Vágólapra másolva!
Charles Leclerc és Carlos Sainz is pozitívan zárta a Magyar Nagydíj pénteki napját, ám mindketten tudják, hogy a körülmények változni fognak a hétvége során. Éppen ezért már az első két szabadedzésen is valamennyire az esőre készültek.

Remekül indult a Magyar Nagydíj hétvégéje a Ferrari számára, hiszen az első szabadedzésen Carlos Sainz, a másodikon Charles Leclerc végzett az élen. Ráadásul a monacói pilóta a versenyszimulációk során is gyorsabbnak bizonyult Max Verstappennél, így a maranellóiak optimistán várhatják a folytatást.

Leclerc minden téren gyorsabb volt Verstappennél Forrás: ANP via AFP/Remko De Waal

Ugyanakkor azzal is tisztában vannak, hogy az időjárás közel sem lesz ugyanolyan a hétvége hátralévő részében. Olyannyira, hogy szombaton szinte biztosan esni fog az eső, amire valamilyen szinten már most próbáltak készülni.

Mivel a hétvégén valószínűleg változni fognak az időjárási körülmények, most a beállításokra helyeztük a fő hangsúlyt

– nyilatkozta Leclerc. – Némi versenyszimulációt is teljesítettünk, mivel a nem biztos, hogy a harmadik szabadedzésen lesz lehetőségünk reprezentatív adatokat gyűjteni.”

Leclerc-nek technikai gondjai adódtak a második tréning vége felé, ami miatt több mint 5 percet a bokszban kényszerült tölteni. A monacói pilóta erről nem beszélt, arról viszont igen, hogy nem ez volt az egyetlen tényező, amely hátráltatta őt.

Bár itt mindig gyorsan javul a pálya állapota, most ez alacsonyabb mértékű volt, mint amire számítottunk – árulta el. –

Kulcsfontosságú lesz, hogy az időmérőn a megfelelő működési tartományba helyezzük a gumikat.”

Sainz mindkét szabadedzésen valamivel lassabb volt Leclerc-nél, és az elsőn is csak azért zárt előtte, mert eggyel többször próbálkozott csapattársánál. A spanyol pilóta ettől függetlenül elégedett, de ő is tudja, hogy az eső új kihívásokat tartogat számukra.

Sainz tudja, hogy az eső új kihívásokat tartogat számukra Forrás: AFP/Ferenc Isza

„Érdekes volt ez a péntek – kezdte. – Az első szabadedzésen már a garázsból kijövet nagyon jól éreztem magam az autóban, és remek köröket futottunk. A második gyakorláson kipróbáltunk néhány beállításváltoztatást, hogy felmérjük, melyik a legjobb irány az időmérőre és a futamra. Kissé eltűnt az érzés, de az autó egyensúlya és a tempó tekintetében jól állunk. Úgy tűnik, hogy szombaton vizes lehet a pálya, így alkalmazkodnunk kell a körülményekhez. Ez a nap pozitív volt a csapat számára, és már alig várom a hétvége hátralévő részét.”