Vágólapra másolva!
Az istállót vezető Eric Boullier szerint az ideálisnál korábban vágtak bele a Hondával való együttműködésbe, de úgy véli, a legnehezebb időszakon már túl vannak.

A McLaren történetének egyik legsötétebb évét zárja 2015-ben, miután nagyrészt a Honda versenyképtelen erőforrása miatt a mezőny végére estek vissza, ráadásul a szinte megszámlálhatatlan műszaki hiba miatt a javulásuk is visszafogott volt a szezon során. Eric Boullier, a wokingi istálló versenyigazgatója viszont úgy véli, a csapat óriási változáson ment keresztül, és a jövő évtől már ismét a fejlődés útjára lépnek.

„A McLaren filozófiáját is meg kellett változtatnunk ahhoz, hogy a teljesítményt a pályára tudjuk vinni” – mondta a francia a Motorsport.com-nak. „Motorpartnert is váltanunk kellett, hiszen a világbajnokot ügyfélként lehetetlen legyőzni. Egyértelmű, hogy egy másik gyártót kellett választanunk, és újra gyári csapattá kellett válnunk. A Honda által mutatott elköteleződést, és a Japánban lévő létesítményeiket nem lehetett figyelmen kívül hagyni, erre volt szükségünk.”

Spában és Monzában nagyon szenvedtek a McLarenek Forrás: AFP

A Honda 2013 májusában jelentette be az F1-es visszatérést, így jelentős hátrányba kerültek a sportágban akkor már jelen lévő gyártókkal szemben, amelyek ráadásul 2014 elején már pályán is futtathatták erőforrásaikat. A japánok csak a szezon végén kezdték (volna) meg a tesztelést, de a gyenge megbízhatóság rányomta a bélyegét a 2015-ös szezon előtti tesztidőszakra, majd a teljes idényre is.

„Igaz, hogy a házasságunk egy kicsit túl korán kezdődött, de ezt kellett tennünk, mindenképpen le kellett ugranunk a szikláról” – magyarázta Boullier. „Úgyhogy igen, fel kellett vállalnunk az óriási kínokat, és valóban nagyon fájdalmas évünk volt, de azt hiszem, jövőre már sokkal versenyképesebbek leszünk. Akkor már visszatérünk a pályán zajló igazi versenybe is” – ígérte a francia menedzser.

De miben reménykednek?

Bár a McLaren-Honda jól csengő márkanév, az idei szezon során olyan kilátástalan helyzetbe kerültek, hogy sokan azt is megkérdőjelezték, a japánok valaha talpra tudnak-e állni a jelenlegi szabályok közepette. Boullier viszont közölte, „a Hondával épített kapcsolat kiforrottsága, és az általuk elkövetett hibák megértése, plusz a terveik” ismeretében bízik abban, hogy mégis sikeresek lehetnek. „Tavaly az autót is a nulláról építettük újra, és a trendek azt mutatják, hogy jövünk fel.”

„Tudom, hogy a jövő évi autó már most jobb annál, amellyel az idén pályára lépünk, szóval jövőre újabb lépést teszünk, és jobb teljesítményt fogunk nyújtani. Minden jobb lesz, de nem beszélhetek dobogós helyekről vagy konkrét eredményekről, csak azt állítom, hogy versenyképesebbek leszünk” – foglalta össze Boullier.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!