Társoldalunk:

Schumacheréket meglepte az indokolatlannak tűnő nagyszerű szereplés

2022.07.09. 14:51

Mick Schumacher és Kevin Magnussen is meglepettségének adott hangot, miután mindketten bejutottak a Q3-ba az Osztrák Nagydíj időmérőjén. Előbbi ráadásul úgy véli, a hétvége lebonyolítása eddig nem kedvezett neki.

Kifejezetten jól szerepeltek a Haas pilótái az Osztrák Nagydíj időmérőjén. Kevin Magnussen a hetedik, míg Mick Schumacher a nyolcadik helyet szerezte meg, ráadásul Sergio Pérez büntetése után mindketten előreléptek egyet a sprintfutam rajtrácsán. 

Mindkét Haas bejutott a Q3-ba - galériaForrás: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki/NurPhoto/Jakub Porzycki

A Haas jól kezdte a szezont, aztán viszont jelentősen visszaesett. A mostanival együtt az utóbbi három hétvégén azonban – a silverstone-i kvalifikációt leszámítva – kifejezetten jól szerepelnek, és bár Kanadában nem szereztek pontot, annak nem sok köze volt az autó teljesítményéhez. Mindezt úgy, hogy a csapat eddig alig fejlesztett a kocsin, és bár Günther Steiner csapatfőnök nemrég kijelentette, hogy a VF-22-es megértésével is előre lehet lépni, mindkét pilóta meglepődött az eredményen.

Idén jó az autó, és a kezdetektől fogva erősnek tűniknyilatkozta Magnussen egy sajtóbeszélgetésen. – Igen, volt pár nehéz futamunk, és néhány időmérő, amely nem alakult jól, de a legtöbbször elég versenyképesek vagyunk. Volt egy kis balszerencsénk, de remélhetőleg megfordulnak a dolgok, és elkezdhetünk nagyobb rendszerességgel pontot szerezni. Kissé meglepő és egyben megnyugtató, hogy az év ezen pontján még mindig ennyire versenyképesek vagyunk.”

Schumacher lényegében ott folytatta, ahol az Egyesült Királyságban abbahagyta, hiszen Silverstone-ban megszerezte élete első F1-es pontjait. A német versenyző csatlakozott csapattársához, és elárulta, ő sem számított ilyen eredményre.

Igen, azt hiszem, egy kicsit mindannyian meglepődtünk, de pozitív értelemben – jelentette ki. – Meglehetősen optimista vagyok azt illetően, hogy a fejlesztéssel, amit kapunk, újabb lépést teszünk előre.”

Bár Schumacher már nem újonc, nyilvánvalóan még mindig nem tartozik a tapasztalt pilóták közé. Éppen ezért okozhat számára gondot a sprintfutamos formátum, amelyben mindössze egyetlen szabadedzés áll a rendelkezésükre, hogy az időmérő előtt megtalálják a megfelelő beállításokat. A 23 éves versenyző szerint egy hagyományos hétvégén ennél is többre lehetett volna képes. 

Schumacher szerint egy normál hétvégén ennél is jobban szerepelhetett volnaForrás: AFP/Jure Makovec

Nem éreztem magam annyira magabiztosnak az autóban, az egyensúly nem volt megfelelő – magyarázta. – Meglepődtem, amikor láttam, hogy ennyire elöl vagyunk. Az első szabadedzés és az egész formátum olyan, amilyen, miközben ha több tréning állt volna rendelkezésemre, valószínűleg el tudtam volna vinni a kocsit abba a tartományba, ahova szerettem volna.”

A sprintfutamnak köszönhetően ugyanakkor a Haasnak két lehetősége is van a pontszerzésre. Persze ez kétélű fegyver, hiszen rossz versenytempó esetén még lejjebb csúszhatnak, mint ha csak a normál viadal lenne, de Schumacher reménykedik a pozitív forgatókönyv megvalósulásában.

Szerintem jó szériában vagyunk, és bízom benne, hogy ez [szombaton] is így lesz – fogalmazott. – Lehetőségünk van pontokat szerezni, ami az elsődleges célunk, és akkor jó pozícióból várhatjuk a futamot, amelyen remélhetőleg szintén pontot tudunk gyűjteni.”

Megnussen ezzel kapcsolatban azt emelte ki, hogy ha nem veszítenek helyet, akkor már a sprintversenyen összejöhet a dupla pontszerzés. „Az első nyolcból indulunk, és az első nyolcnak jár pont, így remélhetőleg szerezhetünk egy-két egységet, és egy jó rajtpozíciót vasárnapra” – mondta a dán versenyző.

Hozzá kell tenni, hogy a második szabadedzés már kevésbé ad okot optimizmusra. Bár a puszta végeredménynek nincs jelentősége, hiszen a pilóták hosszú etapokat teljesítettek, az azért sokat elmond, hogy mindkét versenyző a mezőny utolsó harmadában végzett.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK