Az Alpine főnöke tombol és gyalázkodik

Oscar Piastri
Oscar Piastri Alpine F1 Team, portrait, during the Formula 1 Grand Prix of Austria at Red Bull Ring circuit from 7th of June to 10th of July, 2022 in Spielberg, Austria. (Photo by Gongora/NurPhoto) (Photo by Gongora / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Otmar Szafnauer év elején éppen attól az Aston Martintól érkezett az Alpine-hoz, ahová 2023-tól Fernando Alonso igazol a jelenlegi csapatából, így jól ismeri, milyen háttérrel fog szembesülni a spanyol. A romániai születésű szakember azt is elismerte, több hűséget várt a szerződéshosszabbítását letagadó Oscar Piastritól.

Augusztus első napján jelentette be az Aston Martin, hogy 2023-tól a jelenleg az Alpine-nál versenyző Fernando Alonso lesz a visszavonuló Sebastian Vettel utódja a csapatnál. A franciák csapatfőnöke, Otmar Szafnauer a bejelentést követően elárulta, hogy a kétszeres világbajnok átigazolását a leendő csapat közleményéből tudta meg. Az eset pikantériája, hogy

Szafnauer a tavalyi szezonig éppen az Aston Martinnál (illetve az elődjeinek számító Force Indiánál és Racing Pointnál) dolgozott.

Otmar Szafnauer 2021-ig annak az Aston Martinnak az első embere volt, ahová 2023-tól Fernando Alonso igazol Forrás: Motorsport Images/Glenn Dunbar

„Tizenkét esztendőt töltöttem a másik csapatnál, így jobban ismerem őket, mint amennyire az összes itteni figurát ismerem. A decemberi eljövetelem óta felvettek még néhány embert, akik közül néhánynak a felfedezésében én is részt vettem, ilyen Dan Fallows és Eric Blandin a Mercedestől. Szóval tudom, hogy mit akarnak csinálni - idézte Szafnauert a Motorsport. – Nehéz biztosra mondani, de a közeljövőben a mi csapatunk továbbra is ezen a szinten, vagy még jobban fog teljesíteni. További hetvenöt embert veszünk a stratégiai területekre, mellettük pedig vannak olyan eszközök is, amelyeket most fejlesztünk.

Az Alpine számára a hét elején további kegyelemdöfést jelentett, hogy miután bejelentette Alonso helyére Oscar Piastrit, az ausztrál tehetség a közösségi oldalán cáfolta a szerződéskötést a Forma-1-es csapattal. Azóta pedig olyan sajtóhírek jelentek meg, amelyek szerint Piastri a jogi hátteret kijátszva a McLarenhez fog kerülni Daniel Ricciardo helyére, és legfeljebb a korábbi pilótáját szerezheti vissza az Alpine a rutinosabb ausztrál személyében.

Oscar Piastri az elmúlt két évben a Forma-3-at, majd a Forma-2-t is megnyerte a debütáló évében, idén az Alpine tesztpilótájaként dolgozik Forrás: NurPhoto via AFP/Gongora/NurPhoto/Gongora

Szafnauer elárulta, nem érti, miért akar távozni a huszonegy esztendős Piastri attól a csapattól, amely végig segítette őt a junior karrierje során.

„Abban a százversenyes jövőtervben, amelyen mindannyian dolgozunk, szerintem Piastri számára is van hely. Mi támogattuk őt, úgy érzem, kellene némi hűség ahhoz, hogy a felkészülésébe fektetett több millió eurót viszonozza. Szóval én nem értem, tőle kell megkérdezni – nyilatkozta Szafnauer. –

amely gondoskodott róla, amely elvitte a világbajnokságra, és mindenekelőtt az elmúlt évben egy Forma-1-es autóba ültette, hogy készen álljon a sportágra.