Társoldalunk:

Alonso már az első kanyarban megtámadná Verstappent Kanadában

2022.06.18. 23:58

Max Verstappen a Kanadai Nagydíj időmérőjén megszerzett pole pozíciója ellenére nem számít könnyű versenyre Montrealban. A meglepetésre mellőle induló Fernando Alonso már a futam elején támadni akar, honfitársa, Carlos Sainz pedig elárulta, hol vesztette el az esélyt az első sorra.

Bár voltak előjelei, így is nagy meglepetésnek számít a Kanadai Nagydíj időmérőjén kialakult sorrend. Az persze várható volt, hogy az esős körülmények között Max Verstappen jól fog szerepelni, és a címvédő meg is szerezte a pole pozíciót, mellőle viszont nem más, mint Fernando Alonso fog indulni, aki honfitársát, Carlos Sainzot utasította maga mögé az utolsó pillanatokban. 

Verstappen pole-ja nem meglepetés, Alonso második helye nagyon is azForrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Dan Mullan

A holland pilóta az egész kvalifikáción érezhetően fölényben volt, főleg a Q2-ben és a Q3-ban volt óriási a különbség a többiekhez képest. Végül magabiztosan, 645 ezredes előnnyel szerezte meg a rajtelsőséget, ennek ellenére szerinte nem lesz könnyű dolga a futamon (amelyet várhatóan már száraz pályán rendeznek meg), még úgy sem, hogy bajnoki riválisai a mezőny hátsó feléből kezdik meg a viadalt.

Nem számítok egyszerű versenyre – nyilatkozta a leintés utáni interjúk során. – Nyugodtak maradtunk a trükkös körülmények között, és a Q3-ban jó döntéseket hoztunk. Természetesen nagyon boldog vagyok, hogy meglett a pole pozíció. Egy ideje nem voltunk már Montrealban, és nagyszerű látni a szurkolókat.”

Az Alpine és Alonso egész hétvégén jól szerepelt, de arra kevesen számítottak, hogy közel tíz év után ismét az első sorból rajtolhat. A kétszeres F1-es világbajnok elmondta, hogy ezúttal nem a korábban megszokott forgatókönyv valósult meg, és persze a körülmények is a kezére játszottak.

Remek érzés – kezdte. – Hihetetlen ez a hétvége számunkra, a szabadedzéseken versenyképesek voltunk, ami pénteken normális, de szombatonként általában veszítünk a tempóból. Az esős körülmények között viszont az autó nagyszerűen működött, nagyon jól éreztem magam vezetés közben. A szurkolók pedig hajtottak, hogy meglegyen az az extra.”

A spanyol versenyző valóban hatalmas ovációt kapott, és többször is skandálták a nevét. Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy száraz pályán mire mehet az övénél jobb autóval rendelkező Verstappennel és Sainzcal. A 40 éves pilóta azonban nem foglalkozik az erőviszonyokkal, ő az élre akar törni. „Meglátjuk, szerintem megtámadjuk Maxot az első kanyarban” – válaszolta az erre vonatkozó kérdésre, persze mosolyogva. 

Sainz a kör végén hibázott nagyotForrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Dan Mullan

Az utolsó körök során úgy tűnt, hogy Sainz mégis megszorongathatja a bombaformában lévő Verstappent, hiszen az első szektorban nála is gyorsabb volt. A másodikban viszont fordított volt a sorrend, az utolsó sikánnál pedig még a második pozíciót is elbukta honfitársával szemben.

Egészen jól éreztem magam az autóban, főleg amikor teljesen vizes volt a pálya – jelentette ki. – Amikor felszáradt, a többiek valamelyest előreléptek, én pedig pár tizedes hátrányba kerültem. Az utolsó körömben lila első szektort teljesítettem, de tudtam, hogy a másodikban túl sokat veszítettem. Az utolsó kanyart pedig megpróbáltam gyorsan bevenni, de nem jött össze, és ez fél másodpercembe került. Próbáltam megszerezni a pole-t, de a hiba miatt a harmadik helyen kötöttem ki. Ugyanakkor szerintem jó pozícióban vagyunk, és jó lesz a csata Maxszal az élen. Meglátjuk, hogy Fernandóval mit tudunk kezdeni, mert egész hétvégén rendkívül gyors volt.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK