Vágólapra másolva!
A második edzést csak a 10. helyen befejező spanyol csalódott, amiért Szuzukában egy McLaren és egy Toro Rosso is elé tudott kerülni. Massa bízik benne, hogy javulhatnak.

Fernando Alonso a pénteki szabadedzések után csalódottan vette tudomásul, hogy Szuzukában nem csak az élcsapatok versenyzői tudtak beférkőzni elé. A spanyol mindkét gyakorláson kikapott csapattársától, Felipe Massától, délután ráadásul csak a 10. legjobb időt autózta, miután Jenson Button és Daniel Ricciardo is gyorsabb volt nála.

„A versenyképesség tekintetében nem tartunk ott, ahol szeretnénk. Egyértelműen javulnunk kell, ma nem sikerült a megfelelő szintet hoznunk” – nyilatkozta a spanyol, aki délután 1,2 másodpercet kapott Sebastian Vetteltől. Ha a német sorozatban ötödször is nyerni tud vasárnap, Alonsónak mindenképpen a 9. helynél előrébb kell végeznie, hogy matematikailag még legyen esélye a bajnoki címre. Bár ez nem tűnik nehéz feladatnak, a pénteki nyilatkozata alapján Alonso aggódik, hogy a szokásos riválisokon kívül mások is megelőzhetik őt.

„A Mercedes, a Red Bull és a Lotus előttünk jár, de erre számítottunk is. De most Ricciardo és egy McLaren is megelőzött – ők általában mögöttünk végeznek, ma mégis gyorsabbak voltak” – mondta a spanyol, aki egy megpördüléssel is nehezítette a saját dolgát. A délutáni gyakorláson a második Degner kanyarban vesztette el az uralmát az autója felett, és szerencséje volt, hogy sikerült elkerülnie a kavicságyat.

„Ma nem hoztuk ki magunkból a maximumot” – ismerte el a spanyol, aki reménykedik benne, hogy a Ferrari az időmérőre összeszedi magát. „Én is hibáztam, és megpördültem – ma semmi nem sikerült túl jól.”

Fernando Alonso megpördülése Forrás: AFP

A délelőtti edzést az 5., a délutánit pedig a 8. helyen záró Felipe Massa bízik benne, hogy a Ferrari még nem mutatta meg, mire képes valójában. „Nehéz megítélni a mai teljesítményünket, hiszen még csak péntek van, és sokan tűnnek versenyképesnek” – mondta. „Remélem, holnapra gyorsabb lesz az autóm, és képesek leszünk harcba szállni az előttünk lévőkkel. Mindent megteszünk azért, hogy a lehető legjobban felkészüljünk az időmérőre, és persze a vasárnapi futamra.”

Alonso az edzések után megemlékezett a tragikus hirtelenséggel elhunyt honfitársáról, Maria de Villotáról is. „Nehéz most Mariáról beszélnem – rögtön azután közölték velem a halálhírét, hogy levettem a sisakomat. Most még el sem tudom hinni, időre van szükségem ahhoz, hogy feldolgozzam a hírt. Természetesen ez az egész autóversenyzés számára nagyon szomorú, Mariát mindenki szerette.”

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!