk."

Ricciardo rendesen kiakadt Forrás: XPB / James Moy Photography Ltd.

„Egyszerűen csak nagyon-nagyon rosszul kezelték. Mintha ez egy játék lenne, de nem az. Szerencsések vagyunk, hogy itt van, de egészen máshogy is végződhetett volna. Hogy ezt úgy mutogatják, mint valamit Hollywoodból, az nincs rendben. Tegyék meg másnap, de ne ma."

Ricciardo több televíziós társaságnak is elmondta nagyjából ugyanezt, az MBC Actionnek pedig hozzátette, hogy

Azért fontos hangsúlyozni, hogy a bevett gyakorlat szerint

a televíziós rendező egészen addig nemhogy visszajátszást, de a baleset helyszínét sem mutatta meg, amíg biztossá nem vált, hogy Grosjean jól van.

Ricciardo szerint azonban ezzel együtt nehéz volt kezelni a szituációt.

Csak azután mutattak visszajátszást, hogy bizonyossá vált, Grosjeannak nem esett komoly baja Forrás: Andy Hone / LAT Images/Motorsport Images

„Először arra vártunk, hogy megerősítsék, hogy rendben van. Amint ezt közölték, nyilván egy kicsit könnyebb volt kezelni, de utána bárhová néztünk, az ismétlést mutatták.

Mutassanak valami mást! Mindannyiunknak van családja, vagy olyanok, akik törődnek velünk, ez pedig erőszakos volt. Hidegvérre vall tőlük, hogy úgy mutatták, ahogy."

Vettel inkább nem nézett oda

Chris Medland, a Racer.com újságírója a Twitteren azt írta, hogy akadt olyan versenyző, aki meglepődött Ricciardo kirohanásán, az ausztrál pilóta számításaival ellentétben pedig nem igazán volt senki, aki hozzá hasonlóan érzett volna. Amikor Max Verstappent kérdezték, ő inkább azt emelte ki, hogy a tavalyi spái F2-es halálos balesetnél nem mutattak visszajátszásokat, de mivel Grosjeannak nem esett komoly baja, most megtehették. A családot pedig szerinte amúgy is azonnal tájékoztatni kell, hogy a ne az adást nézve aggódjanak.

Verstappen nem látott kivetnivalót abban, hogy többször ismételték a balesetet Forrás: Formula 1 via Getty Images/2020 Formula One World Championship Limited/Dan Istitene

„Megértem, hogy ez nem túl szép, de láttuk, hogy kiugrik az autóból és nem lett nagy baja ahhoz képest, ami mondjuk tavaly Spában történt – nyilatkozta a Sky Sportsnak a holland. – Ott nem mutattak semmilyen ismétlést, úgyhogy ez a mostani kicsit más, de persze a családnak sosem jó érzés, ha ilyesmi történik. Amikor ilyesmi történik, akkor fontosabb, hogy az F1 és az FIA tájékoztassa a családot olyan gyorsan, amilyen gyorsan csak lehet."

Ezzel együtt persze érthető, ha egy pilótára hatással vannak a történtek, van azonban egy jó módszer arra, hogy valaki képes legyen a folytatásra koncentrálni: nem kell az ismétléseket nézni, mint ahogy Sebastian Vettel sem tette. „Azt hiszem, az emberek szeretik nézni az ilyen dolgokat, máskülönben a rendező nem mutatta volna meg újra és újra – nyilatkozta a négyszeres világbajnok. – Az emberek szeretik a baleseteket, és talán néha elfelejtik, hogy mi ülünk a kormány mögött.

Nem volt könnyű visszaülni az autóba, de valószínűleg az volt a legjobb, hogy ezt azonnal megtehettük ahelyett, hogy egy hetet vártunk volna."