Alonso már az első kanyarban megtámadná Verstappent Kanadában

Forma-1, Max Verstappen, Fernando Alonso, Kanadai Nagydíj 2022, szombat
MONTREAL, QUEBEC - JUNE 18: Pole position qualifier Max Verstappen of the Netherlands and Oracle Red Bull Racing talks with Second placed qualifier Fernando Alonso of Spain and Alpine F1 in parc ferme during qualifying ahead of the F1 Grand Prix of Canada at Circuit Gilles Villeneuve on June 18, 2022 in Montreal, Quebec. Dan Mullan/Getty Images/AFP (Photo by Dan Mullan / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Max Verstappen a Kanadai Nagydíj időmérőjén megszerzett pole pozíciója ellenére nem számít könnyű versenyre Montrealban. A meglepetésre mellőle induló Fernando Alonso már a futam elején támadni akar, honfitársa, Carlos Sainz pedig elárulta, hol vesztette el az esélyt az első sorra.

Bár voltak előjelei, így is nagy meglepetésnek számít a Kanadai Nagydíj időmérőjén kialakult sorrend. Az persze várható volt, hogy az esős körülmények között Max Verstappen jól fog szerepelni, és a címvédő meg is szerezte a pole pozíciót, mellőle viszont nem más, mint Fernando Alonso fog indulni, aki honfitársát, Carlos Sainzot utasította maga mögé az utolsó pillanatokban.

Verstappen pole-ja nem meglepetés, Alonso második helye nagyon is az Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Dan Mullan

A holland pilóta az egész kvalifikáción érezhetően fölényben volt, főleg a Q2-ben és a Q3-ban volt óriási a különbség a többiekhez képest. Végül magabiztosan, 645 ezredes előnnyel szerezte meg a rajtelsőséget, ennek ellenére szerinte nem lesz könnyű dolga a futamon (amelyet várhatóan már száraz pályán rendeznek meg), még úgy sem, hogy bajnoki riválisai a mezőny hátsó feléből kezdik meg a viadalt.

Nem számítok egyszerű versenyr

e – nyilatkozta a leintés utáni interjúk során. – Nyugodtak maradtunk a trükkös körülmények között, és a Q3-ban jó döntéseket hoztunk. Természetesen nagyon boldog vagyok, hogy meglett a pole pozíció. Egy ideje nem voltunk már Montrealban, és nagyszerű látni a szurkolókat.”

Az Alpine és Alonso egész hétvégén jól szerepelt, de arra kevesen számítottak, hogy közel tíz év után ismét az első sorból rajtolhat. A kétszeres F1-es világbajnok elmondta, hogy ezúttal nem a korábban megszokott forgatókönyv valósult meg, és persze a körülmények is a kezére játszottak.

Remek érzés – kezdte. – Hihetetlen ez a hétvége számunkra, a szabadedzéseken versenyképesek voltunk, ami pénteken normális, de szombatonként általában veszítünk a tempóból. Az esős körülmények között viszont az autó nagyszerűen működött, nagyon jól éreztem magam vezetés közben.

A szurkolók pedig hajtottak, hogy meglegyen az az extra.”

A spanyol versenyző valóban hatalmas ovációt kapott, és többször is skandálták a nevét. Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy száraz pályán mire mehet az övénél jobb autóval rendelkező Verstappennel és Sainzcal. A 40 éves pilóta azonban nem foglalkozik az erőviszonyokkal, ő az élre akar törni. „Meglátjuk, szerintem megtámadjuk Maxot az első kanyarban” – válaszolta az erre vonatkozó kérdésre, persze mosolyogva.

Sainz a kör végén hibázott nagyot Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Dan Mullan

Az utolsó körök során úgy tűnt, hogy Sainz mégis megszorongathatja a bombaformában lévő Verstappent, hiszen az első szektorban nála is gyorsabb volt. A másodikban viszont fordított volt a sorrend, az utolsó sikánnál pedig még a második pozíciót is elbukta honfitársával szemben.

Egészen jól éreztem magam az autóban, főleg amikor teljesen vizes volt a pálya – jelentette ki. – Amikor felszáradt, a többiek valamelyest előreléptek, én pedig pár tizedes hátrányba kerültem. Az utolsó körömben lila első szektort teljesítettem, de tudtam, hogy a másodikban túl sokat veszítettem. Az utolsó kanyart pedig megpróbáltam gyorsan bevenni, de nem jött össze, és ez fél másodpercembe került. Próbáltam megszerezni a pole-t, de a hiba miatt a harmadik helyen kötöttem ki. Ugyanakkor szerintem jó pozícióban vagyunk, és jó lesz a csata Maxszal az élen. Meglátjuk, hogy Fernandóval mit tudunk kezdeni, mert egész hétvégén rendkívül gyors volt.”