Botrány az F1-ben: az önfejű FIA magára haragította a csapatokat és a sportág vezetőit

Forma-1, Miami Nagydíj, Mohammed bin Szulajm, Greg Maffei, John Elkann
MIAMI, FLORIDA - MAY 08: Mohammed ben Sulayem, FIA President, Liberty Media boss Greg Maffei and Ferrari Chairman John Elkann talk on the grid during the F1 Grand Prix of Miami at the Miami International Autodrome on May 08, 2022 in Miami, Florida. Jared C. Tilton/Getty Images/AFP (Photo by Jared C. Tilton / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Kedd délután hivatalossá vált a Forma-1 2023-as versenynaptára, a bejelentéssel együtt, majd nem sokkal azt követően pedig a legnagyobb kérdésnek számító Monacói Nagydíj jövőjéről is információk kerültek nyilvánosságra. Azonban az eredeti tervek szerint ezeknek a leleplezéseknek nem szeptember 20-án kellett volna sorra kerülni.

A Motorsport információi szerint a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) bejelentése a jövő évi menetrendről váratlanul érte a Forma-1 vezetőségét, és jelentősen fel is bosszantotta őket.

Mohammed bin Szulajmék ugyanis nem tájékoztatták Stefano Domenicaliékat arról, hogy kedd délután közzéteszik a versenynaptárat, ezzel leleplezték azt a kiemelkedően fontos hírt is, hogy a monte-carlói pályával szerződést hosszabbított a sportág.

Az F1 így kénytelen volt maga is közzétenni egy közleményben a 2023-as naptárt, majd nem sokkal később a Monacói Nagydíjjal 2025-ig megkötött szerződésről szóló bejelentést is megosztották a nagyvilággal.

Domenicaliékat váratlanul érte az FIA keddi közleménye, ám kénytelenek voltak ők is gyorsan reagálni rá Forrás: NurPhoto via AFP/Alessio Morgese/NurPhoto/Alessio Morgese

A korábban a Red Bull vezető rendszertechnikusaként dolgozó Daniel Drury emellett arról is tájékoztatott, hogy az FIA mindössze két órával a közlemény megjelenése előtt osztotta meg a versenynaptárat a Forma-1-es istállókkal. Azokkal a csapatokkal, akik korábban ráadásul nem is mentek bele a két tripla hétvégébe, közülük is elsősorban az Egyesült Államok-Mexikó-Brazília hármasba, amelyet október 22-én, október 29-én és november 5-én, azaz három egymást követő héten rendeznek majd meg.

Ezek miatt, illetve az alapján, hogy a rekordszámú 24 verseny helyszínére összesen több mint 130 ezer kilométert utaznak majd a csapatok, várható, hogy a következő hetekben éri még néhány kritika a versenynaptárt, ám mégis valószínűtlen, hogy módosulni fog a kedden megjelent menetrend.