Társoldalunk:

Küszöbön a meglepő bejelentés az F1 új résztvevőjéről

2022.08.24. 13:04

Várható részletek derültek ki az Audi F1-es csatlakozásáról, amely a korábbi feltételezésekkel ellentétben nem a McLarenben, hanem az Alfa Romeóban szerezhet részesedést.

A 2026-tól életbe lépő új motorszabályok minden bizonnyal két új gyártót is becsábítanak a Forma-1-be, bár hivatalosan még sem a Porsche, sem az Audi érkezését nem erősítették meg. Előbbi várhatóan a Red Bull-lal fog szövetkezni, és sokáig úgy tűnt, előbb erről adnak ki közleményt, a Motorsport.com információi szerint azonban az audis bejelentés kerül előre a sorban, ami akár már a hétvégi Belga Nagydíjon megtörténhet.

A szaklap úgy tudja, a négykarikás márka nem azzal a csapattal száll be a világbajnoki sorozatba, amelyikről eleinte pletykáltak, mert a McLarennel folytatott tárgyalások meghiúsultak tavasszal. Helyette az Alfa Romeo néven futó, svájci székhelyű Sauber istállóba vásárolják be magukat.

Az Alfa Romeo autója a pályánForrás: AFP/Jure Makovec

A Sauber megvétele iránt korábban Michael Andretti is érdeklődött, de a megszabott feltételeket (például a főhadiszállás Hinwilben tartását) nem vállalta és elállt az üzlettől. A hírek szerint az Audi Andretti ajánlatához képest kisebb részesedést vásárol a csapatban több pénzért, Finn Rausing pedig kisebbségi tulajdonosként megtart némi hányadot a cégben.

A Motorsport.com újságírója rámutatott, hogy az Audi vezérigazgatója, Markus Duesmann korábban már kapcsolatban állt az istállóval, így jól ismeri, a BMW fennhatósága alatt ugyanis ő vezette a fejlesztési részleget.

Az Audi az Alfa Romeóba vásárolhatja be magátForrás: Germain Hazard / DPPI/Germain HAZARD / Royal Spark/Germain Hazard / Dppi

Ami a várható működést illeti, úgy hírlik, az Audi külön céget állít fel az F1-es tevékenységre, és az autó ugyanúgy Hinwilben készülhet, mint eddig, míg a motorokat Neuburgban gyárthatják. A csapat ügyvezető igazgatói pozíciójára Adam Bakert tippelik.

Andrettiék építkeznek

Közben a jelek szerint Michael Andretti sem tett le arról, hogy csapatot indítson a Forma-1-ben, mert a minap bejelentette, hogy Indiana államban (Fishers-ben) 200 millió dollárért egy vadonatúj központot építenek az IndyCar, az Indy Lights és az IMSA sportautó programnak, valamint a jövőbeli versenyzési tevékenységekhez.

A főhadiszállás építése az év végén indul, a tervek szerint 2025-ben vehetik majd használatba.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK