Társoldalunk:

Kiderült, milyen büntetést kapott Hamilton a tavalyi szabályszegésért

2022.03.19. 15:00

Lewis Hamilton az FIA elnökével történt találkozón megegyezett Mohammed bin Szulajmmal abban, hogy miként "bűnhődik" azért, amiért tavaly nem ment el a szövetség hivatalos díjátadó gálájára.

Lewis Hamilton a tavalyi Abu-dzabi Nagydíjon történtek hatására nem ment el a szezonzáró után négy nappal megtartott hivatalos FIA-díjátadó gálára, amivel megszegte az F1 sportszabályzatát, amely előírja, hogy az év végi összetett első három helyezettjének kötelező a részvétel. Mohammed bin Szulajm FIA-elnök nem sokkal kinevezése után világossá tette, hogy amennyiben tényleg szabályszegés történt, a hétszeres világbajnok büntetésre számíthat. Most kiderült, hogy milyen büntetést kapott.

Hamilton az abu-dzabi pódiumceremónia után hónapokig nem nyilatkozott senkinekForrás: AFP/Andrej Isakovic

A Mercedes pilótája a szövetség közleménye szerint a Bahreini Nagydíj előtti csütörtökön találkozott Szulajmmal, hogy megvitassák, az FIA és a motorsport fő részvényesei mit tettek a sportág befogadóbbá és sokszínűbbé tételének érdekében. „Hamilton megosztotta a tapasztalatait és a Hamilton-bizottság megállapításait a Királyi Mérnöki Akadémia által írt, tavaly kiadott jelentéséből. Az egyik kulcsfontosságú tényező, amire a befogadással és sokszínűséggel foglalkozó bizottság tagjai támaszkodnak, az alulreprezentált csoportok számára elérhető kezdeményezések végrehajtása" – áll a közleményben.

Ehhez szorosan kapcsolódik Hamilton tavalyi szabályszegése. A hétszeres világbajnokot az FIA hivatalos sajtótájékoztatóján megkérdezték arról, hogy milyen büntetésre számít, mire azt mondta:

Szerintem lesz valamilyen bírság a gálával kapcsolatban, de együtt dolgozunk azon, hogy biztosítsuk, a pénzt olyan hátrányos helyzetű fiatalok kapják, akik mérnöknek tanulnak a motorsportban."  

Az FIA közleményéből kiderült, hogy Hamilton és Szulajm megegyeztek abban, hogy a Mercedes pilótája „a sportág jövőbeni sokszínűbbé tétele melletti elköteleződés jegyében" 50 ezer eurót adományoz, amelyet egy hátrányos helyzetű, motorsporttal kapcsolatos iskolai végzettséget megszerezni igyekvő tanuló támogatására fordítanak. A folyamat során az FIA és Hamilton egy független testülettel fog együtt dolgozni. Ezzel a hétszeres világbajnok tulajdonképpen "letudta" a büntetését, noha természetesen nem ez volt a célja, hiszen több, olyan, jelenleg is futó projekthez adja a nevét, amelyek célja a sokszínűség és befogadás elősegítése.

A hétszeres világbajnok adománya egy arra érdemes diákhoz kerülForrás: AFP/Mazen Mahdi

A közlemény végül egy kicsit azért megfedte Hamiltont, mondván az ő helyzetében különösen fontos, hogy példát mutasson a sportszerűségével. Hamilton elismerte annak a fontosságát, hogy az év eredményeit a motorsport különböző győzteseivel együtt ünnepelje – utalta a díjátadó gálára. – Az FIA elnöke emlékeztette Hamiltont a sportszerűségi kötelezettségeire, különösen a motorsportban betöltött státuszát tekintve."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK