Először szólalt meg a vitatott idényzáró óta az F1 kirúgott versenyigazgatója

Forma-1, Michael Masi, FIA, Vietnámi Nagydíj
Formula One race director Michael Masi (C) checks on the construction of the Formula One Grand Prix race track in Hanoi on December 13, 2019. (Photo by Nhac NGUYEN / AFP)
Vágólapra másolva!
Michael Masi először szólalt meg nyilvánosan a tavalyi Abu-dzabi Nagydíj óta, miután a napokban távozott az FIA kötelékéből. Az F1 egykori versenyigazgatója nehéz időszakon mehetett keresztül.

Ahogyan mi is beszámoltunk róla, Michael Masi távozott az F1 kötelékéből, és az FIA korábbi kommunikációjával ellentétben nem kapott állást a szövetségen belül. Az ausztrál szakember azok után hozta meg ezt a döntést, hogy februárban eltávolítottak az F1-es versenyigazgatói pozícióból, elsősorban a tavalyi szezonzárón elkövetett hibái miatt.

Masi először szólalt meg nyilvánosan a tavalyi szezonzáró óta Forrás: AFP/Nhac Nguyen

Masi akkor olyan döntéseket hozott, amelyek nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy Lewis Hamilton helyett Max Verstappen legyen a világbajnok abban az évben, és ami még fontosabb, nem feleltek meg a sportszabályzatban foglaltaknak. A 44 esztendős szakember azóta nem is szólalt meg a nyilvánosságban, de az FIA-tól való távozása után megtörte a csendet.

– fogalmazott aSpeedcafe.com-nak eljuttatott közleményében. –Miután a kinevezésem előtt több mint egy évtizeden át világszerte különböző projekteken dolgoztam a szövetséggel, most úgy döntöttem, hogy elhagyom a szervezetet, és visszaköltözöm Ausztráliába, hogy közelebb legyek a családomhoz és a barátaimhoz. Büszke vagyok arra, hogy sok éven át együttműködhettem az FIA különböző tagszervezeteivel, a Forma-1-gyel, a versenyzőkkel, a promóterekkel és a pályaüzemeltetőkkel, valamint az FIA-n belüli kollégáimmal és csapattal. Mindig nagy becsben fogom tartani ezeket az életre szóló kapcsolatokat és barátságokat, amelyeket az eddigi utam során kialakítottam.”

Masi azt követően tölthette be az F1-es versenyigazgatói pozíciót, hogy elődje, Whiting váratlanul életét vesztette a 2019-es Ausztrál Nagydíj előtti csütörtökön. A sydney-i születésű szakember neki, egykori helyettesének, valamint sok más embernek is köszönetet mondott, és szavaiból érződik, hogy nehéz időszakon ment keresztül az elmúlt bő félévben.

Különösen Herbie Blash-nek és a néhai Charlie Whitingnak vagyok örökké hálás, amiért 2018-ban engem jelöltek ki leendő utódként egy olyan szerepkörre, amelyről már sok évvel Charlie sokkoló halála előtt is vártam, hogy tanulhassak tőle

– fogalmazott. – Továbbá őszinte elismeréssel adózom az FIA korábbi elnökének, Jean Todtnak, Stefano Domenicalinak [az F1 elnök-vezérigazgatója – a szerk.] és az elkötelezett együléses csapatomnak az FIA-nál a hivatali időm alatt nyújtott támogatásért és útmutatásért. Nagyrabecsülésemet fejezem ki annak a több tízezer elkötelezett önkéntesnek és tisztségviselőnek, akik lehetővé teszik, hogy a motorsport minden egyes nap, a világ minden táján működhessen, mivel a pilóták és a hivatalos személyek biztonsága mindig is a legfőbb prioritásom volt. Köszönöm az FIA elnökének, Mohammed bin Szulajmnak és elnöki csapatának a kinevezésük óta nyújtott személyes támogatást, és a legjobbakat kívánom nekik a jövőre nézve. A családom, a barátaim és a kollégáim ezen az úton és különösen az elmúlt pár hónapban nyújtott támogatására kizárólag a lenyűgöző szót lehet használni, és ez olyasmi, amit örökre megbecsülök.”

Masit addig is sok kritika érte, de a 2021-es Abu-dzabi Nagydíjon hozott döntései minden korábbinál jobban kiverték a biztosítékot Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Masi 2019 és 2021 között volt az F1 versenyigazgatója. Már 2020-ban is hozott vitatott döntéseket, de munkáját elsősorban a rendkívül feszült világbajnoki csatát hozó tavalyi idényben érte rengeteg kritika. Ennek ellenére könnyen lehet, hogy ha az idényzáró másként alakul, és nem kerül ilyen szituációba, akkor a mai napig ő töltené be a posztot.