Vágólapra másolva!
Az USA Nagydíjra a Red Bull rájött, hogy milyen megoldással sikerült jelentős tempónövekedést elérnie a Mercedesnek az egyenesben. Toto Wolff ugyanakkor állítja, nincs szó semmilyen csodafegyverről.

A jelek szerint kiderült, hogy mi okozza a Mercedes utóbbi futamokon látott rejtélyes sebességnövekedését az egyenesekben. A Red Bull korábban azt gyanította, hogy riválisa az erőforráson változtatott valamit, és Isztambulban például ezért tudott DRS nélkül gyorsabb lenni az egyenesekben, mint a Red Bullok nyitott hátsó szárnnyal. Ehelyett azonban a címvédő istálló a hátsó felfüggesztésével éri el a nagyobb tempót.

A Mercedes az USA Nagydíj első szabadedzésén óriási fölényben volt, majd a második tréningre csökkent az előnye Forrás: Daimler AG/LAT Images

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke az USA Nagydíj péntekén utalt rá, hogy meglehet, a Mercedes már az első tréningen bevetette a sebességnövekedést eredményező szerkezetet. „A Mercedes nyilvánvalóan optimalizál egy olyan eszközt, amit az ilyen típusú pályákon be tudnak vetni az egyenesekben. Ha megnézzük az autójuk hátsó részét, látszik, ahogy leereszkedik. Szerintem a törökországi futam kedvezett az erősségeiknek" – nyilatkozta Horner a Sky Sportsnak.

A Red Bull a Török Nagydíj után lett rá figyelmes, hogy

a Mercedesek hátsó hasmagassága az egyenesekben szemmel láthatóan lecsökken, mindez pedig azt eredményezi, hogy kisebb lesz az autó légellenállása, amitől gyorsabbá válik az egyenesekben.

A Red Bull csapatfőnökének szavait „zajnak" nevező Toto Wolff Austinban azonban nem volt hajlandó csak ennek a trükknek tulajdonítani a tempónövekedésüket, helyette arról beszélt, hogy összességében tudták úgy optimalizálni a beállításokat, hogy gyorsabbak lettek.

A csúszka mozgatásával remekül összehasonlítható a kerekeket és a felfüggesztést figyelve, hogy mekkora volt a magasságbeli különbség alacsony (bal oldal) és nagy sebesség mellett (jobb oldal) az isztambuli célegyenesben

„Szerintem teljes mértékben látjuk, hogy ez egy olyan sport, amelyben a versenytársak mindig igyekeznek rájönni, hogy a másiknak van valamiféle csodafegyvere – mondta Wolff az FIA pénteki sajtótájékoztatóján. – A tapasztalatom alapján azonban ilyesmi nem létezik, minden az apró nyereségekről szól, az olyan apróságokról, amelyek növelik a teljesítményt.

„Képesek voltunk megérteni, hogy miként érjük el az ideális állapotot az autó beállításaival. Ha megnézzük, hogy ma hol nyerünk időt, akkor látható, hogy az egyenesekben. Szerintem sikerült megtalálnunk a megfelelő kompromisszumot a leszorítóerő és a légellenállás között. Emellett pedig a nagyon gyors kanyarokban is nagyon gyorsak voltunk, ami jó, a lassúakban pedig a Red Bull szintjén állunk. Az autó összességében sokkal jobban egyben van."

Nem tudni, hogyan működik a szerkezet

Fontos leszögezni, hogy a hátsó felfüggesztés által a hasmagasság szabályozása valóban nem valamiféle csodafegyver, és bizonyos mértékig mindegyik csapatnak lejjebb ereszkedik az autója az egyenesekben. A Red Bull-lal ellentétben alacsony padlószögű autóval versenyző Mercedes esetében azonban rendkívül látványos ez a változás.

A Red Bull magas padlószögű autójának hátsó hasmagassága eleve sokkal nagyobb Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Jared C. Tilton

Hogy pontosan milyen módon érik el a hasmagasság változását a Mercedesnél, azt természetesen nem árulták el, de

ha mechanikus szerkezetről van szó, akkor nem szabályellenes.

A legvalószínűbb az, hogy olyan rugóbeállításokat használnak, ami a leszorítóerő növekedésével arányosan egyre lejjebb nyomja az autó hátsó részét, annak csökkenésével pedig fokozatosan feljebb engedi.

Persze a passzív rendszer működését optimalizálni kell, mivel nagy sebességnél a padlólemez alá nem jut elég levegő ahhoz, hogy hatékonyan működjön a diffúzor, ezáltal is csökkentve a légellenállást. És mivel az autó hasmagassága a sebesség függvényében, és nem csak egyenesben változik, a gyors kanyarokban is csökkenhet a diffúzor hatékonysága, ezért a Mercedesnek úgy kell sakkoznia, hogy megtalálja a megfelelő kompromisszumot.

Nem véletlenül utalt rá Christian Horner, hogy „egyes pályákon jobban működik [a rendszer], míg másokon talán nem annyira hasznos". A Red Bull csapatfőnöke arra a kérdésre, hogy ők is fognak-e hasonlóval kísérletezni, csak annyit mondott, hogy „nekünk a saját erősségeinkre kell koncentrálunk."