Társoldalunk:

A kilyukadt autóval is bravúrt elérő Verstappen a riválisokat szidta

2023.04.29. 16:54

A Forma–1-es Azeri Nagydíj sprintfutamát Sergio Pérez zárta az élen az első rajtkockából induló Charles Leclerc, és a világbajnoki címvédő Max Verstappen előtt. Lássuk, hogyan értékelték a 17 körös verseny eseményeit az érintettek!

Sergio Pérez nem először állhatott a dobogó tetejére az egyik kedvenc pályáján, ám karrierje során először nyert sprintet azután, hogy a futam elején megelőzte Charles Leclerc-t a célegyenes végén. A mexikói így két ponttal csökkentette a hátrányát csapattársához képest az összetettben, amit visszafogottan vett tudomásul.
„Nem volt könnyű futam, nagy nyomás volt rajtunk, de sikerült elérni a célt, a győzelmet. Ám mi is tudjuk, hogy a hétvége legfontosabb eseménye még hátra van – nyilatkozta Pérez a leintés után. – Sokat tanultam eddig is, de holnap teljesen más körülmények lesznek és jobban meg lesznek tankolva az autók. A harmadik rajthely nem túl ideális, de mindent megteszek majd a győzelemért."

A bakui sprintfutam dobogósaiForrás: AFP/Giuseppe Cacace

Charles Leclerc a harmadik bakui rajtelsőségét sem tudta győzelemre váltani, de az első itteni dobogóját megszerezte. A monacói úgy érezte, kihozta a maximumot az autóból és a napból.
„Most megerősödött, hogy a Red Bull továbbra is nagy előnyben van a versenytempót illetően, de a két hétvégével ezelőtti állapothoz képest egyértelműen előreléptünk. Viszont így sem ott vagyunk, ahol szeretnénk lenni – mondta Leclerc. – [Miután megelőzött Pérez,] nem igazán harcoltam ellene, inkább a gumikat próbáltam életben tartani és így DRS-távolságon belül maradni. Túl sok időt vesztettünk viszont a gumikopás miatt, ám holnap talán ez nem így lesz. Mindent megteszünk ezért."

Max Verstappen a rajt után George Russell-lel harcolt, és el is vesztette a harmadik pozícióját, valamint egy nagy lyuk is keletkezett a Red Bullján az összeérés következtében. A holland azonban folytatni tudta a versenyt, majd az új rajtot követően visszaszerezte az eredeti helyét, és végül ott is zárta a sprintfutamot. Ám így sem értette, hogy hogyan úszhatta meg Russell büntetlenül az incidenst, akivel szóváltásba is keveredett az autóból kiszállva.

A közvetítésben hallatszott, ahogy a legközelebb te is erre számíts, f...fej" szavakat intézi a brit felé, a nyilatkozatában már némileg visszafogottabb volt, de a riválisa magyarázatát nem fogadta el.
„Nem igazán sikerült tisztázni a dolgokat. Nem értem, miért kellett ekkora kockázatot vállalnia a legelső körben, hiszen hideg gumikon könnyű elfékezni magunkat. Belém is jött oldalról, és kilyukasztotta az oldaldobozomat, az nem néz ki túl jól – nyilatkozta Verstappen. – Legalább a harmadik hely meglett, és értékes pontokat is szereztem, de ezentúl a futamra kell koncentrálnunk."