Társoldalunk:

Megsejtették a Red Bull trükkjét az ellenfelek?

2022.10.08. 06:15

A Mercedeséhez hasonló tavalyi megoldással lehetnek gyorsak az egyenesben, csakhogy ezt igen nehéz kivitelezni az új szabályok mellett. A felfüggesztés környékén érdemes keresni a választ.

A Red Bull részben azzal kerekedett a mezőny fölé és halad mindkét bajnokság magabiztos megnyerése felé, hogy az egyenesekben nagyon jó teljesítményt nyújt. Ez nem volt jellemző rájuk, sőt, 2021 előtt kifejezetten a gyenge pontjuknak számított a végsebesség.

Mivel a motorok kivételes módon szinte azonos szinten vannak a mezőnyben, máshol kell keresni a titok nyitját, és az Auto Motor und Sport utánajárt, hogy az ellenfelek mit gondolnak erről. Arra jutottak, hogy egy olyan trükköt alkalmaznak sikeresen, amit tavaly a Mercedes honosított meg, csak az idei szívóhatású autókkal és az egzotikus hidraulikus futóművek betiltásával, hagyományos rugókkal már nagyon nehéz reprodukálni.

A Red Bull látványosan erős az egyenesekbenForrás: Getty Images/2022 Getty Images/Mark Thompson

Konkrétan úgy hírlik, a változatlanul viszonylag meredek padlószöggel működő Red Bull megoldotta, hogy nagy tempónál lesüllyedjen a padlólemez alja.

A Red Bull lemezének hátulja álló helyzetben a legmagasabban, nagy sebességnél a legalacsonyabban fekszik a mezőny autói közül.– nyilatkozta névtelenül a német szaklapnak az egyik megkérdezett Mercedes-mérnök, aki a futóműves trükk felvetéséről azt mondta, „hely- és tömegigényes megcsinálni ilyesmit a hagyományos eszközökkel."

Ez alapján nem váratlan, hogy a Red Bull autója sokáig igencsak túlsúlyos volt. A megfigyelések szerint különösen az egyenesek második felében kiemelkedő a csapat autóinak sebessége, ez is alátámaszthatja a vázolt elméletet, hogy minél nagyobb a tempó, annál jobban leereszkedik a kocsi alja. A szaklap azt írta, a Mercedes és az Alpine is kísérletezett a megoldással, de az elháríthatatlan akadályok miatt lemondtak erről az irányról.

A Mercedes tavalyi megoldásáról itt olvashatnak részletesebben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK