Verstappen és Leclerc is megható módon emlékezett Mateschitzre

Forma-1, Max Verstappen, USA Nagydíj 2022, szombat
AUSTIN, TEXAS - OCTOBER 22: Third placed qualifier Max Verstappen of the Netherlands and Oracle Red Bull Racing waves to the crowd from parc ferme during qualifying ahead of the F1 Grand Prix of USA at Circuit of The Americas on October 22, 2022 in Austin, Texas. Mark Thompson/Getty Images /AFP (Photo by Mark Thompson / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Az USA Nagydíj időmérőjén a pole pozíciót megszerző Carlos Sainz a Red Bullt tartja a futam esélyesének, és csapattársához hasonlóan kiemelte a rendkívül erős szelet. Charles Leclerc és Max Verstappen egyaránt megemlékezett a Red Bull néhai alapítójáról, illetve tulajdonosáról, Dietrich Mateschitzről.

Rendkívül szorosan alakult az USA Nagydíj időmérője, az idei évben már nem először választják el csupán századok az első három helyezettet. Ezúttal Carlos Sainznak jött ki a legjobban a lépés: a spanyol pilóta 65 ezreddel előzte meg Charles Leclerc-t, és további 27-tel Max Verstappent.

Meglepetésre Sainz szerezte meg a pole-t - galéria Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Jared C. Tilton

A 28 éves versenyző elsősége meglepetésnek számít, hiszen csapattársa szinte végig gyorsabb volt nála a hétvégén. Mellőle azonban nem a megbüntetett Leclerc, hanem a címvédő fog indulni, és Sainz nem saját magukat tartja a legnagyobb esélyesnek.

– nyilatkozta a leintés utáni interjúk során. – Hihetetlenül nehéz volt a szélben, olyan viharos volt, hogy ezekkel az autókkal minden kanyar egy kaland. Nem lehet tudni, hogy mekkora tapadásra lehet számítani. Nem fogok hazudni, vasárnap továbbra is a Red Bull a favorit, jobb a versenytempójuk. Max, illetve a Red Bull nagyszerű autóval rendelkezik, de mi mindent megteszünk a győzelemért. Nagyszerű lenne így elkezdeni az utolsó négy versenyt.”

Sainznak valójában nem is kellett volna legyőznie Leclerc-t a pole-hoz, hiszen az ötszörös futamgyőztest erőforráselemek cseréje miatt 10 pozícióval hátrasorolják a rajtrácson. Ennek következtében a tizenkettedik helyről lesz kénytelen indulni, de onnan is mindent megpróbál.

„A szél miatt nagyon nehéz volt – csatlakozott csapattársához. – Az autó körről körre változik, de összességében mindent megtettem, viszont az utolsó kör nem volt a legjobb. Carlos jó munkát végzett, megérdemli a pole-t. A büntetés miatt hátrébbról indulok, de az a célom, hogy minél gyorsabban megpróbáljak visszajönni az élmezőnybe. A legjobbamat fogom nyújtani, inti mindig. A tizenegyedik vagy a tizenegyedik helyről indulunk, de nem vállalunk őrült kockázatot.

Az időmérőre szomorú árnyékot vetett, hogy nem sokkal a kezdés előtt érkezett a hír Dietrich Mateschitz haláláról. Leclerc természetesen méltatta a Red Bull néhai alapítóját, illetve tulajdonosát.

Verstappen szép szavakkal emlékezett meg a Red Bull elhunyt alapítójáról Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Mark Thompson

„Ez hihetetlenül szomorú, de eltekintve attól, amit karrierje során tett, ami elképesztő, ő egy rendkívüli ember volt, és ez nagy veszteség a motorsport számára – jelentette ki. – Minden gondolatom a családja és a barátai körül forog.”

Verstappen nyilvánvaló okokból jóval közelebb állt az osztrák üzletemberhez. A címvédő rengeteget köszönhet Mteschitznek, éppen ezért igyekezett méltó módon megemlékezni rá a pályán, de ezúttal nem jött össze neki a pole.

– kereste a szavakat. – Nehéz nap ez, de megpróbáltunk mindent beleadni, ám sajnos nem sikerült [megszerezni a pole-t].”

Persze a Red Bull így is kifejezetten jó helyzetben van, hiszen a futamon jó eséllyel meg fogják szerezni a konstruktőri világbajnoki címet. Verstappen bízik benne, hogy szépen tudják búcsúztatni a márka néhai első emberét.

– folytatta. – Úgy vélem, az autónk általában gyorsabb a versenyen, mint az időmérőn, és ezúttal a kvalifikáción is kicsi volt a különbség. Jó futamra számítok.”