Percről percre

Oroszország rakétákkal támadta Ukrajnát és előretört Urozsajnoje közelében

Események

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, 2024.04.12., UkránOroszháború
Ukrán katonák a fronton
Fotó: AFP/Genya Savilov
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül28 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 786. napjáról.

 

21:55
április 19, 2024
Vágólapra másolva!

Az orosz hadseregnek négy frontszakaszon sikerült előretörnie

Az április 13. és 19. közötti időszakra vonatkozó hadijelentés szerint az orosz hadseregnek négy frontszakaszon sikerült előretörnie, Avgyijivka közelében felszabadítva Pervomajszke települést. 

Az orosz védelmi minisztérium adatai szerint a héten 71 ukrán ellenroham hiúsult meg, közülük 53 Avgyijivkánál, az ukrán hadsereg pedig a harci érintkezési vonal mentén több mint 7200 katonát veszített. 

Közülük a legtöbben, mintegy 3550-en a Donyeck körzetében vívott összecsapásokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

21:40
április 19, 2024
Vágólapra másolva!

A NATO-szövetségesek további légvédelmi rendszereket küldenek Ukrajnának

A NATO védelmi miniszterei megállapodtak abban, hogy további katonai támogatást nyújtanak Ukrajnának, főképpen a légvédelem területén - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pénteken Brüsszelben.

A főtitkár a NATO-Ukrajna Tanács virtuális egyeztetését követő sajtótájékoztatóján elmondta: A NATO arra a következtetésre jutott, hogy vannak olyan légvédelmi rendszerek, amelyeket Ukrajna rendelkezésére lehet bocsátani.

A Patriot légvédelmi rendszereken kívül vannak más fegyverek is, amelyeket a szövetségesek biztosítani tudnak Kijev számára, például a francia SAMP/T föld-levegő rakéták. Azok a szövetségesek, amelyeknek nincs birtokukban rendelkezésre bocsátható rendszer, ígéretet tettek arra, hogy pénzügyi támogatást nyújtanak ezek megvásárlásához Ukrajna számára - jelentette ki.

21:01
április 19, 2024
Vágólapra másolva!

Kanadai tűzszerészek képzik ki az ukrán katonákat

Az UNIFIER művelet kanadai tűzszerészei ukrán kollégáikat képzik ki arra, hogy a lehető legbiztonságosabb és leghatékonyabb módon elemezzék és oldják meg a problémákat.


 

20:26
április 19, 2024
Vágólapra másolva!

Újabb vezetőt rúgott ki Zelenszkij

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) déli hadműveleti parancsnokságának képviselőjét, Natalja Gumenjukot elbocsátották posztjáról. Az ukrán fegyveres erők vezérkara ezt április 19-én közölte a Telegram csatornáján. 

Az ukrán vezérkar hozzátette, hogy jelenleg új szakembert keresnek a helyére.

Natalja Gumenjuk.
Natalja Gumenjuk.
Fotó: Facebook

 

Az ukrán fegyveres erők vezérkara rotációs intézkedéseket hajtott végre a Déli Védelmi Erők Stratégiai Kommunikációs Központjának vezetője ellen. Konkrétan arról döntöttek, hogy 2024. április 19-től kizárják Natalja Gumenyuk ezredest az osztag erőiből

– áll a közleményben.

19:46
április 19, 2024
Vágólapra másolva!

Franciaország volt oroszországi nagykövete tárgyalásra szólította fel Ukrajnát

Sylvie Bermann volt francia oroszországi nagykövet szerint Ukrajnának számolnia kell a front valóságával, és valamikor tárgyalnia kell Oroszországgal. Így fogalmazott:

Zelenszkij úgy gondolta, hogy meg tudja nyerni a háborút. Inspirálta a Nyugat támogatása, amely nyilvánvalóan jelentősen meggyengült, és amely az Egyesült Államok helyzete miatt ma is kérdéses.

 

19:25
április 19, 2024
Vágólapra másolva!

Egy hét alatt 27 ukrán katona adta meg magát

Az elmúlt héten (április 13. és április 19. között) 27 ukrán katona adta meg magát az orosz fegyveres erőknek – jelentette pénteken az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata.

18:56
április 19, 2024
Vágólapra másolva!

Az orosz légvédelem egy hét alatt 20 ukrán rakétát és 1278 drónt lőtt le

A légvédelem egy hét alatt 20 ukrán rakétát és 1278 drónt lőtt le.

Az elmúlt héten (április 13. és április 19. között) az orosz légvédelmi rendszerek 10 ATACMS rakétát, 6 Storm Shadow rakétát, 2 HARM és Tochka-U rakétát, valamint 1278 drónt és 78 MLRS lövedéket lőttek le 

– jelentette pénteken az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata.

18:16
április 19, 2024
Vágólapra másolva!

Megsérült a kikötői infrastruktúra Odessza régióban

Odessza közelében a kikötői infrastruktúra megsérült egy légitámadás során – jelentette a regionális katonai igazgatás vezetője, Oleg Kiper a Telegram csatornán.

17:48
április 19, 2024
Vágólapra másolva!

Hálóval védik az orosz finomítókat a drónok ellen

Egy orosz olaj- és gázipari vállalat drónellenes hálókkal szerelte fel finomítóinak kulcsfontosságú létesítményeit, miután a közelmúltban Ukrajna többször is megtámadta drónokkal azokat – jelentette a RIA hírügynökség.

17:17
április 19, 2024
Vágólapra másolva!

Tovább támogatják Ukrajnát

Az Európai Beruházási Bank 596 millió dollárt szán Ukrajnának 2024-ben. Ukrajna idén számos projektre 560 millió eurót kap az Európai Beruházási Banktól – mondta Denisz Smihal miniszterelnök.

Az Egyesült Királyság pedig több mint 180 millió dollárt szán Ukrajna energiaszektorának támogatására 

– jelentette be Neil Holland, az Egyesült Királyság EBESZ-küldöttségének vezetője.

16:43
április 19, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz támadások Ukrajna-szerte

Oroszország támadásokat indított több ukrán régióban. A regionális hatóságok szerint a támadásokat Odessza, Mikolajiv, Luhanszk, Zaporizzsja, Harkov, Dnyipropetrovszk, Szumi, Herszon és Donyeck régiói ellen hajtották végre. 

A jelentések szerin 12-en meghaltak, 35-en megsebesültek.

 

16:04
április 19, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország megtámadta a kirovohradi repülőteret

Az orosz fegyveres erők csapást mértek a kanatovoi repülőtér környékére – számolt be Szergej Lebegyev, Nyikolajev földalatti koordinátora a Telegram csatornáján.

Lebegyev korábban arról számolt be, hogy az orosz hadsereg lecsapott egy vegyi üzemre a Dnyipropetrovszk régióban Pavlohradban. 

A pavlohradi robbanásokat az ukrán sajtó is megerősítette.

15:36
április 19, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország többszörösére növelte a nehéz lángszórók gyártását

Az omszki régióban az egyik katonai-ipari komplexum vállalata felgyorsította a TOS-1A Solntsepek nehéz lángszóró rendszerek gyártását – írja a Lenta.

14:43
április 19, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna lelőtt egy orosz bombázót

Az Ukrajna ellen péntekre virradóra rakétatámadást végrehajtó orosz Tu-22M3 nagy hatótávolságú bombázó repülőgépek egyikét az ukrán katonai hírszerzés a légierővel közösen lőtte le - közölte az ukrán védelmi minisztérium hivatalos honlapján.

A gép Oroszország Sztavropoli területén zuhant le - közölte az orosz védelmi minisztérium. Vlagyimir Vlagyimirov regionális kormányzó a Telegram-csatornáján hozzátette, hogy a balesetnek van egy halálos áldozata, egy pilótát pedig még keresnek.

14:11
április 19, 2024
Vágólapra másolva!

Megtámadták Dnyipropetrovszkot

Az orosz erők április 19-én reggel rakétákkal támadták meg Dnyipropetrovszkot. Az orosz támadásokban 8-an haltak meg, köztük gyerekek. Legalább 29-en megsérültek - jelentette Szerhij Liszak regionális kormányzó. 
 

13:07
április 19, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország Szumit támadta

Az orosz erők április 18-án Szumi megye öt határ menti területét és települését támadták meg. 14-szer lőttek és legalább 82 robbantást hajtottak végre - jelentette a Szumi megyei katonai igazgatás. 

12:24
április 19, 2024
Vágólapra másolva!

Robbanások Odesszában

A Suspilne hírügynökség szerint a lakosok robbanásokat hallottak Odessza városában április 19-én reggel. A helyi hatóságok szerint egy infrastrukturális létesítmény károkat szenvedett. Egyéb információkat nem közöltek.

11:54
április 19, 2024
Vágólapra másolva!

Rakétákat és drónokat lőtt le Ukrajna

Az ukrán légvédelem 15 rakétát és 14 Shahed típusú drónt lőtt le egy orosz támadás során április 19-én hajnalban - jelentette Mikola Olescsuk légierő parancsnok. 

10:32
április 19, 2024
Vágólapra másolva!

Beutazási tilalom

Oroszország több száz ausztrál állampolgár számára tiltotta meg a beutazást – közölte az orosz külügyminisztérium. Azt mondták, hogy Moszkva határozatlan időre bezárja 235 önkormányzati képviselő előtt a belépést az úgynevezett „oroszellenes program” miatt.

09:48
április 19, 2024
Vágólapra másolva!

Nagyköveti látogatás

Az Egyesült Államok moszkvai nagykövete csütörtökön meglátogatta a bebörtönzött amerikai riportert, Evan Gershkovichot, és azt mondta, hogy „jó a hangulata” – jelentette az AFP. A 32 éves Gershkovich több mint egy éve a hírhedt moszkvai lefortovoi börtönben van, miután egy uráli riportútja során letartóztatták, és kémkedéssel vádolták – a vádakat ő, munkáltatója és az amerikai kormány is tagadja.
 

08:44
április 19, 2024
Vágólapra másolva!

Letartóztattak két német-oroszt

Letartóztattak két német-orosz állampolgárt Dél-Németországban, akiket azzal gyanúsítanak, hogy szabotázstámadást terveztek, többek között amerikai katonai létesítmények ellen is, és komoly erőfeszítést tettek Ukrajna katonai támogatásának aláásására. Német médiaforrások szerint a Dieter S.-ként és Alexander J.-ként emlegetett férfiakat azzal gyanúsítják, hogy orosz kémként működtek a Kreml megbízásából.

07:54
április 19, 2024
Vágólapra másolva!

Új fegyverek heteken belül

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök üdvözölte a 61 milliárd dolláros amerikai segélycsomaggal kapcsolatos előrelépést, és azt mondta, hogy az amerikai tisztviselők biztosították őt, hogy Kijev heteken belül új fegyverekhez juthat, amint a segélyt jóváhagyják. Smihal ugyanakkor figyelmeztetett a harmadik világháború lehetőségére, ha Ukrajna veszít Oroszországgal szemben.

07:13
április 19, 2024
Vágólapra másolva!

Trump: Ukrajna túlélése fontos

Donald Trump amerikai elnökjelölt azt mondta, hogy Ukrajna túlélése fontos az Egyesült Államok számára, amit a Reuters hangnemváltásként ír le néhány nappal azelőtt, hogy a republikánusok megszavaznák a 61 milliárd dolláros segélycsomagot az Egyesült Államok Képviselőházában.
„Mindenki egyetért abban, hogy az ukrán túlélés és erő sokkal fontosabb legyen Európának, mint nekünk, de nekünk is fontos!” – mondta Trump a Truth Social Thursday közösségimédia-platformján.
A volt elnök közvetlenül nem támogatta a segélycsomagot, ehelyett posztjának nagy részét Amerika európai szövetségeseinek szentelte, akik szerinte nem költenek eleget Ukrajna támogatására.
 

06:38
április 19, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz vagyon fedezetként

A G7-tagok azt fontolgatják, hogy közel 300 milliárd dollárnyi befagyasztott orosz vagyont használnak fel fedezetként, hogy hiteleket nyújtsanak Ukrajnának. Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke ezt a csoport külügyminisztereinek olaszországi találkozóján nyilatkozta.Hozzátette: különböző lehetőségeket is mérlegelnek, a megbeszélések pedig folyamatban vannak. 
Dombrovskis azt mondta, reméli, hogy az EU - ahol a befagyasztott vagyon nagy részét tartják - a következő hónapokban külön uniós intézkedést hagy majd jóvá, hogy az eszközökből származó nyereséget vagy kamatokat Ukrajna megsegítésére fordítsa. 

05:36
április 19, 2024
Vágólapra másolva!

Idén 42 milliárd dollár kell Ukrajnának

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetője szerint Ukrajnának 42 milliárd dollár költségvetési támogatásra van szüksége idén.
Kristalina Georgieva, az IMF ügyvezető igazgatója kijelentette, hogy véget kell vetni az Ukrajna elleni orosz háborúnak. Azt emberi tragédiának nevezte, ami a globális gazdaság növekedési kilátásaira is kihat. Hozzátette, hogy továbbra is szilárdnak látja Ukrajna globális támogatását. 

04:47
április 19, 2024
Vágólapra másolva!

Áttörés a fegyvergyártásban

"Sikerült 10-re növelnünk a havonta gyártott Bohdana tarackok számát. Ez jó eredmény. Általánosságban elmondható, hogy a fegyvergyártásnak vannak pozitív vonatkozásai. Különösen nagyra értékelünk mindent, ami a drónok és tüzérségi lőszerek gyártásával kapcsolatos. Mindig hálás vagyok minden cégnek és minden gyártónak, amelyik eszközökkel látja el védelmi és biztonsági erőinket" - mondta napi videójában az ukrán elnök.

04:44
április 19, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. április 18-án az ukrán-magyar határszakaszon 4706 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5469 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 37 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

04:37
április 19, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt csütörtökön

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.