Társoldalunk:

Eldőlt, melyik helyszínen rendeznek először különleges lebonyolítású időmérő edzést

2023.03.04. 12:01

A Forma–1 vezetése korábban elárulta, hogy az idei 23 versenyhétvégéből 2 alkalommal megváltoztatják a kvalifikáció lebonyolítását. Az Autosport kiderítette, hogy az első ilyen az Emilia-Romagna Nagydíjon, azaz az év hatodik versenyhétvégéjén lesz.

A májusi, imolai hétvégén teszik először próbára, hogy milyen, amikor az időmérő három szakaszát, azaz a Q1-es, Q2-es és Q3-as etapokat eltérő gumikeverékeken kell teljesíteniük a pilótáknak.

A Q1-ben csak kemény, a Q2-ben csak közepes, a Q3-ban pedig csak lágy abroncsokat használhatnak majd a csapatok az autóikon. Továbbá a szokásos 13 helyett 11 szett gumi (3 szett kemény, 4 szett közepes és 4 szett lágy) áll mindenki rendelkezésére, így a gumikezelés is fontosabb lesz azon a hétvégén.

Tavaly Max Verstappen ünnepelhetett pole pozíciót ImolábanForrás: AFP/Guglielmo Mangiapane

A másik versenyhétvége helyszíne – ahol ezt a kísérleti jelleggel bevezetett változtatást kipróbálják – továbbra is ismeretlen. Valószínűleg még a nyári szünet előtt sor kerül rá, így a Pirellinek és a csapatoknak lesz ideje megvizsgálni, hogy beváltak-e a módosítások, és a formátum 2024-től általánossá válhat-e.