Vettel őszintén beszélt visszavonulásának okairól

Forma-1, Sebastian Vettel, Kanadai Nagydíj 2022, péntek
MONTREAL, QUEBEC - JUNE 17: Sebastian Vettel of Germany and Aston Martin F1 Team looks on in the Drivers Press Conference prior to practice ahead of the F1 Grand Prix of Canada at Circuit Gilles Villeneuve on June 17, 2022 in Montreal, Quebec. Dan Istitene/Getty Images/AFP (Photo by Dan Istitene / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Sebastian Vettel elárulta, miért döntött úgy, hogy az idei év végén felhagy a versenyzéssel az F1-ben. A német pilóta több időt szeretne tölteni a családjával, és úgy véli, a mai korban már más kihívásoknak kell megfelelnie.

Ahogyan mi is beszámoltunk róla, Sebastian Vettel bejelentette, hogy az idei szezon végén befejezi Forma-1-es pályafutását. A négyszeres világbajnok újonnan, és most már nyilvánvalóan ezzel a céllal (is) létrehozott Instagram-oldalán, egy videó formájában közölte a nyilvánossággal, hogy jövőre már nem lesz ott a mezőnyben.

Vettel videóban beszélt visszavonulásának okairól

Azonban valójában a videónak csak az első pár másodperce szól magáról a tényről, a túlnyomó részében Vettel arról beszél, hogy mi vezetett ehhez a döntéshez. Ahogyan ő is fogalmaz, most sok embernek kellene köszönetet mondania, de fontosabbnak érzi, hogy megossza az elhatározás hátterét a nyilvánossággal. Az Aston Martin pilótája először kifejtette világnézetét.

Imádom ezt a sportágat, és amióta az eszemet tudom, az életem középpontjában állt

– szögezte le. – Azonban ahogyan a pályán van élet, az enyém azon kívül is zajlik. Soha nem az volt a kizárólagos identitásom, hogy autóversenyző vagyok. Mélyen hiszek abban, hogy az határoz meg minket, hogy kik vagyunk és hogyan bánunk az emberekkel, mintsem az, hogy mit csinálunk.”

Vettel ezt követően elkezdte sorolni az általa legfontosabbnak vélt tulajdonságait. Többségében pozitív vagy semleges értékeket említett, de azért érzékeltette, hogy egyáltalán nem tartja tökéletes embernek magát.

Ki vagyok én – tette fel a költői kérdést. – Sebastian vagyok, három gyerek édesapja, és egy csodálatos nő férje. Kíváncsi természetű vagyok, és könnyen le tudnak nyűgözni a szenvedélyes vagy ügyes emberek. Megszállottja vagyok a tökéletességnek. Toleráns vagyok, és úgy gondolom, hogy mindenkit egyenlő jogok illetnek meg az élethez, nem számít hogyan nézünk ki, honnan jöttünk és kit szeretünk. Imádom a természetet és annak csodáit. Makacs és türelmetlen vagyok, néha nagyon idegesítő tudok lenni. Szeretem megnevettetni az embereket. Szeretem a csokoládét, valamint a friss kenyér illatát. A kedvenc színem a kék. Hiszek a változásban és a fejlődésben, illetve abban, hogy minden apróság számít.

Optimista vagyok, és hiszek az emberek jóságában.”

Vettel ezután rátért döntésének tényleges okaira. Az 53-szoros futamgyőztes elsőként családját említette meg, amelynek tagjaival nyilvánvaló okokból kevés időt tudott tölteni pályafutása során, hiszen rengeteget kellett utaznia. Mostantól viszont ennek véget akar vetni.

Vettel szeretné látni, ahogyan a gyerekei felnőnek Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Dan Istitene

„A versenyzés mellett felneveltem egy családot, és szeretek mellettük lenni – hangsúlyozta. – A versenyzés, illetve a Forma-1 iránti szenvedélyem azzal jár, hogy sok időt töltök távol tőlük, és rengeteg energiát felemészt. Az, hogy olyan módon hódoljak a szenvedélyemnek, mint eddig, és úgy, ahogyan azt helyesnek tartom, többé nem fog működni azzal a vágyammal párhuzamosan, hogy nagyszerű apa és férj legyek.”

Az, hogy eggyé váljak az autóval és a csapattal, illetve a tökéletesség üldözése koncentrációt és elköteleződést igényel – folytatta. – A céljaim megváltoztak: ahelyett hogy futamokat és világbajnokságokat akarnék nyerni, szeretném látni, ahogyan a gyerekeim felnőnek, átadni nekik az értékeimet, felsegíteni őket, amikor elesnek, valamint meghallgatni őket, amikor szükségük van rám. Nem [akarom, hogy] el kelljen búcsúznom tőlük, és ami a legfontosabb, tanulni szeretnék tőlük, és hagyni, hogy inspiráljanak. A gyerekek jelentik a mi jövőnket.

Továbbá úgy érzem, hogy még sok mindent kell felfedeznem és tanulnom az életről és önmagamról.”

Azonban nem a család az egyetlen ok, amiért Vettel nem szeretné folytatni F1-es pályafutását. A négyszeres világbajnok az elmúlt években többször is felhívta a figyelmet a környezettudatosság fontosságára, és arra, hogy a törekvések ellenére a Forma-1 még mindig nem minden tekintetben tesz ennek eleget.

Ami a jövőt illeti, úgy érzem, sorsdöntő időket élünk, és az, ahogyan a következő éveket alakítjuk, meghatározza az életünket – jelentette ki. – A szenvedélyem olyan dolgokkal jár, amelyeket már nem szeretek. A jövőben talán megoldódnak ezek, de a változásra való törekvés szándékának sokkal erősebbnek kell lennie, és még ma tettekhez kell vezetnie. Nem elég a beszéd, és nem engedhetjük meg magunknak, hogy várjunk. Nincs más lehetőség, a verseny elkezdődött.”

Bár Vettel egyelőre nem beszélt arról, hogy más sorozatban esetleg folytatná-e pályafutását, az eddigiek alapján nem kizárt, hogy maximum egy elektromos széria jöhet szóba, de lehet, hogy még az sem. Az Extreme E, vagyis az elektromos tereprali-bajnokság egyébként már most kiírta Twitterre, hogy egy ülés csak rá vár. Azonban akármi is lesz, a 35 éves pilóta biztos benne, hogy más területen meg fogja találni a helyét.

A legjobb versenyem még hátravan

– fogalmazott. – Hiszek az előrehaladásban. Az idő egy egyirányú utca, én pedig haladni akarok a korral, a visszanézés csak lelassít. Várom, hogy ismeretlen pályákon versenyezzek, és új kihívásokat találjak. A pályán hagyott nyomok addig maradnak fent, amíg az idő és az eső el nem mossa őket, de majd újak fognak jönni. A holnap azoké, akik a mát alakítják. A következő kanyar jó kezekben van, hiszen az új generáció már megérkezett. Hiszem, hogy még van egy futam, amit meg kell nyerni.”

Az Extreme E szívesen látná Vettelt a soraiban

Vettel végül még egyszer kifejezte, hogy mennyire szeretett a Forma-1-ben versenyezni, illetve mindenkori ellenfeleinek is hálálkodott. „Viszlát, és köszönöm, hogy megoszthattam veletek a pályát! – mondta. – Imádtam minden egyes pillanatát.”