Merénylet Zelenszkij ellen?

Események

Ukrajna, Oroszország, háború, ukrán, orosz, konfliktus, Orosz - Ukrán háború, katona
A volunteer of Espanola special force unit, a detachment of Russian football hooligans, has a training session at a training field in undisclosed location outside Mariupol on June 22, 2023. At the main football stadium in Moscow-controlled Mariupol, stickers of the local Ukrainian team are still visible, but armed football ultras from Russia now patrol the stands. A year after the port city fell to Moscow following a brutal siege, the stadium has a huge banner that reads "GLORY TO RUSSIA", with a Russian and Soviet flag flying over it. It has been covered in symbols of Russian football clubs -- from Moscow's CSKA to Saint Petersburg's Zenit. They were mostly brought here by football ultras who formed a fighting unit -- the "Espanola" -- to join Moscow's offensive. Based in Mariupol, they train on wild beaches on the Azov Sea outside the vastly destroyed city. (Photo by Alexander NEMENOV / AFP) / TO GO WITH AFP STORY "Russian ultras set aside soccer skirmishes to fight for Moscow" BY ANDREY BORODULIN
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 530. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül27 bejegyzés
06:04
augusztus 07, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt vasárnap

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:13
augusztus 07, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. augusztus 6-án az ukrán-magyar határszakaszon 7386 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 8584 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 120 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

06:26
augusztus 07, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Várjuk az F-16-osokat

Éjszakai videójában az ukrán elnök azt mondta, hogy a héten 65 rakétát, valamint 178 drónt - köztük 87 "Sahed"-et vetett be az orosz hadsereg, de ezeknek a túlnyomó többségét sikekült lelőnie az ukrán légvédelemnek. 

"Mindent megteszünk annak érdekében, hogy az ukrán égi pajzsot csak erősebbé tegyük. Nagyon fontos minden partner felelősségteljes pozíciója a légvédelmi rendszerekkel és rakétákkal való ellátásunkban. Ukrajna megnyerheti ezt a csatát, és az égi pajzsunk végül egész Európa biztonságát garantálja" - mondta Volodimir Zelenszkij, aki beszámolt arról, hogy kitüntetéseket adott át a Légierő Napján. Beszélt a pilótákkal is, akik lelkesen várják az F-16-osok megjelenését az ukrán égbolton.

06:50
augusztus 07, 2023
Vágólapra másolva!

100 milliárd eurós veszteség

Európa vezető vállalatai közvetlenül mintegy 100 milliárd eurót veszítettek oroszországi tevékenységük során Vlagyimir Putyin ukrajnai inváziója óta – írja a Financial Times.

Egy felmérés szerint 600 vállalat közül 176 könyvelt el vagyoni értékvesztést, cserével kapcsolatos költségeket és egyéb költségeket a háború közvetlen következményeként.

Ez a szám nem tartalmazza a közvetlen veszteségeket, például a magasabb energiadíjat, mivel a háború valós költségei várhatóan sokkal magasabbak lesznek azon vállalatok számára, amelyek az utóbbi időben jelentős tevékenységet folytattak Oroszországban.

07:24
augusztus 07, 2023
Vágólapra másolva!

Kína a béke pártján áll

Egy nemzetközi szakértő szerint Kína részvétele a hétvégi, Szaúd-Arábiában zajlott béketárgyalásokon azt mutatja, hogy nem áll Oroszország mögött, hanem inkább a békét keresi.
Samuel Ramani, a Royal United Services Institute munkatársa a Sky News-nak azt mondta, hogy Kína részvétele meglepetés volt.

A megbeszélések a következő lépésekre vonatkozó konkrét terv nélkül zárultak, de a részt vevő országok azt kommentálják, hogy „közös alapot építenek ki, amely kikövezi az utat a békéhez" – áll egy szaúd-arábiai közleményben.

Ukrajna "produktívnak" nevezte a tárgyalásokat, míg Oroszország "pusztulásra ítéltnek".

07:59
augusztus 07, 2023
Vágólapra másolva!

Két idős nő sebesült meg

A terület katonai igazgatása szerint egy 73 és egy 77 éves nőt szállítottak kórházba a Herszon régióban végrehajtott orosz lövöldözések után végtagsérülésekkel. Akkor sebesültek meg, amikor orosz rakéták találták el Olhivka falu egyik ingatlanának privát udvarát.

08:38
augusztus 07, 2023
Vágólapra másolva!

A krími hídtámadások jelentős fennakadásokat okoznak az orosz logisztikában

Az oroszok által megszállt Krímet és Herszon megyét összekötő közúti hidak elleni ukrán csapások "jelentős zavarokat okoznak a logisztikában" – írta legutóbbi elemzésében az Institute for the Study of War.

A hidak kulcsfontosságú útvonalak az orosz kommunikáció, logisztika és szállítás számára. A Csonhár-híd jelenti a legrövidebb utat a Krím és a déli frontvonal között.

A Henicseszk-híd elleni csapás "valószínűleg arra kényszeríti az orosz erőket, hogy a katonai forgalmat az Arabat-gátról a megszállt Krím és a megszállt Herszon megye közötti hosszabb nyugati útvonalakra irányítsák, ami szűk keresztmetszetet fog okozni" - írta az ISW, rámutatva, hogy az új útvonalak "tüzérségi hatótávolságon belül vannak" az ukrán erők számára.

09:08
augusztus 07, 2023
Vágólapra másolva!

Véletlen is lehetett a transzfúziós központ elleni légicsapás

Szombat este légicsapások értek egy vérátömlesztési központot a kelet-harkovi Kupjanszkban. Míg Ukrajna azt állítja, hogy egy orosz irányított légibomba csapódott az épületbe, Sean Bell, a Sky News katonai elemzője szerint azonban nem lehet kizárni a véletlen találatot sem. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elítélte és háborús bűnnek minősítette a támadást.

09:43
augusztus 07, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok nem akarnak újabb ukrán régiókat

Kijev és Moszkva tisztségviselői is nyilatkozatot tettek az oroszok által annektált ukrán területekről, ami azt bizonyítja, hogy a két ország nincs közelebb a békemegállapodás megkötéséhez.
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a The New York Timesnak azt mondta, hogy Moszkva nem kíván további ukrán régiókat szerezni, miután annektálta a Krím-félszigetet, Donyecket, Luhanszkot, Herszont és Zaporizzsját.Peszkov azt mondta, Oroszország nem kíván további területeket, hanem "megtartani az összes földet, amelyet most alkotmányunkba a miénkként írtunk be".
Mihajlo Podoljak, Zelenszkij elnök tanácsadója válaszolt, és kijelentette, hogy Ukrajna területei nincsenek beleírva az orosz alkotmányba. Ukrajnának csak ideiglenesen megszállt területei vannak, ahol háború folyik. A területeket felszabadítjuk - közölte Podoljak.

10:34
augusztus 07, 2023
Vágólapra másolva!

Hat orosz lőszerraktárat lőttek ki az ukránok

Az ukránok 21 egység orosz katonai felszerelést és hat lőszerraktárt semmisítettek meg a déli frontvonalon az elmúlt nap folyamán – jelentette Olekszandr Tarnavszkij dandártábornok. A megsemmisült orosz katonai felszerelések között volt három páncélozott harcjármű, két drón, 10 tüzérségi rendszer és aknavető katonai járművek számára.
Állítólag az orosz csapatok 21-szer támadtak ukrán állásokat, az ukrán erők pedig 1344-szer lőtték ki az orosz erőket

11:33
augusztus 07, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna nagy hatótávolságú rakétákat kapott Franciaországtól

Kijev nagy hatótávolságú SCALP rakétákat kapott Franciaországtól – mondta Volodimir Zelenszkij. Emmanuel Macron francia elnök még július 11-én, a NATO vilniusi csúcstalálkozóján jelentette be a szállítást. A SCALP a brit Storm Shadow rakétához hasonlít leginkább.
Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Maria Zaharova szerint ez újabb lépés a konfliktus eszkalációja felé - írja a RIA Novosztyi.

 

12:11
augusztus 07, 2023
Vágólapra másolva!

Megöltek egy volt ukrán képviselőt Zaporizzsjában

Meghalt Szerhij Szlabenko, az ukrán parlament, a Verhovna Rada volt képviselője a zaporizzsjai fronton, pénteken – jelentette be a kormány.

Szlabenko 2002 és 2006 között volt a Verhovna Rada tagja. Mandátuma alatt a jogi bizottság bíróságokkal, bírósági eljárásokkal és igazságügyi reformmal foglalkozó albizottságának elnöke volt.
2006-tól 2009-ig a Volyn Ügyvédi Kamara minősítő és fegyelmi bizottságának alelnökeként, 2015-től 2020-ig a Volyn Regionális Tanács helyetteseként dolgozott.

13:05
augusztus 07, 2023
Vágólapra másolva!

Kulcsfontosságú hidakat támadnak az ukránok

A donyecki régióban a közúti közlekedés biztonságos, annak ellenére, hogy az ukránok támadásokat intéztek a kulcsfontosságú hidak ellen – mondta Denisz Puszilin, a régió vezetője.

"Jelenleg nincsenek sorok, a helyzetet teljesen ellenőrzés alatt tartják, a Donyecki Népköztársaság területén a szárazföldi folyosón biztonságosan lehet közlekedni, viszonylag, amennyire lehet, gyorsan és kényelmesen" - jelentette a TASZSZ szerint az orosz televízióban

14:10
augusztus 07, 2023
Vágólapra másolva!

Határtelepülést lőttek az oroszok

Két ember meghalt, hárman megsebesültek Kucserivka településen, egy orosz ágyúzást követően – írta Andrij Jermak, Zelenszkij elnök hivatalának vezetője egy Telegram-posztban.

Kucserivka egy kis falu az északkeleti Kupjanszk városának külterületén, amely nagyjából 30 mérföldre (48 kilométer) fekszik Oroszországtól.

14:54
augusztus 07, 2023
Vágólapra másolva!

Bomba csapódott egy herszoni emeletes házba – videó

Julia Mendel, Volodimir Zelenszkij korábbi szóvivőjea Twitteren osztott meg egy videót, amely a tegnap éjjel az orosz ágyúzás által súlyosan megrongált kilencemeletes lakóépületben keletkezett károk egy részét mutatja Herszonban.

15:43
augusztus 07, 2023
Vágólapra másolva!

A britek szerint erőtlen az orosz légierő

Az orosz légierőnek nincs "döntő operatív hatása" az orosz szárazföldi csapatok ukrajnai támogatásában - írta a brit védelmi minisztérium augusztus 7-i hírszerzési frissítésében. Bár az orosz harci repülőgépek a nyár folyamán naponta több mint 100 bevetést hajtanak végre, az ukrán légvédelem szinte mindig megakadályozza, hogy az oroszok által ellenőrzött területen túlra repüljenek - véli a minisztérium.

16:17
augusztus 07, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukránok szerint merénylet készült Zelenszkij ellen

Az ukrán rendőrség közölte, hogy letartóztatott egy nőt, aki a gyanú szerint egy orosz légicsapás előkészületeiben vett részt Volodimir Zelenszkij meggyilkolására.

A nő állítólag ukrán létesítmények, köztük elektronikai hadviselési rendszerek és lőszerraktárak helyét is lefilmezte, mielőtt a hatóságok elfogták. Ha elítélik, akár 12 év börtönt is kaphat.

A hatóságok szerint a gyanúsított egy orosz informátor volt, aki az ukrajnai Ocsakiv városában élt, de azt nem közölték, hogy orosz vagy ukrán állampolgár-e a nő. (Sky News)

16:52
augusztus 07, 2023
Vágólapra másolva!

22 ukrán katonát engedtek el az oroszok

Az Oroszország és Ukrajna közötti hadifogolycsere során 22 ukrán katona tért haza – írta a Sky News. Andrij Jermak, Volodimir Zelenszkij hivatalának vezetője elmondta, hogy a 23-54 év közötti katonák között őrmesterek, közlegények és két tiszt van, közülük néhányan a fronton megsérültek.

Fogolycserékre az elmúlt hónapokban néhány hetente került sor, de a mai csere érezhetően kisebb az eddigieknél. Július elején mindkét oldalról negyvenöt hadifoglyot cseréltek, míg áprilisban és júniusban két külön cserében több mint 100 katonát engedtek el. Az oroszok egyelőre nem közölték hány katonájukat kapták vissza.

18:17
augusztus 07, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán dróntámadás Oroszország ellen

Vjacseszlav Gladkov, az oroszországi Belgorod terület kormányzója augusztus 7-én közölte, hogy az orosz légvédelem lelőtt egy ukrán drónt, ami a város felé közeledett.

19:32
augusztus 07, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna szerint Németország kész Taurus cirkálórakétákat küldeni az országnak

A német parlament frakciói konszenzusra jutottak a nagy hatótávolságú Taurus cirkálórakéták Ukrajnának történő átadásáról - közölte Jehor Csernijev ukrán parlamenti képviselő augusztus 7-én.

Németország egyelőre nem erősítette meg a képviselő állításait - írja a Kyiv Independent.

20:23
augusztus 07, 2023
Vágólapra másolva!

Kupjanszk környéki orosz előrenyomulásról számolt be az orosz katonai szóvivő

Az orosz erők Kupjanszk környékén támadva kedvezőbb állásokat foglaltak el, a többi frontszakaszon pedig visszaverték az ukrán támadásokat - jelentette be Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfői hadijelentést ismertetve.

A tábornok szerint a nyugati csoporthoz tartozó orosz erők rohamosztagai a kupjanszki taktikai irányban, a Harkov megyei Vilsana és Persotravneve települések térségében az elmúlt három nap során a front 11 kilométeres szélességében több mint három kilométert nyomultak előre.

Az ukrán hadseregnek az elmúlt nap folyamán elszenvedett emberveszteségét a szóvivő mintegy 460 főben nevezte meg, akik közül több mint 225-en a donyecki régió déli részén vívott harcokban estek el. A megsemmisített ukrán katonai objektumok és haditechnikai eszközök között említett meg egyebek között egy vezetési pontot, három hadianyagraktárt és öt harckocsit.

21:15
augusztus 07, 2023
Vágólapra másolva!

Heves harcok Kelet-Ukrajnában

Hanna Maliar ukrán védelmi miniszterhelyettes augusztus 7-én közölte, hogy az elmúlt héten a keleti front vált a "harcok epicentrumává."

Tájékoztatása szerint az orosz erők "kétségbeesetten próbálják bekeríteni Avdiivkát" Ukrajna donyecki területén, és megpróbálják visszaszerezni a harkovi körzetben lévő Kupjanszk város körüli állásokat, amelyeket tavaly ősszel az ukrán ellentámadás során vesztettek el.

22:14
augusztus 07, 2023
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok az orosz csapatok visszavonását követeli az orosz-grúz háború kitörésének 15. évfordulóján

Az amerikai külügyminisztérium hétfőn, a Georgia (Grúzia) ellen indított katonai beavatkozás 15. évfordulóján közleményben szólította fel Oroszországot, hogy tartsa be a tűzszüneti megállapodás minden pontját .

A Washingtonban kiadott nyilatkozat megerősíti az Egyesült Államok elkötelezettségét Georgia szuverenitása és területi integritása iránt a nemzetközileg elismert határain belül, megemlékezik a háború áldozatairól, valamint azokról, akiknek életét örökre megváltoztatta a katonai beavatkozás.

22:54
augusztus 07, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán hadsereg főparancsnoka telefonon beszélt az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökével

Az Ukrajnában zajló harci cselekmények jelenlegi állásáról tárgyalt hétfőn telefonon Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka Mark Milley tábornokkal, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökével.

"Tájékoztattam a fronton kialakult hadműveleti helyzetről. Elmondtam, hogy az ukrán fegyveres erők változatlanul folytatnak védelmi és támadó hadműveleteket egyaránt" - közölte a megbeszélés után Zaluzsnij, akit az ukrán vezérkar idézett a Facebookon nyilvánosságra hozott közleményében.

Az ukrán főparancsnok "stabilnak" nevezte az ukrán erők védekezését. Szavai szerint az offenzívában az ukrán katonák kezében van a kezdeményezés, az oroszok pedig aktív támadásokkal próbálják elűzni az ukrán erőket a front egyes területeiről.

23:34
augusztus 07, 2023
Vágólapra másolva!

Japán felszólította Iránt, hogy ne szállítson fegyvert Oroszországnak

Japán hétfőn felszólította Iránt, hogy ne szállítson fegyvert Oroszországnak. Hajasi Josimasza külügyminiszter iráni kollégájával, Hoszein Amirabdollahiannal Tokióban tárgyalt.

Azt kérte, hogy Teherán tanúsítson "konstruktív" magatartást Oroszország ukrajnai hadműveletének ügyében.

A Nyugat és Ukrajna azzal vádolja Iránt, hogy drónokkal látja el Oroszországot ukrajnai háborújában.

Ezt Teherán tagadja. Azt állítja, hogy semleges álláspontra helyezkedik az orosz-ukrán háborúban.

23:46
augusztus 07, 2023
Vágólapra másolva!

Több halottja is van egy lakóépületet ért orosz rakétacsapásnak Donyeckben

Legkevesebb öt halottja és tizennyolc sebesültje van egy lakóépületet ért orosz rakétacsapásnak a donyecki Pokrovszk településen - közölte hétfőn Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter a Telegram-oldalán.

"Öt halott és tizennyolc sebesült az eredménye egy pokrovszki lakóépületre mért két rakétacsapásnak" - mondta.

Az első csapásban négyen haltak meg, a másodikban pedig a mentőszolgálatok egyik tagja - tette hozzá. Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője nem sokkal korábban még csak két halálos áldozatról számolt be.

06:24
augusztus 08, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.