Küszöbön a meglepő bejelentés az F1 új résztvevőjéről

Forma-1, Valtteri Bottas, Alfa Romeo, Osztrák Nagydíj 2022, péntek
Alfa Romeo's Finnish driver Valtteri Bottas drives during the qualifying session at the Red Bull Ring race track in Spielberg, Austria, on July 8, 2022, ahead of the Formula One Austrian Grand Prix. (Photo by Jure Makovec / AFP)
Vágólapra másolva!
Várható részletek derültek ki az Audi F1-es csatlakozásáról, amely a korábbi feltételezésekkel ellentétben nem a McLarenben, hanem az Alfa Romeóban szerezhet részesedést.

A 2026-tól életbe lépő új motorszabályok minden bizonnyal két új gyártót is becsábítanak a Forma-1-be, bár hivatalosan még sem a Porsche, sem az Audi érkezését nem erősítették meg. Előbbi várhatóan a Red Bull-lal fog szövetkezni, és sokáig úgy tűnt, előbb erről adnak ki közleményt, a Motorsport.com információi szerint azonban az audis bejelentés kerül előre a sorban, ami akár már a hétvégi Belga Nagydíjon megtörténhet.

A szaklap úgy tudja, a négykarikás márka nem azzal a csapattal száll be a világbajnoki sorozatba, amelyikről eleinte pletykáltak, mert a McLarennel folytatott tárgyalások meghiúsultak tavasszal.

Helyette az Alfa Romeo néven futó, svájci székhelyű Sauber istállóba vásárolják be magukat.

Az Alfa Romeo autója a pályán Forrás: AFP/Jure Makovec

A Sauber megvétele iránt korábban Michael Andretti is érdeklődött, de a megszabott feltételeket (például a főhadiszállás Hinwilben tartását) nem vállalta és elállt az üzlettől. A hírek szerint az Audi Andretti ajánlatához képest kisebb részesedést vásárol a csapatban több pénzért, Finn Rausing pedig kisebbségi tulajdonosként megtart némi hányadot a cégben.

A Motorsport.com újságírója rámutatott, hogy

az Audi vezérigazgatója, Markus Duesmann korábban már kapcsolatban állt az istállóval, így jól ismeri,

a BMW fennhatósága alatt ugyanis ő vezette a fejlesztési részleget.

Az Audi az Alfa Romeóba vásárolhatja be magát Forrás: Germain Hazard / DPPI/Germain HAZARD / Royal Spark/Germain Hazard / Dppi

Ami a várható működést illeti, úgy hírlik, az Audi külön céget állít fel az F1-es tevékenységre, és az autó ugyanúgy Hinwilben készülhet, mint eddig, míg a motorokat Neuburgban gyárthatják. A csapat ügyvezető igazgatói pozíciójára Adam Bakert tippelik.

Andrettiék építkeznek

Közben a jelek szerint Michael Andretti sem tett le arról, hogy csapatot indítson a Forma-1-ben, mert a minap bejelentette, hogy Indiana államban (Fishers-ben) 200 millió dollárért egy vadonatúj központot építenek az IndyCar, az Indy Lights és az IMSA sportautó programnak, valamint a jövőbeli versenyzési tevékenységekhez.

A főhadiszállás építése az év végén indul, a tervek szerint 2025-ben vehetik majd használatba.