Svéd bűnbandák szereztek rendőrségi információkat - egyes esetekben a bandatagok viszonyt folytattak a rendőrökkel

Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Claudio Bresciani
Vágólapra másolva!
Aggodalmát fejezte ki hétfőn Ulf Kristersson svéd miniszterelnök, miután egy napilap nyomozása feltárta, hogy rendőrök információkat szivárogtattak ki bandatagoknak, akikkel intim kapcsolatban álltak.
Vágólapra másolva!

A skandináv országban bandaháború dúl, amely minden korábbinál nagyobb méreteket öltött 2023 végén a kábítószerpiac ellenőrzéséért folyó harc közepette történt rekordszámú lövöldözéssel.

A kormányfő azután beszélt erről, hogy a Dagens Nyheter oknyomozó újságírói kiderítették, hogy több, kényes információk birtokában lévő rendőrségi alkalmazott ápolt kapcsolatokat bandatagokkal, akiknek ezeket átadták.

 

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök (b) a svéd főváros Skarholmen negyedében történt gyilkosság helyszínén elhelyezett virágok és mécsesek előtt 2024. április 11-én. Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Claudio Bresciani

Egyes esetekben a kérdéses rendőröknek és rendőrségi alkalmazottaknak viszonyuk volt az illetőkkel. A Dagens Nyheter szerint négy esetben a kiszivárogtatások megtorlóakciókhoz vezettek, amelyek között gyilkosság is volt.  

 A lap szerint legalább harminc rendőrségi alkalmazottnak távoznia kellett állásából, miután "biztonsági kockázatnak" tekintették őket.

A lap szerint a bűnözők "stratégiai megfontolásból" létesítettek szexuális kapcsolatot az előre kiválasztott rendőrökkel.
    

"Nagyon aggasztó értesülésekről van szó" - mondta Ulf Kristersson a TT hírügynökségnek adott interjúban, hangsúlyozva, hogy nagy a kockázata annak, hogy meging a közvélemény bizalma a svéd rendvédelmi szervekben.

Áprilisban az egész országot megrázta, hogy egy családapát fényes nappal lőttek agyon a fia szeme láttára Stockholmban. Több médium azt állította, azért ölték meg, mert szembeszállt egy bűnbandával.

A bűnbandák gyakran fiatalokat toboroznak, akiket nem lehet büntetőjogilag felelősségre vonni az általuk elkövetett bűncselekmények miatt. A bűnelkövetők között vannak 12 évesek is.