Társoldalunk:
Hírlevél

Vettel reagált a kanadai miniszter vádjára, elszomorítja a személyeskedés

2022.06.20. 16:28

Sebastian Vettel valamilyen szinten igazat adott Alberta energiaügyi miniszterének, aki képmutatással vádolta meg, ugyanakkor csalódott, hogy sokan nem az összképet nézik. Az Aston Martin csapatfőnöke leszögezte, hogy pilótájuk nem kényszerből cserélt sisakot a futamra.

Ahogyan mi is beszámoltunk róla, Sonya Savage, a kanadai Alberta energiaügyi minisztere képmutatással vádolta meg Sebastian Vettelt. A négyszeres világbajnok azzal vívta ki a politikus haragját, hogy a montreali hétvége előtti csütörtökön egy „Stop az olajhomok-bányászatra!”, illetve „Kanada klímabűnözése” feliratú pólóban jelent meg. 

Vettel csalódott a személyeskedés miattForrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Dan Istitene

Savage azzal érvelt, hogy Vettel az Aston Martinnál versenyez, amelynek egyik főszponzora a kőolaj- és földgázkitermeléssel foglalkozó Aramco. A 34 éves versenyző bizonyos szempontból igazat adott a politikusnak, de elszomorítónak tartja, hogy az erről szóló kommunikáció ennyire alacsony szintet üt meg.

Kicsit csalódott vagyok, hogy a politikusok a személyeskedés szintjére mennek, mert ez egyáltalán nem rólam szól, hanem az összképről – idézi aRacefans. –Igen, képmutató vagyok, amiért ebből élek, és azt csinálom, amit szeretek. Mindannyiunknak vannak szenvedélyei, én valahogy így festem meg a saját vásznamat.”

Az utóbbi években Vettel több társadalmi ügy mellett is kiállt, az egyik ilyen a környezetvédelem. Miamiban például „Miami 2060 – az 1. Víz alatti Nagydíj – most cselekedj, vagy később úszni fogsz” feliratú pólót viselt, utalva a tengerszint emelkedésére. Az 53-szoros futamgyőztes hangsúlyozta, hogy az autóiparnak, illetve az autósportnak is megoldást kell találnia.

Szerintem kiábrándító, hogy személyes szintre visszük le a dolgot, és nem az összképet nézzük – folytatta. – Ami igazán fontos, az az üzenet, hogy váltanunk kell, és fel kell hagynunk a fosszilis [üzemanyagok használatával]. Az egész életmódunkat el kell kezdenünk a megújuló energiaforrásokra alapozni. Vannak megoldások a jövőre nézve, hogy fenntarthatóbbá tegyük [a versenyzést], és ne a fosszilis üzemanyagokra támaszkodjunk, ebből a szempontból izgalmasnak ígérkezik a jövő.”

Az élesebb szeműeknek feltűnhetett, hogy Vettel nem ugyanolyan sisakban teljesítette a Kanadai Nagydíj hétvégéjét. Pénteken és szombaton ugyanazzal a felirattal hívta fel a figyelmet a problémára, mint amelyik a csütörtöki pólóján volt olvasható, vasárnap viszont már a megszokott fejvédőben versenyzett. A négyszeres világbajnok nem akart érdemben válaszolni az erre vonatkozó kérdésre, de főnöke tagadta, hogy a csapat nyomására váltott volna.

A sisak, amelyet Vettel pénteken és szombaton használt

„A pólóval és a sisakkal fel akarta hívni a figyelmet – nyilatkozta Mike Krack, az Aston Martin csapatfőnöke. – Aztán egy ponton úgy döntött, hogy ez sikerült, és levette [a sisakot]. Emellett nem viselheti mindennap ugyanazt a pólót.”

Vettel korábban is sokszor váltogatta sisakfestését, mostanában viszont gyakran ebben a formában is igyekszik képviselni egy ügyet. Az orosz-ukrán háború kitörése után például fejvédője utóbbi zászlajának színeit tartalmazta. Krack leszögezte, hogy versenyzője mindig szól a csapatnak, amikor ilyesmire készül.

Tájékoztat minket arról, hogy mit tesz, aztán megegyezünk, hogyan csináljuk – magyarázta. – Az elmúlt hetekben láthatták, hogy főleg pénteken, esetleg pénteken és szombaton volt ilyesmi, ahogyan itt is. Ugyanakkor szabadon dönthet, és megbeszéljük.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK