Schumacher és Hamilton is mániákus, de más volt számukra az F1

Forma-1, Michael Schumacher, Lewis Hamilton, Brit Nagydíj, 2012, McLaren, Mercedes
MONTE CARLO, MONACO - MAY 23: Lewis Hamilton (R) of Great Britain and McLaren talks with Michael Schumacher (L) of Germany and Mercedes GP at the drivers press conference during previews to the Monaco Formula One Grand Prix at the Monte Carlo Circuit on May 23, 2012 in Monte Carlo, Monaco. (Photo by Clive Mason/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Forma-1 történetének két legsikeresebb versenyzőjével, Lewis Hamiltonnal és Michael Schumacherrel is dolgozott Aldo Costa, aki méltatta a pilóták munkabírását, de rámutatott, kettejük sikerszériái között megváltozott a sportág.

Nem sok olyan szakember van, aki testközelből láthatta a hétszeres világbajnok Michael Schumacher és az egyelőre hatszoros világelső Lewis Hamilton pályafutását, de Aldo Costa, a Ferrari és a Mercedes egykori főtervezője közéjük tartozik.

Hamilton és Costa a 2013-as Kínai Nagydíjon Forrás: Getty Images/2013 Steve Etherington/Steve Etherington

Az olasz szakember jelenleg a Dallaránál dolgozik, előtte viszont 1995 és 2011 között a Scuderiánál átélte a korszak hat konstruktőri és öt egyéni világbajnoki címét, majd 2012-ben csatlakozott a Mercedeshez, ahol

2013-tól már az ő kéznyomát viselték az autók, amelyeket 2014 óta nem tudnak legyőzni az ellenfelek.

Costával honfitársa, Leo Turrini szakblogger beszélgetett, az interjú a Profondo Rosso blogon jelent meg. „Mindketten bajnokok, bizonyos szempontból nagyon különbözők, de közös bennük az, hogy megszállottan hajszolják a tökéletességet” – hasonlította össze Schumachert és Hamiltont.

„Schumit a Ferrarinál ismertem meg. Gyönyörű évek voltak, emberi szinten is. Nem véletlen, hogy Ross Brawnnal közösen Michael kért meg, hogy kövessem őt a Mercedeshez” – emlékezett vissza Costa, aki elismerte, amikor megérkezett új csapatához, ő sem számított arra a hegemóniára, ami Hamilton sikereit jellemzi 2014 óta. „El kell ismerni a pilóta [képességeit].

– méltatta a brit pilótát, aki a Portugál Nagydíjon megszerezte 92. F1-es győzelmét, ezzel már ő a csúcstartó a sportágban.

Schumacher rengeteget tesztelt, Hamiltonnak már másként kell felkészülni Forrás: Getty Images/2012 Getty Images/Clive Mason

Costa úgy vélte, Schumacher és Hamilton különbségei rámutatnak arra, hogy kettejük sikersorozatai között a Forma-1 is megváltozott.

„Michael akkor volt az autóversenyzés királya, amikor az a pályán történő kísérletezésre alapult. Empirikus pilóta volt. Sokat beszélgetett velünk, mérnökökkel, és alig várta, hogy a megtervezett [alkatrészeket] az aszfalton is tesztelje. Schumacher kilométerek ezreit tette meg. A gyakorlásban jelent meg a perfekcionizmusa.”

„Ennek az okaira most nem térünk ki, de Lewis F1-es [korszakában]

– mondta. – Más lett. Lewis egy olyan autósport uralkodója, ami nagyon elméleti hozzáállást kíván meg, órákat dolgoznak a szimulátorban, és a válaszokat csak a verseny után kapják meg. Abból a szempontból ő is ugyanolyan mániákus, mint Michael, hogy aláveti magát a véget nem érő tesztek megpróbáltatásainak.”

Costa szerint bár Hamiltont sok más dolog is érdekli, imád versenyezni, ezért a szakember nem számít arra, hogy a brit pilóta a visszavonulást tervezgetné. Kijelentette, mindkét sikergyárossal, Hamiltonnal és Schumacherrel is jól kijött a munkája során.

Schumacher évente 40-50 ezer kilométert tesztelt, amikor lehetett Forrás: Getty Images/Mark Thompson

„Szép időszakot töltöttem egyikkel és másikkal is. Rögtön megértettük egymást és a technológia iránti szenvedélyünk összekovácsolt minket. Hamilton képes volt felhívni otthon vasárnap, hogy megbeszéljük az autó egy részletét. Michael pedig azzal a kérdéssel keresett fel, hogy mikor tesztelünk a pályán egy adott alkatrészt.”