Vágólapra másolva!
Button szerint pénteken még felesleges a köridőkkel foglalkozni, de jó érzéssel tölti el, hogy végre a tabella első felében zárta a napot. Még nem tudják, melyik fejlesztéseiket fogják élesben is bevetni.

A négy futam után eddig pont nélkül álló McLaren számos újítással készült a Spanyol Nagydíjra, és Fernando Alonso nem titkoltan abban reménykedik, hogy hazai közönség előtt sikerül megszereznie idei első pontjait. A pénteki időeredményeik alapján ebben jogosan bizakodnak, hiszen idén még nem kerültek olyan közel az ellenfelekhez, mint a barcelonai szabadedzéseken: Jenson Button 1,6 másodperces lemaradással a 7. helyen zárta a napot, a nála 2 tizeddel lassabb Alonso pedig 11. lett délután.

Button elismerte, „mindig jó érzés a tabella első felében látni a nevemet", de hangsúlyozta, hogy a pénteki eredményekből még nem szabad komolyabb következtetést levonni. Jobbnak érzi az autóját, mint az előző futamokon, de mivel a többiek is bevetették a fejlesztéseiket, nem tudja megmondani, hogy a javulásuk az eredményeiken is meglátszik-e majd.

„Idén még nem kerültünk ilyen közel a többiekhez, de még mindig rengeteg munka vár ránk, ha ki akarjuk hozni a maximumot a lehetőségeinkből" – nyilatkozta a brit. „Ma mindenkinek nehéz napja volt. Az első edzésen jól működtek a kemény gumik, de egy körön nehéz volt megtalálni a megfelelő balanszot. A második edzésen viszont küszködtünk a kemény keveréken, a közepes kicsit jobban működött."

Noha nem tudja megítélni, hogy a többiekhez képest mennyit fejlődtek, Button szerint a téli tesztekhez képest óriásit léptek előre az első futamokon. "Nem nagyon lehet összehasonlítani a két időszakot, de mégis feltűnő a különbség" - mondta. "A pálya valószínűleg lassabb a hőség és a szél miatt, de mégis úgy érzem, mintha tízszer olyan jó lenne az autóm, mint télen."

Button szerint pénteken felesleges a köridőkkel foglalkozni Forrás: AFP

Később döntenek a fejlesztésekről

Button szerint a McLarennek „jó napja volt", de még ki kell elemezniük az adatokat, hogy rájöjjenek, miért nem tudják kihozni az autójukból a legtöbbet. Még azt sem tudják, hogy az edzésen bevetett új alkatrészek közül melyiket fogják használni a hétvége hátralévő részében.

„Három különböző első szárnyat próbáltunk ki" – mondta. „Egyik sem tűnt jobbnak, de rosszabbnak se, mint a többi, ezért majd ezt is az adatok alapján kell kielemeznünk."

Alonso elégedett

Noha a második edzésen kikapott a csapattársától, Alonso némileg optimistábban nyilatkozott: szerinte egyértelműen tettek „egy kis előrelépést", bár a pénteki edzéseken nehéz volt megítélni a reális erőviszonyokat. „Úgy tűnik, tényleg jobb az autónk" – mondta. „A pálya állapota nem volt túl jó, ez minden csapat munkáját befolyásolta. Összességében azonban jól alakult a napunk: nem volt műszaki hibánk, és ki tudtuk próbálni a különböző gumikeverékeket."

Alonso szerint még nagyon sokat ki lehetne hozni a McLarenből, ezért bizakodva várja a következő két napot. „Szeretnénk két másodpercen belülre kerülni az élmezőnyhöz képest, ahogy Bahreinben is tettük – most talán még közelebb érhetünk" – mondta. „De még nem kaptunk tiszta képet arról, hogy hol állnak a riválisaink, ezért nehéz jósolgatni."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!