Az F1 kampányt indított a szurkolói bántalmazás ellen - videó

Forma-1, teszt, Bahrein, 1. nap, 2022-es mezőny
Drivers pose on the starting grid during the first day of Formula One (F1) pre-season testing at the Bahrain International Circuit in the city of Sakhir on March 12, 2021. (Photo by Giuseppe CACACE / AFP)
Vágólapra másolva!
Az F1 a pilóták, illetve a sportág és az FIA első emberének részvételével egy videó formájában indított kampányt a személyes és az online bántalmazás ellen. Többen is azt jelentették, hogy a Magyar Nagydíjon néhányan Lewis Hamilton nevével ellátott termékeket égetnek, egy biztonsági őr pedig megütött egy fotóst.

A Forma-1-ben mostanában soha nem látott mértékben harapóztak el az indulatok a szurkolótáborok között. Olyannyira, hogy bár a helyszínen lévő rajongók többségével továbbra is semmi gond, néhányan sötét árnyékot vetnek a sportág szurkolói kultúrájára.

A videóban a pilóták mellett Domenicali és Bin Szulajm is megszólal

A Brit Nagydíj hétvégéjén Max Verstappent, Ausztriában Lewis Hamiltont fütyülték ki, ráadásul Spielbergben többen is arról számoltak be, hogy egyesek rasszista, homofób, illetve egyéb kirekesztő megjegyzésekkel illettek másokat. Az F1 akkor elhatárolódott ezektől az esetektől, most pedig egy videó formájában indított kampányt a bántalmazás ellen. A közösségi médiás platformokon közzétett videóban az összes versenyző megszólal, közrefogva Stefano Domenicalit, az F1 elnök-vezérigazgatóját, valamint Mohammed bin Szulajmot, az FIA elnökét.

– jelentette ki az olasz szakember, illetve Charles Leclerc, hogy aztán a többiek vegyék át a szót. – Tisztelet a pilótáknak, tisztelet a szurkolóinknak és tisztelet az egész F1-es családnak. A bántalmazás bármilyen formája elfogadhatatlan. Ha nem tudsz tisztelettudóan viselkedni, akkor ne legyél a sportágunk része.”

A jelenség ugyanakkor nem csupán a valós térben van jelen, sőt, az online bántalmazás vélhetően legalább ugyanakkora probléma. Nemrég Lando Norris beszélt arról, hogy barátnője mennyi gyalázkodó hozzászólást kap, amióta kapcsolatuk révén megnőtt az ismertsége.

Nem hagyhatjuk, hogy akik azt hiszik, hogy bántalmazhatnak másokat, megússzák – ez a mondat Hamiltonra esett. – Kötelességünk, hogy ezt ne hagyjuk szó nélkül, és kimondjuk, hogy »elég«. Közösségként lépünk fel, hogy meggátoljuk azokat, akik online bántalmaznak másokat. Nem fogjuk engedni, hogy a versenyeinken bántalmazás történjen.

Azonban a közösségi médiás felületekre is szükségünk van ahhoz, hogy az online bántalmazással szembe tudjunk szállni.”

Ezzel arra utalnak, hogy ezek a platformok egyáltalán nem teszik meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy a sportolóknak és egyéb hírességeknek ne kelljen nap mint nap bántalmazó megjegyzésekkel szembesülniük.

Vélhetően holland szurkolók Mercedes-sapkát égetnek a Hungaroringen

Azok, akik a közösségi média mögé bújnak a gyalázkodó és tiszteletlen nézeteikkel, nem a mi rajongóink – hangzott az üzenet. – Összefogunk, és arra kérünk, hogy csatlakozz hozzánk, hogy ezt kiűzzük a sportágból és a társadalomból. Vezessük ki együtt.”

Az utolsó mondat a kampány szlogenjének a #DriveItOut-nak a magyar fordítása, utalva arra, hogy a megszólalók mivel is foglalkoznak. Az F1 egyébként arra is felhívta a figyelmet, hogy a közösségi média felhasználó jelentsék a bántalmazó tartalmakat.

Ami a Magyar Nagydíjat illeti, egyelőre nem érkezett beszámoló az ausztriaihoz hasonló jellegű incidensekről, és összességében kiváló a hangulat.

Utóbbit csak az árnyékolja be, hogy szurkolói jelentések szerint néhányan Lewis Hamilton nevével, illetve a Mercedes logójával ellátott termékeket égettek, és bár többen megkérdőjelezték, hogy biztosan a hétszeres világbajnok és csapata volt az „érintett”, utóbbira videós bizonyíték is van. Hozzá kell tenni, hogy a videó alapján jó eséllyel nem magyarok, hanem hollandok voltak az elkövetők.

Bár ez nem a drukkerek viselkedéséhez tartozik, meg kell említeni egy másik incidenst is. Mark Thompson, a Getty Images fotósa a Twitteren osztotta meg, hogy a biztonsági személyzet egyik tagja pofonvágta őt. Hogy mi vezetett ehhez, azt nem tudni, mindenesetre Thompson ajka megsérült az eset következtében. A Hungaroring egyelőre nem reagált a történtekre.