Telehold húszon túliaknak

Vágólapra másolva!
Itt a nyár, felettünk open az air. Elkezdjük hát körbejárni a szabadtéri kocsmákat, szórakozóhelyeket. Ezúttal a Holdudvart cserkésztük be, a Múzeum körúton, az ELTE-BTK udvarán.
Vágólapra másolva!

Végre kisütött a nap,kidughatjuk fejünket a dohányszagú sörözőkből, büdös pincehelyiségekből. Felkereshetjük kedvenc nyári helyeinket. Lelkesedésünket hatalmas saller lohasztja: nincs West-Balkán. Zöld Para csak? Nem! Menjünk át Pestre, új ingerek után. Döcögjünk 47-essel a Kálvinig, battyogjunk el majdnem az Astoriáig, ott táblák jelzik, "Holdudvar reggel nyolctól, hajnal négyig".

"Ez már a Holdudvar második éve, bár tavaly csak június közepén tudtunk indulni" - mondja Závodszky Zoltán, az egyik tulajdonos. Úgy tűnik,nem volt rossz ötlet egy egyetemi udvarban nyitni, délután kettőkoralig találunk helyet, közben vadul kapkodjuk a fejünket jobbra-balra, esztétikai megfontolásból (a lányok, a lányok...).

Még az se szegi kedvét a bölcsészhallgatóknak, hogy a szorgalmi időszakban délután négyig nem lehet alkoholtartalmú italt kapni. Bezzeg négykor, mikor megkezdődik a sörcsapolás, a bárpult majdnem úgy jár, mint a Gólya fala a Roncsfilmben. Míg nincs sör, ott a csocsó (két asztal is), a kártya, illetve különböző társasjátékok. A szemlegeltetésről már esett szó - ez szintén délután négytől az igazán kitűnő elfoglaltság, mikor a lányok kiszabadulnak.

Tizenhat órától sörakció van: az ár százkilencven forintról indul, óránként 30 forinttal emelkedik, míg végül este nyolcra eléri a háromszáztízet. Képzelhetjük, óra ötvenötkor hogy tolong a sok sör-Robi a bárnál.

Érkezéskor örömmel nyugtázzuk, hogy van kivetítő. Bizony, bizony foci-Eb és olimpia is lesz az idén, ami szerencsére nem kerülte el menedzsment figyelmét, bár a BL-elődöntőket az állítólag "érdektelen" csapatok miatt nem vetítik ki (hőb-hőb). Lesz viszont BL- és UEFA-döntő, valamint vízipóló-Euroliga-döntő is.

Minden este dj-k szolgáltatják a talp alá valót. Kedvenceink közül itt szerepel majd Negro (Deep), aztán a Palotai (Tilos), Cadik (All Soundz/Tilos) páros Sunday Session estjével (vigyázat, ez nem Rewind!), sőt a Jutasi-féle Sunset Café is itt landolt.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A célközönséget az egyetemisták és ama fiatal értelmiségiek képezik, akik azért még érzik a lábukban a bugit. "Tizennyolc éven aluliakat nem fogunk kiszolgálni alkohollal, ezt nagyon komolyan vesszük" - figyelmeztet Závodszky. Mondtuk, hogy nem Rewind. Azért reméljük, a gyerekeknek is marad hely a szabad ég alatt.

West-Balkán nincs, EU van, más hold ragyog ránk.

Peter Poppara