Társoldalunk:

Megbüntették az egyik Red Bullt, az első tízből is kikerült

2022.07.08. 21:15

Sergio Péreznek törölték a Q2 végén futott körét, és mivel így nem vehetett volna részt a Q3-ban, ezért az ott teljesített köreit is, aminek következtében csak a tizenharmadik helyről rajtolhat az Osztrák nagydíj sprintfutamán. A mexikói pilóta egyébként is küszködött, Max Verstappen viszont optimista.

Az Osztrák Nagydíj időmérőjének végeredménye alapján a Red Bull igencsak optimista lehetne, hiszen Max Verstappen megszerezte a pole pozíciót, míg Sergio Pérez a negyedik helyre kvalifikált. Ám már a leintésnél tudni lehetett, hogy utóbbit vizsgálni fogják, és végül igencsak pórul járt. 

Pérezt megbüntették - galériaForrás: AFP/Jure Makovec

A Q2 végén ugyanis a 8-as kanyarban teljes mértékben elhagyta a pályát, és lényegében átvágta azt a szakaszt. Bár az FIA elfogadta a Red Bull azon érvelését, hogy mindez nem jelentett egyértelmű előnyt a számára, végül mégis bűnösnek találta a mexikói pilótát, mondván, indokolatlanul hagyta el az aszfaltcsíkot.

Azonban az már nem volt egyértelmű, hogy milyen büntetést kell kapnia. A sportfelügyelők ugyanis csak akkor vették észre a kihágást, amikor már elindult a Q3, így már nem tudták a szokásos eljárással egyszerűen törölni a kört. Végül úgy döntöttek, hogy ezt utólag teszik meg, és mivel Pérez enélkül nem jutott volna be a Q3-ba, ezért az ottani köreit is elvették. Mivel a háromszoros futamgyőztes egyetlen érvényes köre a tizenharmadik helyre lett volna elég, ezért onnan fogja megkezdeni a sprintfutamot.

A 32 éves versenyzőnek ezt leszámítva sem ment jól. A Q3 végén nem sikerült javítania, aminek következtében 42 századdal elmaradt csapattársától. Könnyen lehet, hogy mindez csupán a hatodik helyre lett volna elég, ha a Mercedesek nem hibáznak, ugyanis a konstruktőri címvédő pilótái biztató tempót produkáltak.

„Trükkös nap volt, már az első szabadedzéstől kezdve – nyilatkozta a Sky Sportsnak. – Nem éreztem jól magam, meg kell értenünk néhány dolgot. Nem találtam meg a ritmust, de remélhetőleg szombaton képesek leszünk javítani. A sprintfutam következik, utána pedig egy hosszú verseny, szóval le kell szegnünk a fejünket, éskeményen kell dolgoznunk, hogy a sprintre valamelyest fejlődjünk, és a vasárnapi viadalra jó pozícióba kerüljünk.”

Verstappen mindkét Ferrarit kevesebb mint 1 tizeddel verte meg, és bár a szoros eredmény részben a rövid és gyors pályának tudható be, kétségtelen, hogy nem lehetett sokat hibázni. A címvédő utolsó körének első két szektorában nem javított, a pálya végén viszont kellően jól teljesített ahhoz, hogy megszerezze a pole pozíciót. 

Verstappen körének az eleje nem volt tökéletes, a végén viszont sokkal jobban teljesített korábbi önmagánálForrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Mine Kasapoglu

„Trükkös volt, soha nem jó sokat várakozni – utalt a piros zászlós megszakításokra. – Az egyes és a hármas kanyart nem a legjobban vettem, így tudtam, hogy a kör hátralévő részét tökéletesen kell teljesíteni. Az utolsó szektor sokkal jobban sikerült, mint korábban, és közelebb voltam a pálya határaihoz.Tudtam, hogy szoros lesz, és nyilván jó, hogy hajszállal én vagyok előrébb.”

Az időmérőkön eddig a Ferrari többször volt gyorsabb a Ferrarinál, mint fordítva, ám a futamokon általában megfordul a tendencia. Éppen ezért Verstappen optimista, pláne annak tudatában, hogy ezúttal egy sprintverseny is lesz. „Egész évben ez van, néha ők vannak előrébb, máskor mi – magyarázta. – Szerintem az autó jó lesz a versenyen, mindig az időmérő volt a gyenge pontunk.”

Bár a futamot nem Hollandiában rendezik, Verstappen így is szinte hazai pályán érezheti magát, annyi honfitársa kísérte el Ausztriába. Mindez már hagyománnyá vált, a holland versenyző pedig hálás a többségében narancsba öltözött szurkolóinak. „Mindig mosolyt csal az arcomra, amikor megőrülnek attól, hogy valaki a pályára ment. A pályán kívül is jól érezhetik magukat, mi pedig természetesen reméljük, hogy jó hétvégénk lesz.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK