Társoldalunk:

Távozott az FIA kötelékéből Michael Masi, korábbi F1-es versenyigazgató

2022.07.12. 18:01

Masi a 2019-es világbajnoki idény rajtjánál, Charlie Whiting tragikus hirtelenségű halálakor kapta meg az F1-es versenyigazgatói tisztséget. Majd a 2021-es szezonzáró Abu Dhabi Nagydíjon meghozott kétséges döntései miatt menesztették posztjáról. Az FIA akkor úhy fogalmazott, hogy Masi nagyszerű szakember, és mindenképp szeretnék megtartani a szervezeten belül. 

A 44 éves szakembert a tavalyi F1-es idény végén a szurkolók és a szakértők közül is sokan kritizálták, miután a szezonzáró Abu-Dzabi Nagydíj utolsó köreinek biztonsági autós fázisában, valamint az újraindításnál olyan döntéseket hozott, amelyek lehetőséget teremtettek Max Verstappennek arra, hogy a hajrában megelőzze a nyolcadik vb-címére hajtó Lewis Hamiltont. A Red Bull holland pilótája először lett világbajnok, de brit riválisa, valamint csapata, a Mercedes úgy érezte, hogy Masi döntései miatt veszítették el az egyéni bajnoki címet.Az ausztrál versenyigazgatót februárban Eduardo Freitas és Niels Wittich váltotta a Forma-1-ben betöltött posztján, így az addig Masi által egyedül végzett munkát a FIA kettéosztotta.
A nemzetközi szövetség kedden közleményben számolt be Masi távozásáról, és hozzátette, a szakember mindig "elkötelezett, professzionális módon" dolgozott, ugyanakkor most úgy döntött, hogy új kihívásokat keres és hazájába utazik, így közelebb lehet a családjához.
A FIA által márciusban közzétett vizsgálat szerint Masi a tavalyi idényzárón "emberi mulasztást" követett el, de "jóhiszeműen" járt el.

Michael Masit a mezőny egy része a védelmébe vette, de ez sem volt elegendő ahhoz, hogy elkerülje a posztjáról való menesztést.Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Charles Coates

A nemzetközi szövetség akkor úgy fogalmazott, Masi más feladatkört kap majd a FIA-n belül, ugyanakkor ezt nem konkretizálta. 
Forrás: MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK